跳至
[馬來西亞] MM2H自己申請

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

今年入既申請未批出,可能要出年了!

https://www.setn.com/m/News.aspx?NewsID=589432

民房

回覆 ilovebb2019 的帖子

你好,我自己搞緊申請,無揾Agent,好困惑,想請教一下MM2H的申請手續⋯⋯
1. 主申請人可以帶配偶父母一起定居嗎?(如果我老公係主申請人,帶唔帶到我阿媽一齊去?)
2. 若主申請人的配偶是全職媽咪,可以成為主申請人嗎?是不是夫婦二人的每月收入超過一萬馬幣便可?
3. 如何Verify 糧單/工資證明?可唔可以用公司HR名義出信?
4. 除主申請人外,其他人要申請良民證嗎?
5. 主申請人的配偶要交Resume嗎?

心急人求指點

伯爵府

zeromama00 發表於 19-9-25 17:26

你好,我自己搞緊申請,無揾Agent,好困惑,想請教一下MM2H的申請手續⋯⋯

1. 主申請人可以帶配偶父母一起定居嗎?(如果我老公係主申請人,帶唔帶到我阿媽一齊去?)

上次都有位JM問呢個問題。佢媽媽係佢老公既Dependant,我叫佢用呢個理由問MM2H Office佢個case可否帶埋佢媽媽過去,唔知覆佢未。希望佢可以答你。

2. 若主申請人的配偶是全職媽咪,可以成為主申請人嗎?是不是夫婦二人的每月收入超過一萬馬幣便可?

我理解係申請人要符合財務要求。如果每月薪金不足一萬馬幣,可加配偶工資搭夠。如果申請人係無收入可能要用其他證明,例如租金收入,家用等。你試吓話做Freelance, 但每月要有條數當income比佢睇囉。

伯爵府

回覆樓主:

3. 如何Verify 糧單/工資證明?可唔可以用公司HR名義出信?

公司有報稅單吧?每月有糧單?如果freelance就比銀行月结單,或者整d invoices。

4. 除主申請人外,其他人要申請良民證嗎?
只要主申請人。

5. 主申請人的配偶要交Resume嗎?
新要求,我唔知。官網點寫?

複式洋房

你好, 想問吓我用 registered mail 寄出application 己 三個月了 , 但至今仍未收到 application reference number.... 是否正常?

伯爵府

回覆 Mumdk 的帖子

而家係好慢咖. 或者你send email 比佢地問吓。 我果時兩星期左右。

大宅

請問online submit 完後, 係咪要收到封email先去香港領事館取信申請良民証, 再將MM2H申請表同supportings寄掛號去馬來西亞MM2H office?

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-5-23 22:38
官網寫晒

http://www.mm2h.gov.my/index.php/en/

我已收到mm2hconditional approval, 請問驗身或保險點樣揾當地公司攪?因我諗住去大馬幾日完成報到手續,所以希望在香港安排定,去到大馬幾日內攪掂所有手續。

伯爵府

kiwi_kiwi 發表於 19-11-20 22:57
我已收到mm2hconditional approval, 請問驗身或保險點樣揾當地公司攪?因我諗住去大馬幾日完成報到手續, ...

驗身可以去Sungai Wang Plaza LG Floor 搵Dr. Goh. MYR70 一位, 唔洗預約, 當然唔好lunch time去啦。 保險我PM資料比你。

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-11-22 11:40
驗身可以去Sungai Wang Plaza LG Floor 搵Dr. Goh. MYR70 一位, 唔洗預約, 當然唔好lunch time去啦。 保險 ...

多謝你呀,PM 資料好詳細。 請問我一家三口,保險是買哂三個人?
仲有,請問開銀行户口,買保險,驗身,去MM2H office是否所有手續都要三人一齊去?因為我怕阿仔跟者走來走去辦手續哎悶。

伯爵府

kiwi_kiwi 發表於 19-11-22 12:10
多謝你呀,PM 資料好詳細。 請問我一家三口,保險是買哂三個人?
仲有,請問開銀行户口,買保險, ...

保險是買哂三個人的, 如果唔打算短期過去住, 買最平果隻得。
開銀行户口,去MM2H office 可以主申請人自己去。去MM2H office要帶晒所有成員passport.
買保險,驗身要所有人去

伯爵府

kiwi_kiwi 發表於 19-11-22 12:10
仲有,請問開銀行户口,買保險, ...

留意返華人會唔會放新年長假。

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-11-22 12:38
留意返華人會唔會放新年長假。

謝謝你,我都有d擔心農曆新年大馬那邊會放假。

所以保險,銀行户口和驗身想在香港book定。

伯爵府

kiwi_kiwi 發表於 19-11-22 13:52
謝謝你,我都有d擔心農曆新年大馬那邊會放假。

所以保險,銀行户口和驗身想在香港book定。

果間保險公司係大馬local 公司, 應該唔休息, 你可以email 問吓. 匯豐銀行個經理同Dr. Goh就可能放假。不過匯豐銀行都有其他馬拉經理可招呼你如果靚女放假, 但可能唔講廣東話囉。靚女經理識廣東話又smart.

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-11-22 14:51
果間保險公司係大馬local 公司, 應該唔休息, 你可以email 問吓. 匯豐銀行個經理同Dr. Goh就可能放假。不過 ...

另外,請問我收到的mm2h conditional approval 係email, 不是掛號信。Email 指我要6個月內到MM2H Centre 取approval letter。請問我可以用收到的電郵去銀行開户,辦理保險和驗身,然後才去MM2H office攞正式approval letter?還是我第一日已要去MM2H office取正式approval letter, 然後才可去辮銀行,保險等手續?如果是後者,即是我要去MM2H office兩次?

伯爵府

kiwi_kiwi 發表於 19-11-22 15:04
另外,請問我收到的mm2h conditional approval 係email, 不是掛號信。Email 指我要6個月內到MM2H Centre ...

Yes, 要去MM2H office兩次

民房

Mumdk 發表於 19-11-9 11:51

你好, 想問吓我用 registered mail 寄出application 己 三個月了 , 但至今仍未收 ...

可否告之一下自行申請的話文件要寄去哪個地址?

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-11-25 09:25
Yes, 要去MM2H office兩次

咁我要plan吓行程,因我只去幾日,希望在幾日內攪掂所有手續。

伯爵府

wongman 發表於 19-11-26 22:36
可否告之一下自行申請的話文件要寄去哪個地址?

你上網填完form收到確認email叫你take further action果時就有晒資料。 Step by step做唔洗緊張, 好易搞。

大宅

你好, 我打算申請MM2H 去檳城, 請問你有無相熟AGENT介紹? 可否PM我 謝謝

首頁

尾頁

跳至