跳至
[馬來西亞] MM2H自己申請

首頁

尾頁

洋房

請問已成功申請的朋友,以下文件去邊到做certified true copy呢?
1)護照
2)結婚證書
3)銀行月結單
4)糧單

重有冇其他文件要certified呢?

感謝!

伯爵府

ericsbwong 發表於 19-5-22 16:37
請問已成功申請的朋友,以下文件去邊到做certified true copy呢?
1)護照
2)結婚證書

官網寫晒

http://www.mm2h.gov.my/index.php/en/

洋房

回覆 ilovebb2019 的帖子

Thanks ilovebb2019
我啲certified true copy已經辦好,依家唔明security bond嗰部份,1)係唔係喺香港搵定個馬來西亞朋友簽可以?2)應該填RM2000 (RM1000 x 2人)一份form? 3)個馬來西亞朋友可以做埋witness?
感謝!

伯爵府

ericsbwong 發表於 19-5-27 22:05

Thanks ilovebb2019

security bond係佢批咗之後去馬拉至搞。揾任何人签名做見證都得。我揾我工人簽

洋房

回覆 ericsbwong 的帖子

謝謝!但一定要馬來西亞人做擔保人? NRIC係馬來西亞身份證?金額填RM2000? 我剛剛有個馬來西亞朋友喺香港,想搵佢幫我簽左先😬

伯爵府

ericsbwong 發表於 19-5-27 22:18

謝謝!但一定要馬來西亞人做擔保人? NRIC係馬來西亞身份證?金額填RM2000? 我剛剛 ...

唔洗理NRIC. 揾你配偶簽都得。
RM2000係乜?

洋房

Thank you. 原來如此
張form有個地方要填擔保金額,香港人每位RM1000, 我同太太2人就RM2000?

伯爵府

ericsbwong 發表於 19-5-28 06:43

Thank you. 原來如此

我果時無呢樣喎。

洋房

Thanks ilovebb2019 for your help. The requirement seems changes from time to time. Anyway, wish me application can be successful, where will u plan to stay? I wish to stay in Penang la.

伯爵府

ericsbwong 發表於 19-5-28 11:09

Thanks ilovebb2019 for your help. The requirement seems changes from time t ...

呢半年係好多嘢update左,所以寄申請前再上官網睇吓有無嘢改咗。祝你一切顺利!

我會去Penang落腳。

洋房

Nice, 有機會檳城見!謝謝妳的幫助。

伯爵府

ericsbwong 發表於 19-5-28 12:14

Nice, 有機會檳城見!謝謝妳的幫助。

不客氣!過去搞landing時再有問題可PM我。

大宅

回覆樓主:

請問你地搵律師做公証大約幾錢?

男爵府

請間自己申請点樣填第14頁security bond嗰張表, 同埋p.3 malaysia sponsor 嗰part点填?我無親友係大馬, 謝謝

大宅

Hello, 我有D唔明如果自行申請嘅流程. 首先係咪填online application form ? 如係咁D文件要幾時submit? 抑或print out application form in pdf file (15 pages)填完attach埋其他文件(e.g. certified copy of : passport copies, 結婚証書, 出世紙, 收入證明, 現金資産證明) ー拼寄去馬來西亞 MM2H Centre 申請? 良民證又係幾時交? Thanks.

民房

如果人工爭幾舊水先達標有冇問題?
幾他流動資產冇問題

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

argbatcan 發表於 19-7-20 19:46
幾他流動資產冇問題

我去年收入都是差少少才達標.
需要加埋每月租金收入證明.

民房

諺諺mum 發表於 19-7-20 20:57
我去年收入都是差少少才達標.
需要加埋每月租金收入證明.

定期存款利息可以計埋嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

argbatcan 發表於 19-7-20 20:59
定期存款利息可以計埋嗎?

不好意思! 這個不清楚.

伯爵府

argbatcan 發表於 19-7-20 19:46
幾他流動資產冇問題

我2017年果時申請係用其他資產搭夠。但今年新例係50以下的一定要人工夠一萬馬幣,但可加埋配偶果份計。

首頁

尾頁

跳至