自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想搵類似既不鏽鋼鋅盤,我見好多都是大細盤一樣長度

我去望過灣仔,其實相信旺角較多,但唔知本身不鏽鋼是否不會有呢種型
因為廚房窄長,師父過孖盤要預24尺枱面是為了留位整水龍頭,但我只想整21-22尺深枱面,咁岩見到網上呢款盤,咪可以借助細盤凹入去位置裝水龍頭,枱面深度唔洗用咁多

另外,鋅盤有分裝在枱面或枱底,到底邊種好d ? 裝枱底我見有膠邊,耐左上膠邊退化會不會漏水?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

1) 你覺得夠位姐,但大盤那面深度始终要師傅confirm夠位装。

2) 裝枱面,盆kum枱,鋼盆邊才露膠邊,不是嗎?你装枱上或枱下,膠邊始終會老化或發霉,要清除再jit 。

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-5-22 19:49
1) 你覺得夠位姐,但大盤那面深度始终要師傅confirm夠位装。

2) 裝枱面,盆kum枱,鋼盆邊才露膠邊,不是嗎 ...

1)明白,所以我暫時搵鋅盤尺寸都不是很大size
2)我見朋友家個鋅盤,佢是裝在枱面又唔覺不鏽鋼邊緣有圍膠邊突出來。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

留毛先,我都想知

子爵府

currycherry 發表於 19-5-22 18:37

我去望過灣仔,其實相信旺角較多,但唔知本身不鏽鋼是 ...

我覺得枱底好,因為有水可以直接撥落鋅盤,如果係枱面,就一定要用布抹

girlbear    發表於 19-5-23 12:08

大宅

shanhaha 發表於 19-5-23 01:20
我覺得枱底好,因為有水可以直接撥落鋅盤,如果係枱面,就一定要用布抹
...

我娘家就是人造石
但用耐就食色+花晒有龜裂紋但又唔係爆開,呢種就成日連枱面整,無膠邊唔怕氧化
但好似好易dirty咁,所以都傾向不鏽鋼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以訂制指定呎吋,連枱面一塊過,咁就唔洗擔心膠邊問題

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不銹鋼好快花,我都用緊,做台底,尺寸特別要問番師傅介紹

大宅

MM2H 發表於 19-5-23 17:58
可以訂制指定呎吋,連枱面一塊過,咁就唔洗擔心膠邊問題

我知
人造石是連枱造,娘家用緊

大宅

oceandeepsea 發表於 19-5-23 18:37
不銹鋼好快花,我都用緊,做台底,尺寸特別要問番師傅介紹

不鏽鋼易花但會否易打理d?唔洗驚咩熱水食色素?
其實直接倒熱水落不鏽鋼又怕唔怕?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

currycherry 發表於 19-5-23 22:53
我知

不銹鋼連枱做,L型,一幅不銹鋼連 double sink,接另一幅人造石

珍珠宮

2024年龍年勳章

currycherry 發表於 19-5-22 18:37

我去望過灣仔,其實相信旺角較多,但唔知本身不鏽鋼是 ...

24呎還是24吋?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

2024年龍年勳章

currycherry 發表於 19-5-23 22:53
我知

唔好用人造石做檯面,我見d人用有好多問題,渣果d人造石大力d斬雞都驚整爛。就算最靚嘅corian始終都係膠。。。人造石好處就係可以修補,因為其實都係膠,另外一個優點就係冇接口,但嗰啲所謂嘅優點其實都唔係咁重要,最緊要方便同耐用,唔使下下都要就住就住。

建議用麻石(黑金沙的密度高,較耐用),平靚正!唔鍾意用麻石,就用石英石,但唔好買平果d,最好買外國出果d,密度高,但價錢較貴。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

currycherry 發表於 19-5-23 22:54

我用corian 加不銹鋼枱底鋅盤,好好用,唔會咁易花。我工人粗用都無事。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不銹鋼盆花唔係問題,最緊要耐用唔爛,石盆漏水就慘。如果廚房細啲話,我覺得一個圓形單盆比較好,星盤可以放個湯煲落去洗就OK。圓形盤清潔比較方便。我用暗盆,要唧玻璃膠,玻璃膠長期有水就會發霉,夜晚最好抹乾膠邊,或者你問吓師傅用塑鋼代替玻璃膠得唔得,唔確定塑鋼會唔會發霉

男爵府

我個淘寶盆, 用左兩年幾都仲好好
上一間屋係旺角買差唔多款,要3000... 都係大陸野,所以自己淘無咁嬲

【佳宝路子母盆洗碗池厨房304不锈钢水槽大单槽洗菜盆水池套餐1022D】https://m.tb.cn/h.eWvU9vB?sm=3bdd04 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥tjp1YditAIi¥后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

currycherry 發表於 19-5-23 22:54

係,乜都唔使,唔怕花同啞色就得

大宅

bobomia 發表於 19-5-23 23:12
24呎還是24吋?

24寸
打錯

大宅

keung0413 發表於 19-5-23 23:45
我個淘寶盆, 用左兩年幾都仲好好
上一間屋係旺角買差唔多款,要3000... 都係大陸野,所以自己淘無咁嬲

灣仔有間都介紹我去搵你呢種
如果地方唔夠裝兩個鋅盤又想有兩格,佢叫我搵面頭細個個裝上去

唔知旺角易唔易搵呢種

首頁

尾頁

跳至