自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

剛剛星期一做完手術,現在只有一點點便意沒有痛感. 感覺好奇怪又驚,見到好多人話痛但我未有.
大便去咗4次,都係軟便,都無咩痛。只有感覺上做除綜合痔果個位令我有便意同唔舒服.

到現在都訓得唔好,好驚jm們同網上所講既後遺症. 我問e生佢話個手術好成功,如果有肛門收窄就係因為體質令我生肉牙結加之類,要兩個星期後倒先知. 我真係好驚,好驚個手術會影響到將來生活.

其實有無人可以講講你地痔瘡槍既正面經歷. 謝謝.同我既唔痛situation 係咪正常.

民房

Candylao1234 發表於 19-5-23 00:02
剛剛星期一做完手術,現在只有一點點便意沒有痛感. 感覺好奇怪又驚,見到好多人話痛但我未有.
大便去咗4次 ...

今天術後第四天,綜合痔地方令我產生便意感消除咗好多. 可能無咩食硬野,便便唔太多,一日日一次軟軟碎碎的.
至於手術槍既痛到現在仍然係無.
希望一直都好好直至康復,唔會有咩恐怖後遺症.

睇到既jm. 現在食野都好迷惘,唔知食得咩,好想問手術後第四天,可以食得咩呢?現在食過粥,麵,小小魚....生果都未敢食. 有知既講吓我知啦. Thanks.

複式洋房

Up

民房

Candylao1234 發表於 19-5-24 12:06
今天術後第四天,綜合痔地方令我產生便意感消除咗好多. 可能無咩食硬野,便便唔太多,一日日一次軟軟碎碎 ...

術後第5天. 今日去咗見e生,佢用手檢查過話傷口埋得唔錯,而今日便意減小,去到兩次大大,重無條狀.

我有問有無咩肛門窄之類問題,佢話正常唔會,叫我唔使擔心. 但要真正睇有無呢個問題要過多一星期等傷口埋曬口先知.

So far真係無痛,成個過程我係上網睇自己嚇自己大於一切.

希望一直都好,盡快完全康復,唔好再比痔瘡困擾我. 做個健康快樂人(emoji)

完全康復會出last post(emoji)

大宅

等你好消息我都有呢個煩惱

大宅

回覆樓主:

點解唔揀傳統,揀痔瘡槍?

民房

Georgette 發表於 19-5-26 07:32
點解唔揀傳統,揀痔瘡槍?

因為傳統係復原比較耐同痛. 而現在本身我既係環型內痔加一粒混合痔,咁有得唔痛就梗係唔想咁痛.
但其實我粒混合痔都係有用傳統方法去割咗,呢個位就重溶緊線,就係到今日都重有小小野係pat pat道有異物既感覺. 但當然有逐日減退既感覺. 但仍然有.
不過其實槍應該只最岩做內痔,其他既,都係要用其他手段.

民房

肉丸米粉 發表於 19-5-26 00:08
等你好消息我都有呢個煩惱

最後post了. 現在應該好得7788喇.

希望個post可以幫到大家,其實係咁多對手術既負面post之中,知道好多positive 既case存在,只係正面就多數唔講姐.

當然,keep住healthy diet絕對係最好既方法. 日日抽時間浸熱水,手術其實係無辦法先選擇既. 但要做,都唔使太驚,但一定要可靠有經驗既e生!

(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

祝您早日康復

大宅

Candylao1234 發表於 19-6-2 02:02

希望個post可以幫到大家,其實係咁多對手術既負面post之中,知道好多p ...

how much?

侯爵府

回覆樓主:

祝 早日康復

大宅

Candylao1234 發表於 19-6-2 02:02

希望個post可以幫到大家,其實係咁多對手術既負面post之中,知道好多p ...

祝你早日康復仲有野問丶手術大約幾$ ?有冇醫生介紹

別墅

Candylao1234 發表於 19-5-23 00:02
大便去咗4次 ...

我就係驚有後遺症,走左去做水解,希望大家都順利康復

伯爵府

大便去咗4次 ...

醫院做?

民房

callmebabe 發表於 19-6-4 07:35
醫院做?

統一回覆.
我在澳門返工,所以係澳門做的. 係澳門科大醫院肛腸科搵李e生做的.
做咗腸鏡,胃鏡,一粒混合痔痔核切除加另外4粒內痔,加腸鏡幾點息肉,住院3日兩夜,共$68500.

現在已完全好返曬,正常上洗手間. 全程無任何網上睇到所謂既痛. 連混合痔果粒有連針其實都無痛過. (我覆診有問e生點解人人話痛我唔痛,佢笑笑口話咁唔係應該讚我手勢好咩(emoji))

現在保持良好飲食習慣,多飲水,希望唔好再返發啦(emoji)

複式洋房

回覆 Candylao1234 的帖子

請問做完痔瘡槍之後幾天如何飲食?是否不要吃高纖食物?

大宅

大便去咗4次 ...

請問你做完痔瘡槍咁耐,有冇忍唔到大便?谢。

民房

puilam1234 發表於 19-10-10 22:28
請問你做完痔瘡槍咁耐,有冇忍唔到大便?谢。

唔會呀,所有都正常咖.

民房

ff377146 發表於 19-8-15 22:46
回覆 Candylao1234 的帖子

請問做完痔瘡槍之後幾天如何飲食?是否不要吃高纖食物? ...

是. 我頭4日食粥、小小碎肉. 包,之後都慢慢有食魚,瓜咁.

大宅

Candylao1234 發表於 19-10-10 22:36
是. 我頭4日食粥、小小碎肉. 包,之後都慢慢有食魚,瓜咁.

Thank you!

首頁

尾頁

跳至