6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女已經7個月仲未肯好坐,又唔肯企,抱起雙腳會縮起,是否不正常?

大宅

IreneLau-1212 發表於 19-5-23 00:20
阿女已經7個月仲未肯好坐,又唔肯企,抱起雙腳會縮起,是否不正常?

我個女都係7個幾月突然坐得穩,之前放佢係playmat要係後面傍住,但有一日放佢坐係度玩,突然好定,我都嚇咗一跳~
我個女而家8個半月,如果叉起佢格肋底咁樣,佢對腳都會縮,完全無意慾企!但係我同老公最近發現,只要將佢背對我哋,環抱佢心口,佢對腳就會企到,仲要係好穩果隻(但唔長時間);另外,當我坐係度抱住佢果時,佢伏係我心口果時,都會自己企!讚佢仲會好開心笑!
但係佢唔肯趴同爬、其實我都好擔心!之不過樓主女女企果個問題,可以試試第二個方式,因為我自己覺得,我個女可能好唔鍾意縮起個膊頭,所以腳都唔肯伸直,換咗其他方式佢就肯!

大宅

我聽見好多囡囡係甘樣,唔知有無關係。可能都是正常的!

我是仔仔,反而充滿冒險精神,7個半月 已不斷扶野學行喇。

子爵府

回覆 IreneLau-1212 的帖子

唔係坐意思指唔肯獨立坐,定有椅背嘅櫈例如high chair都唔坐?最初可以俾佢地坐大人大脾,然後可以試放係platmat上再用大毛巾或咕臣圍住佢,假如腰力唔夠,唔好獨立坐住,可以有多D地板時間,俾佢地扒多D

侯爵府

你指坐係咩意思? 自己坐底, 你要扶佢坐但佢唔駛支撐下坐?

男爵府

我仔都七個幾月先坐穩,不用太擔心

複式洋房

freshrose 發表於 19-5-23 17:11
你指坐係咩意思? 自己坐底, 你要扶佢坐但佢唔駛支撐下坐?

我扶住佢坐,坐幾秒,隻腳屈曲就想想訓低

複式洋房

CCHINGC 發表於 19-5-23 17:07
回覆 IreneLau-1212 的帖子

唔係坐意思指唔肯獨立坐,定有椅背嘅櫈例如high chair都唔坐?最初可以俾佢地 ...

High chair肯坐,但教到90度坐,坐一陣就哭,教番低d就收聲

大宅

放心,我仔7個半月都係坐2秒,两胠一撐就瞓低,之後就俾佢攬住個奶粉罐坐,一個星期就進步神速啦,8個月就坐得好穩了

侯爵府

IreneLau-1212 發表於 19-5-23 23:32
我扶住佢坐,坐幾秒,隻腳屈曲就想想訓低

買張jelly mom 俾佢坐,我bb好早就可以independent 咁坐,因為我好早就俾佢坐係jelly mom, 如果唔坐直,你平時點加固?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至