自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-5-23 09:06
我係獨女,我係有點自我,但亦都算獨立。

我老公有兩個家姐,我覺得我唔夠佢大家姐咁自我 ...

咁我冇話全部的確有咁嘅事發生係正常

珍珠宮

芒果米池 發表於 19-5-23 09:07
睇吓父母點教,性格固執就有冇兄弟姐妹都要人就曬佢。

相返父母點教好重要。

當然係啦

珍珠宮

luckyQ 發表於 19-5-23 09:08
當然係啦

但係當你出面遇到不如意同同輩講, 有得選擇兄弟姊妹同朋友講的確兩回事

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

感情好先係!所以唔一定好!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我自己都有個細佬,但從來都唔覺得關係好好,佢性格同我相反, 真係激到阿媽都唔認
大左好少少,但我地一家人一年都冇見面一次 , 都係各有各

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

luckyQ 發表於 19-5-23 01:07
咁我冇話全部的確有咁嘅事發生係正常

咁其實都係50/50 ...

珍珠宮

luckyQ 發表於 19-5-23 09:08
當然係啦

咁唔好諗太多利弊嘅想法
如果負擔得到就睇自己意向喜好

自己舒服先有耐性教好佢地
如果以上條件不合乎
根本冇咁多時間、心機、資源投放落去

就好睇佢地自生性格點去發展了

伯爵府

apelok 發表於 19-5-23 09:13
我自己都有個細佬,但從來都唔覺得關係好好,佢性格同我相反, 真係激到阿媽都唔認
大左好少少,但我地一家 ...

同意⋯父母所有野都係我搞,同獨生無分別

男爵府

luckyQ 發表於 19-5-23 08:32
有時同出面人傾點都唔同親人心態,比意見都唔同,呻下都是感覺良好的,發覺獨生子女多數自我D的,珍惜兄弟 ...

因人而異。我得一個家姐,感情都OK,可以守望相助既。反而我老公,四五個兄弟姊妹,談錢色變,有錢都唔會幫你,亦唔會照顧父母,所以,好難一概而論。
做人,5好難为自己

珍珠宮

luckyQ 發表於 19-5-23 08:32
有時同出面人傾點都唔同親人心態,比意見都唔同,呻下都是感覺良好的,發覺獨生子女多數自我D的,珍惜兄弟 ...

我知實有人好多反意見因為現在係獨生子女時代, 我亦唔係講全部總有少數係不愉快

伯爵府

其實有兄弟姊妹要爭寵爭資源,都唔一定唔自私。好多人一到分身家就反面。

公爵府

回覆樓主:

應該係睇父母,父母對每位子女公平,冇偏心,兄弟姊妹間就相愛相親。

好似我父母偏心阿哥的話,我就寧願冇兄弟姊妹自己一個。

珍珠宮

我C6有一姐,一妹,都好自我的,因一屋女人就慣佢。所以沒有绝對,是性格和家教問題多些

侯爵府

luckyQ 發表於 19-5-23 09:09
但係當你出面遇到不如意同同輩講, 有得選擇兄弟姊妹同朋友講的確兩回事
...

我和弟弟相隔5年, 由細到大我們都相敬如賓, 即係唔會嗌交/打交/爭嘢食同玩具, 但同時冇乜傾計亦唔會一齊玩, 大家各自同朋友傾同玩only

到大家都大咗結咗婚, 就更家係各顧各啦... 不過我同弟弟感情係OK嘅, 從來都唔嗌交, 涉及父母屋企嘅事都有商有量嘅

我只覺得有兄弟姊妹係最大嘅好處係有人分擔照顧父母, 唔會太吃力... 其他咩大家分享就真係冇乜啦, 係都同老公或朋友講

我和弟弟都係各自得一個小朋友, 冇追求一定要生多啲, so far好OK, 我女亦唔想有弟妹. 佢喺學校人緣好好, 唔會好自我喎

伯爵府

UmeFuto 發表於 19-5-23 09:04
我同我老公都係因為咁而生第二胎,唔想個仔因獨生而變得好自我

其實好多研究教話自我同獨生無關係

//國內的研究表明,獨生子女和非獨生子女在某些個性特徵上並無明顯差別(如合群性、人際關係、助人等),甚至獨生子女在某些特徵上還表現出優勢。//

//獨生子女承擔着一個家庭的所有期望,而且他們只能把父母作為學習榜樣,所以從小就容易產生完美主義傾向,擁有更高的成就動機,獨生子女更容易對自己嚴要求、高標準。他們在學校中的成績更為優異,能接受更高層次的教育。

追求完美、高成就動機、自信等性格特質,在多子女家庭的老大身上也經常出現。一些研究人員給獨生子女起了個形象的名字—— 「超級老大」(Super Firstborns)。//

珍珠宮

luckyQ 發表於 19-5-23 09:05
對!就係香港好多獨生子女嘅文化,我發覺好多好野蠻唔會諗人感受

有兄弟姐妹的人成日自我陶醉、自豪有兄弟姐妹,咁有冇諗過冇兄弟姊妹的人既感受?
獨唔獨生唔係佢地選擇黎,佢冇呢個‘福氣’佢都唔想架,何必要講利/弊呢.....
我接觸到的野蠻人全部都有兄弟姐妹,但我唔會以我接觸過的人認定有兄弟姐妹的人‘好多’都係野蠻。

199707100304    發表於 19-5-23 10:57
199707100304    發表於 19-5-23 10:57

禁止訪問

侯爵府

同朋友夾過同兄弟姊妹架

伯爵府

123blow 發表於 19-5-23 09:30
我老公夠有個家姐, 人地遠嫁外地, 兩三年先番嚟做佢個孝順女!

所有照顧嘅, 咪又係得我老公!

照顧係女做,但身家係分比男仔
生幾多,有分別?如果我係獨生,照顧父母果陣條氣都無咁唔順。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

apelok 發表於 19-5-23 09:13
大左好少少,但我地一家 ...

我細佬都係咁,同我完全相反,激到大家想死

首頁
12345...10

尾頁

跳至