自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔覺得咁樣係打尖,但係明白樓主嘅無奈。。有D商場真係要遊lift河先入到lift,商場根本唔够(emoji)應付人流,希望唔需要用(emoji)既人可以用扶手電梯。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 19-5-23 20:19
原來我咁樣做係唔啱

或者叫走精面卦....

香港人多就自然會學識呢套

公爵府

維仔媽媽 發表於 19-5-23 19:49
我理解系大家齊齊在地下等lift, 但lift太多人入唔到。有些人行上1樓入lift, 然後跟lift落地下,唔出lift, ...

我蠢,我現在明白
謝謝解說

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

姆明家族 發表於 19-5-23 19:16
我有時坐巴士見人多等車,而架車十幾分鐘後先到,我會行前一個站,咁我咪打左人尖。
...

我都會,返工多人坐巴士,我會行前一個站,會易上車

子爵府

打尖新定義

點解樓主明知多人搭lift 都唔收bb車

男爵府

點解咁樣叫打尖

珊瑚宮

睇時勢做人。可以用好易收的细婴兒車。入電梯時抱婴單手收車。入得

sklui    發表於 19-5-24 11:24
玩具萬歲!

侯爵府

rello 發表於 19-5-23 17:25
只可以話,BB車、輪椅等有需要者,希望可以優先 或其他人可以滕出空間比他們優先使用電梯。

...

係呢個case,我唔認同。
大家都係要搭lift先去到目的地,唔同地鐵果d有扶手電梯⋯點解bb車呢類可以優先?

伯爵府

我相信樓主如果唔係因為帶住BB車佢都會咁做
只係因為架bb車限制住佢冇得咁做

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-5-23 20:19
原來我咁樣做係唔啱

知道唔啱就下出去排隊再入

珍珠宮

回覆樓主:

我明樓主好無奈 但都唔可以話人哋打尖 . 我諗你冇推住bb車你都會咁做

大宅

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

回覆樓主:

今日我搭都遇到唔開心事
明明排緊隊,然後有3個小學生行過嚟企門隔離,一開沖哂入去,完全無理後面排緊隊嘅人

不過樓主個case,上一樓再搭我覺得唔係打尖,你試下搭下中環站上大堂部就知,我試過推bb車等over 20分鐘都入唔到,好多人都係第二層搭落嚟再上去,無計,部真係又細又慢

大宅

明白樓主感受。我好多時係B層停車場等lift 上去,等幾轉d lift落到B層入面爆晒,冇計喎,阻止吾到人地搭lift 落到B層吾出lift 再上,只有硬食

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我經常都搭小巴,三步就到中途站,但7成機會無位,所以我係絕對唔會等,一定行多5分鐘,行上總站搭,然後睇住個中途站個堆人上唔到車 咁我算唔算。。。。。

珍珠宮

good_pig 發表於 19-5-23 20:37
或者叫走精面卦....

香港人多就自然會學識呢套

你講得好岩走精面。我覺得呢種行為其實好差但又好無奈。我試過等半個鐘都入唔到,所以之後唔理3721,都入左先!你入到,變相其他有人就要等多轉

大宅

magyanyan 發表於 19-5-23 16:36
因為見到d人係地下行上一樓就係一樓入lift,lift往下的,到地下時,地下的人已經冇位入了
...

咁係因為喺地下等會冇位人哋先上一樓等啫人哋都付出咗行上一樓嘅力同喺(emoji)入面由一樓落地下嘅時間嘅我唔覺得係打尖喎

大宅

回覆樓主:

都唔算打尖嘅,攞個方便啫。
不過我覺得咁樣就係機器控制咗人,而唔係人控制機器。

伯爵府

回覆樓主:

上一層搭lift人地都叫行上一層,咁都叫打尖,會唔會野蠻咗啲

瑪瑙宮

大廚勳章

cyyiu 發表於 19-5-23 17:22
唔覺得咁叫打尖!
正如我喺中環返工,好多人喺金鐘坐一個站黎中環再返金鐘,因為,喺金鐘等車,等n架都上唔 ...

咁你仲唔係打尖

你咁樣喺中環上咗車再坐返轉頭喺金鐘排隊嗰啲人咪一世都上唔到。。。按照樓主個腦嘅邏輯你就梗係打尖啦。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

維仔媽媽 發表於 19-5-23 19:49
我理解系大家齊齊在地下等lift, 但lift太多人入唔到。有些人行上1樓入lift, 然後跟lift落地下,唔出lift, ...

其實類似一棟大廈全部都係食肆。。好多時離開嘅時候由於搭lift上到頂再落返黎嘅時候好多時已經冇位。。。。所以如果我係中層嘅。。有電梯到還會向上。。。我都會繼續答到頂樓再落返地下。。。因為根本係中層嘅淨係等落嘅呢系入唔到。。。咁我上咗去先落又算唔算係打尖呢?我就覺得自己唔算。。但係根據樓主嘅邏輯我應該等19幾架lift 。。。到我嗰層落先準搭。。。我覺得係on
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至