自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

km68cheng 發表於 19-5-23 22:33
我個apps有問題?

無! 因為你無國內戶口, 就算收到人仔紅包都開通唔到!
放下自在

子爵府

回覆樓主:

唔洗開戶口,上星期去珠海食店試過,有大6電話號碼綁香港信用咭就用到,會即時兌換港幣個rate,接受先過數。 但未試過用黎搭交通工具。
我係用香港中移動一咭兩號,去門市會幫你實名,即時影回鄉咭。

琥珀宮

畀面勳章

km68cheng 發表於 19-5-23 20:42
無,係咪一定要開?

香港中銀可以代開國內戶口

伯爵府

km68cheng 發表於 19-5-23 20:45
我個apps無「切換錢包地區」比我揀!

即你未開通到國內錢包。

珍珠宮

回覆樓主:

你搞錯了,要有大陸銀行,電話

大宅

rello 發表於 19-5-23 18:33
建議先看能有否「切換錢包地區」。
轉到「中國大陸」錢包後,
按「收付款」是否見Bar code/QR code。

是否見到QR code就可以用,但點解我戶口有人民幣,但冇顯示戶口有幾錢?

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

fitceo 發表於 19-5-23 22:45
唔洗開戶口,上星期去珠海食店試過,有大6電話號碼綁香港信用咭就用到,會即時兌換港幣個rate,接受先過數。 ...

請問你係咪做左「高級實名驗證」?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

fitceo 發表於 19-5-23 22:45
唔洗開戶口,上星期去珠海食店試過,有大6電話號碼綁香港信用咭就用到,會即時兌換港幣個rate,接受先過數。 ...

你講呢種係用番香港錢包,消費時佢即時人民幣兌換港幣扣你錢,但唔係間間鋪都得,樓主而家係想直頭將錢包轉為內地錢包,直接扣人仔。

侯爵府

km68cheng 發表於 19-5-23 23:47

你要開大陸戶口,你搜下bk好多類似話題懶人包
8-)

水晶宮

應該唔關事,高級驗證只是比你駛多d錢。

應該係jm去那間店是收香港錢包,但要開通國內便要國內銀行戶口

大宅

樓主似乎要搞清幾樣嘢。
1.閣下微訊使用範圍有幾大
2.消費指直扣人仔定港幣戶口即時扣數

如果樓主係想體驗下,幾個月先買一杯喜茶嘅話,你可以咩都唔洗搞。因為國內有極少量店接受wechat pay HK。

若樓主想要做到似國內大眾巿民一樣,搭車食飯購物無分別,閣下需要實名登記電話號碼及銀行戶口。
有時間嘅話,可到中銀香港分銀開個咩大灣區戶口,需要預備已實名登記的國內電話號碼。(現時勁多人申請,據聞搞一搞都搞一兩個小時,而且需要好幾日處理。)職員會幫你開通埋大陸錢包。

急趕嘅話,自行到深圳工商銀行或中國銀行申請開戶,準備人仔現金、實名登記國內號碼。完成後,請一位有“中國”錢包嘅人即時面對面俾一毛字的紅包,咁就可以衍生國內錢包。雖然係國內銀行搞都好耐,但係即日可以用。弊處係日後要自己想辦法入錢落自己國內戶口,即係去香港找換店,俾幾十蚊手續費。另外,國內銀行職員一般唔會幫你將微信錢包綁定國內銀行戶口,你要自己整。(我覺得睇個日多唔多人)

侯爵府

回覆樓主:

大陸支付寶不用大陸銀行户口也可用, 只要大陸手機號和回鄉証, 然後揾人/公司充值, 用餘額付款

伯爵府

lichingtung 發表於 19-5-23 23:15
是否見到QR code就可以用,但點解我戶口有人民幣,但冇顯示戶口有幾錢?
...

在WeChat 顯示的是,存在WeChat 的餘額。

餘額,可以是
1️⃣由國內銀行戶口過數入wechat,用餘額付款
2️⃣可以是經紅包,收到紅包的錢會放在餘額

所以WeChat 見的是餘額,而非銀行戶口內的存額。

伯爵府

WeChat 無「高級實名驗證」。
只有AlipayHK (即香港支付寶)先有。

伯爵府

開了國內银行戶,當然可以開WeChat ,更可以開埋支付寶(國內)。

有時WeChat 比唔到,還有支付寶。
(我上次去食店,對方話系統故障用唔到微信,我改用支付寶)

侯爵府

其實樓主你想搞WECHATPAY都係想返大陸用啫, 直接去一次搞哂銀行電話仲好啦~ 一個早上都搞好哂, 跟住就開開心心去玩了!

大宅

rello 發表於 19-5-24 09:34
在WeChat 顯示的是,存在WeChat 的餘額。

餘額,可以是

但我嗰大陸we chat是綁左中銀開嘅大陸人民幣户口,是否可以直接付款?不用理餘額是否顕示0 Thanks

男爵府

瞓得好勳章

國內用微信支付,要轉換大陸錢包。
係國內,用唔到香港信用卡付款,只可以叫人轉錢俾你,或者開張國內銀行咭

伯爵府

lichingtung 發表於 19-5-24 10:04
但我嗰大陸we chat是綁左中銀開嘅大陸人民幣户口,是否可以直接付款?不用理餘額是否顕示0 Thanks
...

是。
可選先由銀行戶口直接扣錢。

收付款->見QR code下面->餘額->選擇優先付款方式。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

km68cheng 發表於 19-5-23 20:45
我個apps無「切換錢包地區」比我揀!

要開大陸戶口, 再搵個有大陸戶口的人send個紅包比你開通咗先可轉換地區

首頁

尾頁

跳至