6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb七個半月多,加固嗰餐多數食粥仔,但有時去街遲左無時間煲粥就餵下米糊、麥糊。但淨糊仔又怕佢唔豹夠飽。你哋有冇放D餸入糊仔?D粉本身好似係甜放肉菜唔知好唔好。

大宅

我個女就食咗大半個月米糊,咩都無落㗎,因為用人奶開,已經有啲稀,再加野變得一pat咁!其實7個月可以俾粥仔試下?我個女就係6個幾月開始食粥啦,有菜有肉

男爵府

如果食糊仔加送我覺得好奇怪,如果趕唔切不如買即食粥啦

水晶宮

tapioca110 發表於 19-5-23 22:15
bb七個半月多,加固嗰餐多數食粥仔,但有時去街遲左無時間煲粥就餵下米糊、麥糊。但淨糊仔又怕佢唔豹夠飽。 ...

我嗰時照加蔬菜、蕃薯南瓜、蛋黃之類,或者蘋果啤梨香蕉、牛油果等水果。其實都係當粥底咁用。如果你唔係買已加奶粉嘅糊,買純米或麥糊,應該唔甜㗎喎。

真係冇時間又可以直接買樽裝或支裝有菜有肉嗰啲 baby food,好多七個月都食得。

別墅

屋企都會買定D樽仔(果蓉/菜蓉/肉蓉)
如果真係無時間就會加樽仔落米糊

果蓉:蘋果,香蕉,梨
菜蓉:紅蘿蔔,薯仔
肉蓉:魚

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

EstrellaDamm 發表於 19-5-24 11:49
我嗰時照加蔬菜、蕃薯南瓜、蛋黃之類,或者蘋果啤梨香蕉、牛油果等水果。其實都係當粥底咁用。如果你唔係 ...

我都係,我開米糊都係加南瓜,蛋黃,蘋果,蕉,我初時都覺得如果南瓜加奶好似唔岩味,所以用水開,點知bb唔肯食,用奶開又肯食喎.... 我試過都覺得怪味但佢又食得好滋味
大事化小, 小事化毛.........

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至