懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

lunball 發表於 19-5-24 14:33
抽絨毛都唔係確診測試,到而家我都接受唔到我係果0.0幾%的錯誤

咁係咪抽羊水先係100%準?

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lunball 發表於 19-5-24 11:14
我B.B. 果陣5.6mm.驗晒所有檢查,但都係出世先發現好多問題。遺傳科醫生話係好罕見的基因病
...

我BB 果陣都4點幾,驗晒所有野都話基因冇問題,最後心臟有事。一出世就要做手術。

你果陣生左BB 出黎係正確決定,因為 check 晒話ok,醫生都話 ok。有啲病係避唔到既。雖然照顧上係好苦既,但你絕對係冇錯既。加油

大宅

Ciaostudio 發表於 19-5-24 03:24
威院遇上罕有染色體問題

可唔可以講22號睇左邊個醫生?

別墅

我系有個提議,可以去特殊學校睇下,真系好多特別情況既小朋友,你覺得咁樣情況你都接受到,再決定生。生出黎有問題,唔係你想像中咁簡單,好多現實要面對。

大宅

merry0123 發表於 19-5-24 14:42
咁係咪抽羊水先係100%準?

根據醫生所講,冇一個測試其實可以百份百確保BB冇事,因為科技有限,所以到依家都咁多初生BB有問題

子爵府

Jaycebobo 發表於 19-5-24 20:12
根據醫生所講,冇一個測試其實可以百份百確保BB冇事,因為科技有限,所以到依家都咁多初生BB有問題
...

係!
陀仔生仔生左個仔全部都係一場賭博

複式洋房

祝福樓主

複式洋房

SiuTwinStars 發表於 19-5-24 17:20
我BB 果陣都4點幾,驗晒所有野都話基因冇問題,最後心臟有事。一出世就要做手術。

你果陣生左BB 出黎係正 ...

咁結構呢? 我bb係近6mm, 但16週時冇哂水腫。 結構都照左3次都正常。 我都有抽絨毛。 基因算正常。

大宅

美國對於有special needs嘅小朋友比較多支援,
父母都相對無咁介意生一啲有基因缺失嘅,例如唐寶寶咁樣。所以唔難明白美國教授嘅建議。

我認同樓上講,你可以睇下香港特殊學校嘅情況再作決定,有定心理準備。

另外,你地財政狀況都要考慮,始終要作最壞打算,有機會要一個/兩公婆全職照顧佢。

你兩公婆幾歲呀?如果仲後生,會有更多選擇呀。

無論咩決定,都係出於愛。
希望你堅強!

男爵府

威院遇上罕有染色體問題

問下自己接唔接受到
可能到時有智力問題
可能到時自理都成問題

最緊要系問自己,生出來,驚唔驚自己會後悔生左,自己辛苦,個小朋友辛苦。

我唔知甘比如岩唔岩,聽下就算
未結婚,但結婚前你已知佢系有偷跳過,而結左婚你有機會承受佢偷跳,你系會後悔結婚既。。。
我想講,做咩決定都好,問下自己會唔會後悔,因為我見你甘講,生出黎7,8成,唔系一個正常既小朋友,你可能要照顧佢一世,你o5ok,同埋佢可能有病都會辛苦。。。你睇住佢辛苦,你自己承唔承受到。
如果你有一下閃過,你驚生左出黎會後悔,甘就不如........下次再努力,再迎接bb番黎
Btw 我都好想知你最後既決定

大宅

回覆樓主:

其實美國同香港醫生都已經一致認為個b係有問題,要唔要真係視乎父母是否承受到!
我只可以話係香港要照顧殘障兒童完全係充滿血與淚,政府係完全冇任何support,在學個時會好D,有姑娘社工跟進,但18歲之後就完全係自生自滅,排公屋咩當你單人冇分加,排宿舍服務都唔知廿年後等唔等到,呢段期間你係要獨力承擔照顧佢起居一切所需,你要問自己是否有能力做到

別墅

我會問自己,生完出嚟佢日後自己照顧唔到自己,你擔唔擔保死得遲過佢,可以一生一世照顧到尾?唔好奢望會有人幫你去照顧。

大宅

babyM_babyM 發表於 19-5-24 23:41
咁結構呢? 我bb係近6mm, 但16週時冇哂水腫。 結構都照左3次都正常。 我都有抽絨毛。 基因算正常。
...

結構第一次係正常
再搵多個醫生照就照到心瓣係有事

當時醫生意見係雖然不能排除一些罕見綜合症,都係建議生佢出黎

生左出黎之後又講到BB既手術風險好大
當時都係一段好黑暗既時間呢

子爵府

回覆樓主:

如果係我遇上呢個問題,我會選擇放棄。

首先本身兩個係生育方面無咩問題,要有下一胎相信唔難,而且每一胎都係獨立case,今次有事唔代表下次都有事。

其次,我唔想承受任何風險,依家都得知bb出世都好大機會會有問題,我怕真係有咩事,佢長大後會問我點解個時仲要堅持生佢出黎

再者,take care特殊小朋友係好花心機,可能到時要辭職什至要用好多錢,自己負唔負擔得到都要計埋。

不過,你是媽媽,你無論做咩決定相信都無人話你錯,加油!

大宅

回覆 Ciaostudio 的帖子

睇埋個 update
心痛真是 mosaicism trisomy 8
染色體問題一般同多個系統相關
面容特徵
心臟問題
骨骼問題
智力問題
等等

你可以上網 google 下
出黎既 result 係一對研究文章,可能太深
但最少可以睇下相片

Mosaicism 生出黎有幾差好難預期,智力正常既機會都仲有添
但大部分會係遲緩
又要擔心骨骼問題心臟問題等要做手術同影響小朋友既日常功能

我雖然明知我仔有心瓣問題都照生,比著是你這個問題,我應該都唔會夠膽生佢出黎。當時我地照出嚴重心臟問題,有諗過放棄,明白面對咁多既未知之數,要做一個冇得逆轉既決定,係好難好難既。
建議可以找個私家兒科基因科醫生傾一傾,了解下個病,睇下呢個風險值唔值得冒
加油

大宅

啱啱 search 左一下
私家好似冇乜兒科遺傳科醫生既
係養和有
林德深醫生

呢啲問題其實婦產科唔熟,睇多個母胎都冇用。
我果時產前都 R 到政府見埋佢地兒科心臟科醫生,佢地果時同婦產科醫生一齊會診,婦產科一路照超聲波,佢一路解釋。清楚過婦產科好多,因為有問題既BB 一生左出黎,就由婦產科交左俾兒科架喇。

男爵府

跟著點呀?
真係好兩難

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-24 20:12
...

樓主決定點做?

複式洋房

googol 發表於 19-5-24 18:13
可唔可以講22號睇左邊個醫生?
盧醫生,在尖沙咀的

子爵府

威院遇上罕有染色體問題

小天使一定會再返黎
你要好養身,執返靚個皇宮等佢再入住

祝福你

首頁

尾頁

跳至