自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我試過冇感冒徵狀但40度高燒發冷兩日,嚇c,如發多幾日不退真的好擔心的

珍珠宮

sabun 發表於 19-5-24 10:32
我試過冇感冒徵狀但40度高燒發冷兩日,嚇c,如發多幾日不退真的好擔心的
...

有。成年人發燒唔退仲危險過小朋友。

我試過無感冒徵狀,睇左醫生食左藥都係一直38度,一個星期唔退。睇急症即收左入院,結果入院個晚即刻病發要做手術。(咩病就唔講啦,私隱)。

入院個時初初未知咩事,醫生都好緊張,又驗血又種菌,又安排照電腦掃瞄,怕我係細菌感染或其他嚴重問題。

水晶宮

可能身體入面有炎症, 要驗好多野去搵病因
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

...

我細佬燒左四日+咳有睇普通科,食抗生素,唔得去睇急症室轉左第款抗生素,照左x光係肺炎,但叫佢番家抖,隔兩日仲燒就去第間醫院睇即刻收入院,check到隻菌要用特別d抗生素先殺得死,住左三晚院。個醫生話佢有個case後生女無長期病,燒左廿幾日器官衰竭應該就黎死,話我細佬好彩早入院。

伯爵府

我試過中左流感.
自己發高燒自己都唔知, 訓響床到, 只覺得但好凍 (唔識出汗), 仲COME 厚冬天被...
被人發現到我清醒時已經響醫院
簡單講, 唔識驚.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

試過,一次Flu A 就係咁,只係發燒同攰d
燒咗4日

珍珠宮

死,我c6 keep住呢個月都燒,有時食咗退燒藥就退,但藥一過又燒過,睇咗7、8次醫生,轉過三個醫生都話感冒未清繼續食藥,再燒好唔好叫佢入急症?對上一次燒係前日

珍珠宮

琛媽 發表於 19-5-24 11:41
可能身體入面有炎症, 要驗好多野去搵病因

咁如果打抗生素退到燒是否代表冇事了?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我上次斷續連燒了幾日,超辛苦。仲要check左唔係中流感

珍珠宮

小曳人 發表於 19-5-24 11:59
試過,一次Flu A 就係咁,只係發燒同攰d
燒咗4日

冇其他病徵?

珍珠宮

Rubik 發表於 19-5-24 12:08
死,我c6 keep住呢個月都燒,有時食咗退燒藥就退,但藥一過又燒過,睇咗7、8次醫生,轉過三個醫生都話感冒 ...

keep住低燒?咁佢有冇感冒病徵?

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 19-5-24 12:26
我上次斷續連燒了幾日,超辛苦。仲要check左唔係中流感

咁有冇感冒病徵?

珍珠宮

.

男爵府

2018父親節勳章

Rubik 發表於 19-5-24 12:08
死,我c6 keep住呢個月都燒,有時食咗退燒藥就退,但藥一過又燒過,睇咗7、8次醫生,轉過三個醫生都話感冒 ...

燒多過一星期最好去醫院,正常要留院檢查抽血等等,先搵得出問題,唔好唔理啊,再燒一定要入院

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sabun 發表於 19-5-24 12:28
咁有冇感冒病徵?

頭痛,發燒個人已經周身唔舒服,又瞓唔到。醫生只係話重感冒,叫我休息。醫生有提議我入院,但湊住兩個,盡可能都不想住院

大宅

...

持續燒了、退了一個月,進出醫院兩次最後先發現係癆病。

珍珠宮

sabun 發表於 19-5-24 12:28
咁有冇感冒病徵?

第一次係感冒發燒,跟住咳,咳到今日都仲咳,然後退幾日又燒過,斷斷續續咁

我又好少發燒都唔知正唔正常,d醫生又聽哂肺話冇特別,我問c6駛唔駛入急症佢又話識退燒應該唔駛啦。。

珍珠宮

ernbe 發表於 19-5-24 12:30
除咗發燒仲有冇其他嘢?
有返工嗎?

第一次係感冒發燒,跟住咳,咳到今日都仲咳,然後退幾日又燒過,斷斷續續咁,冇返工呀

我又好少發燒都唔知正唔正常,d醫生又聽哂肺話冇特別,我問c6駛唔駛入急症佢又話識退燒應該唔駛啦。。

珍珠宮

914132111 發表於 19-5-24 12:37
持續燒了、退了一個月,進出醫院兩次最後先發現係癆病。

即一個月內又烧又退?咁你有冇咳?

珍珠宮

baofankan 發表於 19-5-24 12:32
燒多過一星期最好去醫院,正常要留院檢查抽血等等,先搵得出問題,唔好唔理啊,再燒一定要入院 ...

中途有退過嘅,如果過多幾日又燒唯有捉佢入去

首頁

尾頁

跳至