自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

cattz288 發表於 19-5-24 16:02
聽說axa如果唔agree轉就會斷保! 可以話你無得揀
咁樣轉會啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

GAOTES 發表於 19-5-27 11:29
咁樣轉會啦

轉會要重新核保, 已存在疾病又唔保!如果身家(病歷)豐厚, 唔好諗喇!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 19-5-26 19:31
axa 直情話唔轉就 cut 單

咪囉~我聽人講都係咁!
放下自在

複式洋房

cattz288 發表於 19-5-27 11:45
轉會要重新核保, 已存在疾病又唔保!如果身家(病歷)豐厚, 唔好諗喇!

自願醫保唔使身體檢查啊

珊瑚宮

pairwin 發表於 19-5-24 14:50
收到封信,講到轉先著数。

是呀。想看多些麻料,但又無說幾多

象牙宮

GAOTES 發表於 19-5-27 12:36
自願醫保唔使身體檢查啊

點會!
放下自在

大宅

咁你如果身體無大病大痛,咁不如轉第二間公司。呢間咁衰。

珍珠宮

WIN媽 發表於 19-5-27 14:00
咁你如果身體無大病大痛,咁不如轉第二間公司。呢間咁衰。

都冇嘅,不過其他又唔見話好好

侯爵府

咁衰

珍珠宮

cattz288 發表於 19-5-27 13:18
點會!

如果本身有買開,轉果時應該唔駛再檢查

大宅

youhello507 發表於 19-5-27 14:12
都冇嘅,不過其他又唔見話好好

可能我唔鐘意被迫的感覺(emoji)

珍珠宮

WIN媽 發表於 19-5-27 14:40
可能我唔鐘意被迫的感覺(emoji)

其實我都諗緊轉,因為舊有個plan, 中招九成要倒貼

象牙宮

youhello507 發表於 19-5-27 14:12
如果本身有買開,轉果時應該唔駛再檢查

我答緊話想轉會果個人
放下自在

複式洋房

cattz288 發表於 19-5-27 13:18
點會!
宏利就唔需要做緊大優惠.你可以自己問下人.

https://www.10life.com/blog/vhis-flexi-plan-discount-comparison-among-different-insurance-company?locale=zh-TW

象牙宮

GAOTES 發表於 19-5-27 16:48
宏利就唔需要做緊大優惠.你可以自己問下人.

https://www.10life.com/blog/vhis-flexi-plan-discount-compa ...

全部公司新買都要核保!!
放下自在

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 19-5-27 16:59
兩樣嘢來, 新買要核保, 但現有合資格醫保 (政府規定保檢公司要俾客人一次過選擇轉唔轉) 就限期前轉去自願醫保唔使核保

伯爵府

superkingdom 發表於 19-5-24 14:19
一人計短,二人計長,个保險講左一大堆分別,所以想問下大家買開保險有無理解過或已轉或不轉原因,大家倾下 ...
要睇你原本個 plan 好唔好, 如果原本係高端嗰啲就緊係唔轉啦

如果係買咗好多年嗰啲, 自願醫保靈活計劃 (加額外醫療保障) 都可以考慮吓, 會有啲新嘢包多咗, 好似幾年冇 claim 過有折扣, 包入院前/出院後門診, 化療, 精神科.... 所以要將兩個 table 對住嚟比較

「靈活計劃」冠心病通波仔保障率一覽比較
http://www.stheadline.com/inews-content.php?cat=a&nid=91301

象牙宮

catcat@cat 發表於 19-5-27 17:13
兩樣嘢來, 新買要核保, 但現有合資格醫保 (政府規定保檢公司要俾客人一次過選擇轉唔轉) 就限期前轉去自願醫 ...

所以樓上果位話轉會! 唔係咁簡單! 除非好健康!
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 19-5-27 17:55
所以樓上果位話轉會! 唔係咁簡單! 除非好健康!
轉保檢公司就要核保, 同一間保檢公司由合資格醫保轉去自願醫保就唔使核保

複式洋房

cattz288 發表於 19-5-27 16:59
遘緊政府新推出果只醫保就唔使做身體檢查都可以買.

首頁

尾頁

跳至