自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yoyo-818 發表於 19-5-24 16:32
有網友貼文,希望爸爸媽媽「別開玩笑告訴孩子說,你是被撿回來的!或是石頭蹦出來的!」因為有孩子聽了馬上 ...

而家d小朋友甘醒目,又點會信呢句話,係我地細細個睇飄零燕代入感強啫
日本の平安を祈ります

珍珠宮

大宅

lulalulahey 發表於 19-5-24 18:48
真。細個去阿婆到住咗個暑假,每日都好掛住媽咪,見面個刻衝去攬住佢,唔知點解佢要同我講「車,你都唔係我 ...

以前d人係唔容易將自己對仔女既愛表露出黎,唔知點解睇完你段野,我都有d眼濕濕

大宅

mayuenhk 發表於 19-5-25 07:48
我細個(4歲左右),我家姐吼阿媽唔響度整古我,同我講我響垃圾房執番嚟,我當場無出聲。後來阿媽返到屋企見 ...

象牙宮

jollyma 發表於 19-5-25 07:38
你當啲細佬傻架咩,邊啲係真邊啲係講笑,唔通成個童年會唔知?如果連咁基本既分析能力都冇,個小朋友都好有問 ...

有人真係唔會知喎,我朋友咪係囉!唔係申請passport都唔知自己比人領養呀!從來證件唔係自己度嘛

子爵府

yoyo-818 發表於 19-5-24 16:32
有網友貼文,希望爸爸媽媽「別開玩笑告訴孩子說,你是被撿回來的!或是石頭蹦出來的!」因為有孩子聽了馬上 ...

我細個聽過好多次, 習以為常, 冇太大反應, 都唔覺有咩童年陰影.
現代小朋友會唔會太過嬌養, 講笑唔講得, D既說話唔說得, 打又唔打得, 想點啊!
再講圖中小朋友只比較佢亞媽, 都冇比較老豆, 做功課做一半. (利申: 我對小朋友有講過 - 我仔話咁易撿, 你撿多一個比我睇)

珍珠宮

lulalulahey 發表於 19-5-24 18:48
真。細個去阿婆到住咗個暑假,每日都好掛住媽咪,見面個刻衝去攬住佢,唔知點解佢要同我講「車,你都唔係我 ...

凡重男輕女, 細個唔錫, 大時只講家用嘅亞媽, 老來自己受返, 佢生日或母親節, 我連電話都唔會打, 大個扮錫我, 我旅行日日要whatsapp佢, 又話收唔到報平安whatsapp會瞓唔著, 想去備案! 去d偏郊都成日擔心冇signal, 我咁大個人有分數, 我大左喇, 細個唔錫甚至好憎我, 大個就扮錫收家用, 我只覺得好煩!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我同D小朋友講:佢哋係石頭爆出來,佢哋會話返我:咁你麻係石頭

大宅

回覆樓主:

講吓笑啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tkop 發表於 19-5-25 10:19
咁係佢叫你走喎

就係 ,聽佢話又唔岩

男爵府

細個時係醫院做完手術住左2個月醫院, 有日好記得媽咪同我講: 唔想再"咩"呢個包袱...
到今時今日都好清楚記住, 以後亦唔會有忘記既一日, 就算老左咩都唔記得, 但呢句說話一定唔會忘記!!!

子爵府

STH920 發表於 19-5-24 18:07
細個我媽都成日咁講, 加上我屋企重男輕女, 我真係信我係執番嚟.

記得有一次我真係執埋個背包諗住去搵親 ...

我唔會因為佢咁講而相信自己係 執番嚟 反而父母日日偏心 先至最傷小朋友嘅心

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

我媽話喺醫院門口執我番嚟
不過我唔信

首頁

尾頁

跳至