婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我未睇晒其他,只是講裝修,你阿媽改野係唔啱,但係你同你老公都冇時間上去跟,又要一個老人家上去同啲裝修師傅傾。佢都好慘個喎。
裝修工程大大話話要幾個月,佢改咗你地兩個都唔知,即係你兩個一次都冇上過去。你又要人哋幫你手,又要嫌三嫌四,我睇唔過眼囉

大宅

回覆樓主:

完全明白,今朝先同親戚笙緊家母差唔多。
又係裝修時/裝修後改動晒d野
上尼唔出聲,買/換左好多野
仲會著住鞋踩入屋,直入廁所同踩地墊
成地黑印嬲到我震,
仲會開櫃摷下d私人信件
後來火滾通知佢換鎖,叫佢唔駛上尼

大宅

愛狗mama 發表於 19-5-28 23:26
我未睇晒其他,只是講裝修,你阿媽改野係唔啱,但係你同你老公都冇時間上去跟,又要一個老人家上去同啲裝修 ...

我地係已經同師傅傾好曬!
師傅係因為識我媽,所以佢先比圖我媽冇比我
我媽再比圖我睇
原本我媽有比,但比比下佢唔再比圖我
圖只係send來send去,原本係話我地自己收,不過唔知點解最後變左佢收
我地一開始係自己同師傅夾好曬圖先開工!
但我媽係裝修途中唔知點解改左個設計咋!
同埋,係佢自己唔比我上去
我地自己原本經師傅比左尺寸我地簡電器,最後又比佢改曬!
我電視,洗衣機,焗爐等等,都係細d既
結果佢拿左張單自己去改曬大左一碼既!
洗衣機同焗爐都係廚房,呢個都係廚房而家一郁就撞既原因之一
我自己做好曬既野比佢改左、咁都係我錯?

大宅

我未睇晒其他,只是講裝修,你阿媽改野係唔啱,但係你同你老公都冇時間上去跟,又要一個老人家上去同啲裝修 ...

同埋我地唔係裝完先知,係果一part裝完就知,我大左肚係我媽唔比我上去!
我老公上過過去,佢問我點解唔同左,但我自己大住肚出入唔到裝修地方,只係睇相
我媽都冇咩點上去、佢只係幾日就見到裝修老闆
因為佢地本身返工成日會見!所以好多野老闆自己同我媽講左
我其實一直唔想佢介入裝修,但佢好堅持要用佢朋友,話手工好,我老公又話咁裝修有熟人都好,就用左呢個裝修
其實重點係我地唔知個圖改左,老公上去睇完廚房,個櫃唔同左,一開始我媽仲話只係左右改左方向
我地就心諗咁冇所謂啦
到下次再睇已經係兩排櫃!唔通而家先拆左佢?
我地唔係冇跟,而係跟果時已砌好左!

子爵府

樓主唔使咁嬲
我之前又係上黎呻 跟住就好多人話我不孝點點點
根本自己冇經歷過 係好難理解嘅
同埋上討論區打字 都只可以講一兩次事件 唔通要好似日記咁日日update發生過咩事受過乜嘢麻煩咩
但跟住就會俾人judge

其實問心無愧就可以了

大宅

我從來都冇要佢幫手,只係佢因為我大肚主動唔比我跟
由一開始就用左佢既人去搞
如果唔係,佢都只係whatsapp 同師傅傾多,我自己做都得啦
你話我要佢幫手?其實我同老公仲傾緊係咪用佢師傅果時,阿媽已叫左人地上去開工清垃圾
果時我已經心軟反正都叫左人開頭,就無謂多事,同老公講決定用呢個師傅
我估到會出問題,都一開始同阿媽講我要自己設計,唔要比師傅設計
佢又即刻講左一大堆大肚唔可以點點點,即係叫我開左工就唔可以上去
我自己用簡單軟件畫左圖,師傅又跟果個再專業版畫一次,有d係開波前話左咁樣唔好咁會好d,我地知,但後期開左工打地,再比我媽改既先唔知

大宅

其實我最唔開心既就係你呢d說話
好多人眼望就會咁講
你媽幫左你咁多,對你好好
我媽自己都係咁諗架
我知佢係「想」幫
所以我自己都同老公咁用字「佢幫我地同師傅講/佢幫我地睇」
因為佢係我媽,我唔想講到好絕「我唔想佢幫架,佢係都要來搞搞震」
呢件事係一個「結果」,唔係我既「要求」,我只係接受左個結果
你諗下如果你公司有兩份好急既野要做,你做緊其中一份,有個同事好心想幫你做另一份,佢冇話你知拿左去做,但結果唔小心delete曬你所有野
你同人怨下,話「我同事因為我趕緊工幫我做d野,但結果delete曬」人地話「好睇唔過眼,你又冇時間做又要人幫又嫌三嫌四」,你咩感覺

大宅

射手貓 發表於 19-5-29 03:02
完全明白,今朝先同親戚笙緊家母差唔多。
又係裝修時/裝修後改動晒d野
上尼唔出聲,買/換左好多野

咁我媽好d,佢唔會開我信
但佢同我執過d野就已經足夠令我搵唔返d野係邊
呢樣已經夠煩,跟住佢又會唔記得放左係邊

大宅

KoneyB 發表於 19-5-29 07:36
樓主唔使咁嬲
我之前又係上黎呻 跟住就好多人話我不孝點點點
根本自己冇經歷過 係好難理解嘅

其實都係…
唔通由出世既經曆講起
有時同朋友怨下,佢地都未必會明,因為佢地冇試過咁樣
都會話阿媽對你好姐,呢一點我好明白佢好想我好
但每個人對好既定義都唔同呢
我從來都冇覺得我媽咩都唔好,我仲成日返去睇佢陪佢,但佢性格係有d方面真係唔好,不過一講就會比人覺得我對阿媽乜都唔好
佢有優點,所以我平時都好多野會同佢分享
佢都有缺點,而佢既缺點又會令我地吵架就係咁樣
不過多謝你安慰哈哈

子爵府

bonnie714 發表於 19-5-29 08:31
其實都係…
唔通由出世既經曆講起
有時同朋友怨下,佢地都未必會明,因為佢地冇試過咁樣

簡單啲講
其實尊重都係愛嘅一環
可惜好多老人家係忽視左呢樣野
好多嘢都係單方面咁諗

我經歷過
所以要提醒自己老左都要識得尊重d後生

大宅

KoneyB 發表於 19-5-29 09:14
簡單啲講
其實尊重都係愛嘅一環
可惜好多老人家係忽視左呢樣野

係,我同老公有時都會講,我地老左會唔會都變成日咁
老公話千期唔好,一定唔可以咁
有時新同事都一樣,同佢講左上一手係點做,佢中意用另一個方法達到同一個結果,我有時都會唔慣,但我都唔會阻止佢,只要工作完成左就ok

子爵府

bonnie714 發表於 19-5-29 09:38
係,我同老公有時都會講,我地老左會唔會都變成日咁
老公話千期唔好,一定唔可以咁
有時新同事都一樣,同 ...

完全同意

男爵府

bonnie714 發表於 19-5-25 09:30
首先我同老公係唔中意人理咁多果種...
雖然6299都好想理我地,但佢地好好
只係口頭講下,我地講左唔要既佢 ...

你結婚親戚屋企人送金器俾你係種祝福,有啲人結婚可能得好少,咁果新娘都會覺得唔開心,如果你覺得浪費錢租保險箱,你大可放在娘家度啫,或自己有個安全啲既櫃桶裝起,
你媽媽拎野去你度俾你同你買埋野,都係錫你先咁做,驚你唔夠用,咁有啲人阿媽理都唔理你,話你咁大個人自己攪掂佢,你媽咁錫你要知足喔,如果你覺得有問題唔啱心水,可以同媽媽傾傾,佢始終是你媽媽

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

nalinacc 發表於 19-5-29 10:26

我覺得樓主似曬命多啲喎你結婚親戚屋企人送金器 ...

我屋企唔係多錢,自己每月收入都係萬幾蚊
結婚已經用左好多錢,因為我媽同99好多野想跟傳統去做
我讀完大學做得幾年野,結婚已經用左差不多1/3存款
我真係唔想係一個唔多錢既情況下咁大洗
但佢要買既原因係因為,佢要面
佢覺得唔買咁多會比人睇唔起
但我根本唔介意,我想要既係唔好洗咁多錢
留返D錢係戶口第日真係有必要先用(有時病既野真係話唔埋)
我有同佢講過阿,但佢係唔會理
佢覺得我既一切都唔岩,佢D 3姑6婆同上網睇既就岩曬

我明白你係唔會明...
當你屋企出現十幾個煲/煎PAN,十幾支沖涼液,十幾把刀(之類啦)
跟住仲係會繼續出現煲同沖涼液同刀
因為特價
我想問下呢D唔係叫浪費?
其實每次都係用相同果兩三個煲/PAN/刀,一支沖涼液
但就同款既野有十個後備,我想問下幾時先消耗曬?
一個後備可以接受,十幾個後備仲要大大件既野
我唔係幾千尺豪宅,我仲要放好多BB野
香港D屋咁細,點放呢?
廚櫃已經放滿左N個電飯煲,仲有大量幾十個唔同大細既爐頭用煲/PAN
我而家堆到間BB房變左雜物房,大量廚房用品放滿曬
只可以張BB床放入我地房,到佢大左自己一間房D煲/PAN/刀都應該用唔曬
我當兩年換一個,果度可以用二十幾年
個仔點同我地同房二十幾年?
咁D野點算呢?
沖涼液當三個月用完一支
而佢買既係藥房特價品,即係差唔多到期果D
果度10幾支又可以用3年,但同時佢會不停咁買特價野上來
即係我如果唔掉左佢,我要不停用過期野
同埋佢買既速度係快過我地用既速度
我講左好多次,買平野唔係咁買
一兩支就夠,用唔曬就只係浪費錢
我媽屋企本身已經一堆過期野
佢本身係想省錢,但到最後既結果係浪費左錢

OH,仲有唔記得講
我同老公間房有5,6張棉被
跟住佢又見特價買左幾張上來
床下底都放唔曬
你咁叻你教下我點樣係一間居屋仔
放十張大棉被,十幾個電飯煲,十幾個爐頭用煲/PAN,十幾支沖涼液
而又可以同時收好其他日常用品?(洗頭水/洗手液/牙膏牙刷/護膚品/衫/BB沖涼洗頭奶樽洗奶樽機衫仔BB床BB車HIGHCHAIR等等既物品)

男爵府

我媽同樓主媽有1個共同點,就係我媽好中意買野,成日買一大堆野,就迫我拎返屋企,叫佢唔好再買,佢都係會買,有時擺到過期,所以我懷疑佢係購物狂,我知佢係錫我既,所以我唔算反感,只係有時要長氣啲同佢say no

大宅

藍尾巴 發表於 19-5-29 11:00
我明,所以狠爆一鑊,之後咩都唔比佢知唔洗佢理。我唔需要佢關心同理我,唔好黎煩我同添亂就得啦
...

我有時心軟阿...
同埋我都發過脾氣話佢買唔等洗既野,叫佢唔好掉我D野
到好返之後佢又變返原本咁樣...

男爵府

bonnie714 發表於 19-5-29 11:00
我屋企唔係多錢,自己每月收入都係萬幾蚊
結婚已經用左好多錢,因為我媽同99好多野想跟傳統去做
我讀完大 ...

咁有真係好多野喎咁點算?可唔可以拎去拍賣網度賣好彩你地是住居屋,相信不用搬黎搬去,如果係租的話,就慘....

大宅

comeonbb001 發表於 19-5-29 11:02
我媽同樓主媽有1個共同點,就係我媽好中意買野,成日買一大堆野,就迫我拎返屋企,叫佢唔好再買,佢都係會 ...

如果佢買野係有譜,我都唔會咁煩
我後面REPLY都提過
我而家堆左十張大棉被,十幾個煲,PAN
佢自己屋企買左十幾個電熱水煲好想拿比我,我死都唔肯要
再加上佢自己果邊仲有十幾個煲同電飯煲,十幾條廁紙,十幾盒盒裝紙
十幾部好舊既手提電話,我地明明冇電話線,但就買成4,5部家用電話
跟住仲有FAX機,但我地平時又冇FAX線又冇野要FAX比人....

我有SAY NO架
但佢會靜雞雞放上我度,有時仲會搵位收好
又掉左D佢以為我唔要既野先煩
我叫佢唔好掉呢樣,佢就會掉第樣...
我話呢樣野唔好買...佢又會買第樣...

大宅

nalinacc 發表於 19-5-29 11:11

咁有真係好多野喎咁點算?可唔可以拎去拍賣網度賣 ...
賣其實每一件唔係好多錢,要約交收又煩
我寧靜送D比人,都送左小小當用爛左換咁D
不過我媽其實都估到D既
佢話過我唔要都唔好浪費....

首頁

尾頁

跳至