婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

首先我同老公係唔中意人理咁多果種...
雖然6299都好想理我地,但佢地好好
只係口頭講下,我地講左唔要既佢地就由得我地唔理我地架啦....
我地自己中意點就點

但我阿媽就講極都唔聽...
因為我地新屋裝修係搵我媽既熟人去做
同埋我大左肚唔方便出入裝修地方,老公又要返工
所以果時裝修好多野都係經阿媽去同師傅講,由阿媽睇裝修進度
原本都冇乜野,點知裝修完出來好多野都係比阿媽改左
唔係我想要既咁...
不過我都算啦,果陣大住個肚,唔想同佢激氣
跟住搞擺酒,我地自己一手一腳去做唔再經屋企人
只係通知佢地地點時間,同叫佢地比名單咩人來
我自己真係好討厭金器,我同99講左,佢都即刻唔買!!!
比左D錢我地話叫我地自己想買咩就買,我地好開心咁儲起左D錢
但我媽我堅持一定要戴龍鳳手鐲,話D人好白鴿眼,覺得佢(即係我媽)買唔起
咁我話一對半對,佢死都話太寒酸
搞到我要戴3對!!! 仲要幾條手鏈同頸鏈!!
我完全唔想睇我擺酒既相,戴到成身都係金超核突....
我想賣返出去又唔比,而家仲要租個保險箱放D金器我都唔明係咩玩法....
買D用得一次既野之後仲要比錢存放???

到左而家結婚野咩都搞好曬,諗住安安樂樂咁同老公等BB出世
阿媽因為佢幫我地搞裝修,有我地屋企鎖匙
就成日買D野上來
講左幾十次唔要,成日返到屋企都多左野
有時買蛋,有時買洗頭水沖涼液廚房用具等等
搞到屋企好似垃圾崗咁
我一開始諗裝修設計時已經同老公講左屋企唔要存貨
最多只係放小小存貨
而家變左十幾支沖涼液放係度!!
我真係想每日倒一支係身咁用
多左唔緊要,我地可以掉
掉左佢又話我地浪費
一次過因為特價而買先係浪費
D野食又成日要趕過期日
搞到我地冇曬優閒既假期
我本身好唔想浪費,剛剛好就夠
阿媽D錢我有份比佢,我自己返工賺返來,佢就亂咁用
仲講到好似對我地好好咁唔想我地用咁多錢,第日BB出世要用好多
但佢買既野重複又唔等洗,都唔知想點
我覺得佢係浪費緊我D錢!!

呢樣都算,我都照忍
但佢成日話幫我地打掃
結果執亂曬我地D野
而家放野唔係放到四四方方叫做執好架
而係放到一個位置係你做緊一樣野,要用某個物品既時候,果樣野剛好係你伸手拿到既地方
呢個先叫做執好D野囉!!!
每次要用既時候唔通開箱開櫃拿出來叫做執好??
果D位係要來放唔常用既野囉唔該....
成日搞到我搵唔到野
見到D野佢覺得用完又同我掉左佢
我琴晚返到去又見到支牙膏比佢掉左
其實仲可以用多一次先掉....
之前D沖涼液洗手液又係咁
明明仲可以吱多幾次,佢又掉左
點解佢可以咁浪費我地既野....

我叫左佢好多次唔好再搞我地D野
佢又話唔聽
係都要偷偷地上來打掃掉垃圾
搞到我屋企亂曬
我真係好想換鬼左個鎖佢
但又好似做到好絕咁
但我大住個肚又真係好嬲...
因為我生左就會辭職,果陣基本上全日會睇實屋企唔會再比阿媽搞亂檔
但我怕我未到生就已經爆炸左.....
而家成日都好燥....

侯爵府

畀面勳章

其實我覺得你呀媽對你超級好又唔計較,可能你性格問題覺得佢煩,但佢出發點係錫你,睇開D,不要想埋一邊。

大宅

回覆 o_____o 的帖子

或者你唔係用家有D野唔明...好似裝修咁,而家其實整到好唔方便
我阿媽自己屋企是但比個讀緊室內設計既學生睇下都會覺得點解會咁樣設計
好反人類
講我而家果邊個廚房
我而家果邊就原本個廚房已經好窄,只可以裝一排櫃
我媽係都要前後兩排
係一個空間有限既地方
原本個設計係我地諗好曬計好位,點樣係最細既空間做野最方便最舒服
而家比佢改到,一炒菜就會撞到手
最嬲係我媽自己講,師傅係叫佢唔好咁整,但佢覺得冇位放野所以好堅持要兩排櫃
而家咁樣整會好D,係佢自己同師傅堅持而家呢個方案所以變成而家咁既
果下我唔知比咩反應佢....
我係我媽屋企住咁多年,就係佢設計既裝修,我一直覺得好反人類
住得好唔方便,每個上過來既人都總留意到一兩樣野,會問我點解會咁設計...

佢出發點係為左我好,但問題係佢諗野唔全面
同埋好堅持佢做既方式方法係岩係最好
唔肯聽人講
但最後既結果係對人地來講唔好
對人好既方法係比人地覺得好既野佢,而唔係比自己認為好既野佢....

比個好日常既例子你
佢覺得對自己唔好就係對我地好
我帶過幾次朋友上我媽度食飯之後,就以後都唔會再帶
因為太尷尬
我如果帶一個人上來,佢會煮成十碟送
但佢自己唔食,話留返比我地食
我真係想爆粗....
點食阿大佬?
兩個人食,咪最多食到3碟....
跟住佢仲會大大聲話做咩食得咁小阿?
覺得我地唔夠食
但我地已經盡量食左好多,已經飽到想嘔
但佢係唔會信!!!!!!!!!!!
唔會信!!!!
佢會繼續夾比你食,因為佢覺得咁樣對你好!!!!!
但係,我同個朋友都好辛苦!!!!
咁樣係好咩???
我一D都唔覺得咁樣有咩好
除左我地辛苦,只要上過來既人都會問,點解你媽唔一齊食?
我都唔知點答佢,因為我媽覺得我地食完留返既佢先食
係對我地好
但我唔識答人,都冇可能咁樣同自己朋友講
根本唔係常人可以理解既事....
比我去十個人屋企食飯,十個既父母都會坐埋一齊食....
而我媽無論出街食定屋企食,佢都唔會食,佢只會不停夾送比人食
但佢唔會認為人地已經飽
人地話左好多幾飽佢都要再夾比人食
我真係好怕同佢食飯.....

子爵府

可唔可以扮唔記得帶鎖匙 老公咁啱幫唔到手
即刻上阿媽屋企攞返條鎖匙
跟住佢問要攞返
就話唔使啦

大宅

回覆 KoneyB 的帖子

呢個可以試下

複式洋房

樓主好幸福,你媽媽為你做左好多好多。雖然好多嘢唔啱你心水⋯⋯
希望你呻完會舒服D啦。阿媽就應該唔會改變㗎喇,諗下辦法唔換鎖啦(emoji)

伯爵府

bonnie714 發表於 19-5-25 09:30
首先我同老公係唔中意人理咁多果種...
雖然6299都好想理我地,但佢地好好
只係口頭講下,我地講左唔要既佢 ...

完全明白你感受,同路人
不過我係唔會忍,忍!對大家都冇好處。
果時搬新屋,佢都好多意見,佢攪邊樣我就還原番邊樣。
d金飾我都一早賣左,佢而家都未知,如有一日佢問我都會照直講,其實呢d野唔需要得佢同意。
最攪笑係佢批評我間房用既牆紙,話邊有人用呢個顏色,話一定要我換,我話你自殺我都唔會。佢就嬲左我,嬲完咪又係冇野。
其實我知佢係極度小氣,知佢會好唔開心,知亦明白係出於關心,不過,我要佢明白,唔係佢喊佢顛我就要跟佢果套,仔女都長大成家了就要放手,應該互相分享,支持同尊重。
其實經咁多年既training,佢而家已經唔理我了,關係反而更close

子爵府

華妹妹 發表於 19-5-25 13:27
完全明白你感受,同路人
果時搬新屋,佢都好多意見,佢攪邊 ...

你好勁
我都有啲類似情況
其實真係唔可以死忍
有好嘅出發點 都唔可以抹煞我既選擇
收鎖匙我當初都搞到好唔開心
但一時嘅唔開心 好過長年累月嘅忍耐
要等人改變係冇乜可能嘅事

伯爵府

KoneyB 發表於 19-5-25 15:20
你好勁
我都有啲類似情況
其實真係唔可以死忍

認同呀,見一次半次就忍下就算,但大家做人世,日積月累只會更加大問題。
不過收鎖匙我自己做唔出黎,但我會用其他方法令佢自己冇癮而唔再上黎。到佢唔再咁老套,我反而多左請佢黎坐,關係好左好多。

珍珠宮

回覆樓主:

金器個part佢又錯唔哂
其他就真係over咗
係咪得你一個女呀?
幫佢搵下興趣
唔好成日諗起你啦

大宅

牛小R 發表於 19-5-25 12:35
樓主好幸福,你媽媽為你做左好多好多。雖然好多嘢唔啱你心水⋯⋯
希望你呻完會舒服D啦。阿媽就應該唔會改變 ...

我知佢做左好多,但佢唔肯聽人講只會做佢覺得好既野

珍珠宮

o_____o 發表於 19-5-25 10:14
其實我覺得你呀媽對你超級好又唔計較,可能你性格問題覺得佢煩,但佢出發點係錫你,睇開D,不要想埋一邊。
...

樓主阿媽係錫個女,其實佢係幾好嘅,但佢唔明白,活在自己世界裡的付出,不值錢~
尼個道理

大宅

華妹妹 發表於 19-5-25 13:27
完全明白你感受,同路人
果時搬新屋,佢都好多意見,佢攪邊 ...

我完全感覺到、你可以令佢唔理你真係好勁…我都好想可以咁…
好聲好氣講又講過,發脾氣又試過,但只要過左果排佢又會變返原本咁…
我決定做ftm除左想教仔,都有一部分係因為佢,因為我唔放心比佢幫我湊仔
比佢湊仔,個仔一定會變廢人,佢只係識咩都幫人處理好曬,但我覺得每個人都係獨立個體,就算係小朋友,只要佢有能力做到既就由佢慢慢做,做錯都唔緊要,最緊要係放手比佢自己做!

大宅

KoneyB 發表於 19-5-25 15:20
你好勁
我都有啲類似情況
其實真係唔可以死忍

我唔止一次想收鎖匙,但始終係自己阿媽,我又唔忍心…所以一路自己谷住度氣…

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-5-25 21:03
金器個part佢又錯唔哂
其他就真係over咗
係咪得你一個女呀?

係,我係獨生女…
仲埋我我中學時佢同老公離左婚,所以覺得佢一手一腳供我讀曬書,照顧左咁多年,我應該聽佢話之類…
我當然好多謝佢養大我,但我更想佢學識聽下人地既需要,每個人都唔同,係佢果個年代既人入面佢好受歡迎,好多人覺得佢好抵得諗,好大方,唔怕蝕抵,係個大好人。但係我地呢個年代,就完全唔係咁睇,連我老公都覺得點解佢做到好似張所有佢唔想要既野推比曬人咁…
佢成日話有街坊叫佢去飲茶,佢唔去係因為我果日放假陪我,但我放假其實唔一定想人陪、我都會想自己係屋企hea下,打下機,睇下書。我反而想佢出下去,佢又覺得我唔知佢對我好…

大宅

做個靚太 發表於 19-5-25 21:12
樓主阿媽係錫個女,其實佢係幾好嘅,但佢唔明白,活在自己世界裡的付出,不值錢~
尼個道理
...

理念唔同阿,我覺得對一個人好係比佢需要既野。
再加上有個好古老既比喻我好認同,我唔記得句野成句係點,內容係捉魚送比人,係比唔上教人點樣捉魚
作為一個家長,係應該企係旁邊睇住仔女教佢捉魚,而唔係不停咁捉魚送比佢,同佢講「河水危險,你企係岸邊,我捉比你。」當仔女學識捉魚送返比佢,佢係唔會開心,覺得你做錯事,因為落水捉魚會有危險。
佢咁樣做,仔女只會成為廢人。

珍珠宮

bonnie714 發表於 19-5-25 21:28
理念唔同阿,我覺得對一個人好係比佢需要既野。
再加上有個好古老既比喻我好認同,我唔記得句野成句係點, ...

咁你有無同你阿媽講過?
我阿媽其實都會咁,最記得有次,叫佢幫我買豬肺,佢買完仲洗埋切好,先俾我煲湯用,我都直接同佢講,我話你咁樣,我咪永遠唔會識得洗豬肺lo~
兩母女,我覺得最能夠直話直說,最好溝通~

大宅

做個靚太 發表於 19-5-25 22:46
咁你有無同你阿媽講過?
我阿媽其實都會咁,最記得有次,叫佢幫我買豬肺,佢買完仲洗埋切好,先俾我煲湯用 ...

講過阿,佢既反應咪就係,「人地對你好咋你都唔知,你識唔識感激架?」

珍珠宮

bonnie714 發表於 19-5-25 22:47
講過阿,佢既反應咪就係,「人地對你好咋你都唔知,你識唔識感激架?」
...

唔識,因為唔係我想要嘅野!
都係直接答佢!
我阿媽話過,覺得自己成日都吃力不討好,我都係照直答,我係大熱天送件羽絨俾你,你會唔會好感激即刻著去街?
當你有乜事,仔女照顧唔到你,你唔好怨,因為你無俾機會仔女去學點照顧人!
我阿媽聽完我講羽絨,已經無言啦~
如果佢繼續,我都會繼續講~

子爵府

bonnie714 發表於 19-5-25 21:14
我唔止一次想收鎖匙,但始終係自己阿媽,我又唔忍心…所以一路自己谷住度氣…
...

我忍落去真係會爆炸 所以決絕d都要
佢曾經癲到自己請自己friend 黎我屋企(不同住的)join 我個女生日party

我約好哂人 佢叫多四個 櫈都唔夠坐
佢話買摺櫈咪得囉
我企硬 佢話開左囗點叫人唔黎
跟著叫我叔仔果邊d人下次先黎咁就小d人

我嬲到而家諗起都嬲

首頁

尾頁

跳至