婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我明,我阿媽都好煩,相反奶奶一d都唔煩仲好好,好尊重我意見,但阿媽就下下覺得自己食鹽多話我食米,永遠唔聽人講,淨係跟自己個套

做得絕d都要,換鎖唔再比新鎖鑰佢,我覺得無問題,既然講極都唔聽咁唔洗太比面佢

大宅

做個靚太 發表於 19-5-25 22:50
唔識,因為唔係我想要嘅野!
都係直接答佢!
我阿媽話過,覺得自己成日都吃力不討好,我都係照直答,我係 ...

我就係成日心軟唔同佢嘈所以自己谷住,好想學下你咁

大宅

KoneyB 發表於 19-5-26 07:15

我忍落去真係會爆炸 所以決絕d都要

咁都得?
我而家一早開定聲第日bb出左世唔好叫人上來睇bb不過我自己係屋企反鎖度門佢都冇計

大宅

Pink_girl 發表於 19-5-26 13:15
我明,我阿媽都好煩,相反奶奶一d都唔煩仲好好,好尊重我意見,但阿媽就下下覺得自己食鹽多話我食米,永遠 ...

完全一樣
我99做咩之前都會問左我地要唔要先,唔要佢都唔會夾硬來
但我媽係唔會理你想唔想同唔同意

複式洋房

bonnie714 發表於 19-5-25 21:05
我知佢做左好多,但佢唔肯聽人講只會做佢覺得好既野

十個阿媽九個都係咁㗎!
就好似有一樣叫「嫲嫲覺得你凍」
如果唔係太過份就算啦,同埋千萬唔好幻想佢會改變

男爵府

完全明,所以我好細個就搬走左
我連有左,都系6個月先講
講到明唔好煩我
傳統人類到爆
我成日叫佢番古代,唔好搞我

大宅

牛小R 發表於 19-5-26 23:12
十個阿媽九個都係咁㗎!
就好似有一樣叫「嫲嫲覺得你凍」
如果唔係太過份就算啦,同埋千萬唔好幻想佢會改 ...

我都唔期望佢會點改變…
始終幾十歲人…
我而家只希望佢煩我就算,唔好煩到個仔

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-5-27 04:07
完全明,所以我好細個就搬走左
我連有左,都系6個月先講
講到明唔好煩我

所以我既目標就係由得個仔自己去做,我睇住佢做就算,等佢自己簡行咩路
一定唔可以變到我媽咁

伯爵府

bonnie714 發表於 19-5-25 09:30
首先我同老公係唔中意人理咁多果種...
雖然6299都好想理我地,但佢地好好
只係口頭講下,我地講左唔要既佢 ...

話唔見左鎖鑰
直接換鎖啦

大宅

whitebyKiKi 發表於 19-5-27 12:10
話唔見左鎖鑰
直接換鎖啦

話個鎖壞左好D... 一陣又話點解唔見左唔搵佢 (因為佢有鎖匙嘛)...

大宅

有感而發,不喜可以唔理,樓主簡直身在福中不知福,你呀媽係煩又如何,佢所做的一切源於對你的愛,可能老人家年紀大,不懂怎樣表達什麼是愛,老一輩的人,可能只懂會呢種方式表達佢對你的愛,我睇見你甘數一個對你甘好的呀媽,身為一個媽媽睇見都心酸,你要記住,樹慾靜兒風不息 子慾養兒親不在!唔好為自己的人生畫上遺憾,對你媽好一點,當你失去左,有啲嘢係永遠都彌補唔到,仲有一點,你點對你媽媽,你的子女都會有樣學樣,我唔想你後悔,當你有左遺憾,你就會有一份內疚,而呢份內疚感可以在你一生永遠都記住,永不磨滅,身為一個過來人,希望你可以珍惜眼前人!

別墅

你媽做既野勁似我奶奶.
咩都係佢覺得,雖然佢出發點係好,但有啲野冇需要就係冇需要,多咗出嚟人地只會當係垃圾.
話說bb出世之後佢地冇買過野俾bb,本身我地已經買咗bb車,雖然有少少重,用落感覺上安全穩陣.
有次奶奶見到有架陳列品bb車做特價,關鍵係佢平同輕. 佢就問我買唔買,我話屋企已經有一架,冇位放.
最後佢自己去買咗返嚟,我屋企根本唔夠位放兩架車... 係呀,正如好多人口中所講佢既出發點係好,但係點解唔肯聽下人意見呢諗遠啲諗多啲其實對佢嚟講係好難...

男爵府

佢係超級錫你,雖然唔係你想要個套,但我覺得都唔可以怪佢,珍惜自己有個咁緊張自己既媽媽吧,你都做人媽媽架啦,要明白佢心情

大宅

crazydog 發表於 19-5-28 19:26
有感而發,不喜可以唔理,樓主簡直身在福中不知福,你呀媽係煩又如何,佢所做的一切源於對你的愛,可能老人 ...

我一直知佢想我好阿,但問題係佢做出來既野,結果係唔好。
佢由細到大都覺得小朋友冇冬天,我細細個每日大概著7件衫!7件!夏天7件!點解我記得?因為果時我咩都唔識,d同學成日玩一個遊戲就係數下我有幾多層衫。我老公成日話我點解唔識分凍同熱,我張棉胎用到夏天都未識換被,因為我仲未知熱,到左冬天又唔知凍跟住照著左夏天衫然後凍病左,佢就話我唔夠衫,要再加衫
我以前8點就要訓,講緊中學,因為佢話早睡早起身體好,我訓唔著咁點?佢一巴車落我隻眼度,我係訓係度郁都唔可以郁,我一郁佢就車落來,但佢就一直係格離開住燈等我訓,我轉身又唔得又開燈咁光點訓?

大宅

有感而發,不喜可以唔理,樓主簡直身在福中不知福,你呀媽係煩又如何,佢所做的一切源於對你的愛,可能老人 ...

跟住佢話我夜訓,所以成日病身體唔好,你知唔知成日病係咩定義?一年感冒一兩次叫成日病。佢覺得一巴車埋來係為我好架,因為我8點訓唔到,我到大學要做project,做到12點,佢一腳踢埋來,話我做咩功課溫咩書,唔訓教你考第一都冇用,你身體差阿,唔好讀書啦!到左而家我如果十點半whatsapp 佢,佢一定會發脾氣做咩咁夜都唔訓!
你明唔明咩叫方法有問題?個個都想仔女賺到錢發達,我比上司性騷擾佢會覺得我唔識利用機會升職加人工,我唔識利用男人幫我賺多d錢!但呢條路係唔岩架!佢見到人地其他女仔用呢個方法細細個就高職位高人工過我,覺得我唔爭氣!

大宅

我咁耐以來咩都忍佢,佢出手出口我都忍!
我只係想自己建立自己既屋企,有咩問題?
你話我個仔會學我?咁首先我要做既,係唔可以學我媽!
我唔可以好似佢咁樣,令到仔女受咁多傷咁多壓力,甚至好多根本就唔岩既觀念,我只係想佢放手比我自己去做,我只係想佢唔好用d錯既思想影響我仔女!
唔係一句佢想我好就所有野合理化!最小我唔可以比我仔女認為用性去交換職位同錢係合理!
無知係會害死人,佢害我一個就夠,我係佢生既我可以忍,但我會埋怨!
但我自己既仔女我唔會比呢件事發生,佢地孝唔孝順我都好,我第一要佢地健康,第二要佢地識分對錯!

大宅

薄荷熊 發表於 19-5-28 21:03
你媽做既野勁似我奶奶.
咩都係佢覺得,雖然佢出發點係好,但有啲野冇需要就係冇需要,多咗出嚟人地只會當 ...

我媽一定會做同樣既野…
但重點係佢唔會問我,佢會自己買完放上來,再掉左我舊果架!

大宅

katherine418 發表於 19-5-28 21:25
佢係超級錫你,雖然唔係你想要個套,但我覺得都唔可以怪佢,珍惜自己有個咁緊張自己既媽媽吧,你都做人媽媽 ...

我明白每個人都會好緊張自己仔女,但個方向唔會好似佢咁,放手真係好重要既事,做父母應該睇住佢地自己去做而唔係亂咁幫佢地做曬。
講真,小朋友都一樣會為左咁而發脾氣,佢地都一樣會覺得你覺得佢冇能力自己處理

男爵府

bonnie714 發表於 19-5-28 22:29
我明白每個人都會好緊張自己仔女,但個方向唔會好似佢咁,放手真係好重要既事,做父母應該睇住佢地自己去 ...

我睇左你上面既回覆,你媽同我媽都幾似

大宅

katherine418 發表於 19-5-28 22:39
我睇左你上面既回覆,你媽同我媽都幾似

同病相憐…

首頁

尾頁

跳至