時政擂台

跳至

首頁
12345...31

尾頁

珍珠宮

I9528 發表於 19-5-25 11:34
係,生於斯長於斯,我認為香港係最好的
唔走 =/= 無能力走,實在太斷言

人大左認清世界並無完美,欣賞自己地方既優點之除亦接受其缺點。知足常樂!

伯爵府

mizuho 發表於 19-5-25 10:04
香港賣咗層樓可以回去慢活
特別剛剛林鄭嘅公佈,應該陸陸續續有資格嘅都會走。其實真搞唔明點解仲要花$55億 ...

佢公報咗乜?

子爵府

barbielun 發表於 19-5-25 11:16
悉尼,因為本身有屋喺嗰邊

悉尼依家變哂,越來越似香港,好迫。

我係 Darling Harbour 附近見到好多中國人聚居,聽到普通話多過英文⋯

子爵府

BGCOME08 發表於 19-5-25 11:26
我老公賴死唔走,死都唔肯陪我返外國住……。其實我响香港住得好辛苦,人太多令我好唔舒服………… :igiveu ...

其實响外國住好日都唔出下街,我只係覺得外國生活節奏慢啲無咁急逼比較優勝。香港人多我都係慢慢行,莫視其他人身邊擦過。外國太靜我又驚鬼,哈哈。
又唔好咁話個老公,兩公婆諗下辦法就好。如果搬去西貢清水灣咪無咁多人感覺好d?

伯爵府

catfitfit 發表於 19-5-25 11:12
20幾年前,朋友賣咗樓,拎着1球移民美國,請問依家嘜野玩法?入場費係幾多伢?
...

一球移民去美國?你朋友當時九十歲呀?

FJmom    發表於 19-5-26 12:33

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mizuho 發表於 19-5-25 10:04
香港賣咗層樓可以回去慢活
特別剛剛林鄭嘅公佈,應該陸陸續續有資格嘅都會走。其實真搞唔明點解仲要花$55億 ...

其實,我一直都好欣賞林鄭實幹既作風,對香港事務都好了解。
但真係越來越唔明佢唸咩,逃犯條例明顯對引導台灣疑犯冇幫助亦嚴重削弱香港競爭力,仲要繞過立法會討論,強迫二讀。
特區政府咁做,以後真係咩都唔需要過立法會,咁樣強制通過,真的對香港好嗎?真的對香港好嗎?呢d不可能的任務,真的沒有辦法說服阿爺可以修定嗎?

侯爵府

開心吸收勳章

好多人都明白香港係個揾錢既地方,住就外國舒服。幾十年都係咁,冇話可吾可惜,親戚仔女都好想番香港做野揾錢。

子爵府

artroboy 發表於 19-5-25 11:46
政治局勢一日都嫌多,依家已經去到國際層面,毆美出哂聲,林鄭依然口硬,完全無中間位比自己遊走,佢呢種 ...

反正錢已淘盡,無利用價值。唔會care香港特殊地位,無時咪專心將金融地位轉移上海

公爵府

tester5 發表於 19-5-25 11:59
其實,我一直都好欣賞林鄭實幹既作風,對香港事務都好了解。
但真係越來越唔明佢唸咩,逃犯條例明顯對引導 ...

算罷啦,林鄭點好打都唔會打得過亞爺!香港都係認命啦,“香港”已成為歷史,“香港人”自己謀求後路

翡翠宮

bsquare2012 發表於 19-5-25 09:51
呢幾年身邊好多人回流返外地,昨晚又聽到朋友已經放盤,準備返美國。自己有條件走但不願走,係咪好戇居?眼 ...

好多朋友走左。留係香港既,都係為搵多幾年錢才走。更多係唸緊方法走。

伯爵府

artroboy 發表於 19-5-25 11:55
悉尼依家變哂,越來越似香港,好迫。

我係 Darling Harbour 附近見到好多中國人聚居,聽到普通話多過英 ...

我2006去澳洲玩,果時已經好多中國人。d旅遊點好多已提供普通話導遊。

珍珠宮

bsquare2012 發表於 19-5-25 09:51
呢幾年身邊好多人回流返外地,昨晚又聽到朋友已經放盤,準備返美國。自己有條件走但不願走,係咪好戇居?眼 ...

識朋友,剛相反回流番港多;外國生活辛苦,難揾工作,外國人請番自己人先,請也條件多/合约制。。。

伯爵府

tester5 發表於 19-5-25 12:03
好多朋友走左。留係香港既,都係為搵多幾年錢才走。更多係唸緊方法走。

...

如果打算走而家就要搞。否則人地提高門檻就仲難走。

翡翠宮

20020116 發表於 19-5-25 12:03
算罷啦,林鄭點好打都唔會打得過亞爺!香港都係認命啦,“香港”已成為歷史,“香港人”自己謀求後路
...
我對林鄭本來期望好高,佢真係有能力、有實力既香港精英,冇人有佢咁了解香港。我以為佢可以幫香港fight多少少,但到頭來,都不過如此。我覺得可惜。

珍珠宮

冇咩痛嘅,個人選擇啫。

當年97 一樣有人走,有人回流

大宅

真係多咗好多朋友移民,感覺就似97前,那時讀梗書,每個學期都有同學走,成日搞farewell。最記得會考那一年,全班走了10個同學,係25%呀。

朋友個女宜家讀梗名校,話好多同學陸續去外國了,好似97前

子爵府

fathippo 發表於 19-5-25 12:00
反正錢已淘盡,無利用價值。唔會care香港特殊地位,無時咪專心將金融地位轉移上海
...

其實可以預定國家最終定位,留意返當年九七後一直由香港接見外賓,元首高峰會,國際性會議全部向北移,咁多年香港數得出有幾單國際性組織?

依家還可維持香港地區性位置係因特殊關係法,同西方接軌既司法制度、自由貿易市場、國際化金融市場、美元掛勾所維持,及龐大既儲蓄。

但呢樣只要一毀,相信不論北大人、歐美,都唔會再理香港。錢有腳既。

子爵府

我唔覺得留低係on 居呀,大家追求的生活方式唔同。如果真係好喜歡香港的生活,過到外國又埋怨,咁都唔係好事。

我自己已經移民幾個月,好喜歡呢度的生活...呢度人少好多,環境好清優,屋企大過以前香港屋企幾倍,小朋友可以係屋企跑黎跑去...佢地在這裏讀書讀得好開心,學校老師超好,好關心學生全人成長,學生好多得意科目可以讀...政治上呢度都有爭拗但呢度個政府都幾聽民意,本身社會制度都唔錯,所以我而家好滿意呢度生活,如無意外會在這邊終老。

但唔係個個港人移民都係咁,好多人會嫌呢度好悶,因為喜歡香港生活方便,呢邊無咩夜生活的...同埋呢邊搵工難,人工唔太高但生活紙水高,稅又高,所以一樣有人會頂唔順而返香港!

其實只係大家要求唔同者,有人喜歡靜有人喜歡熱鬧,無對錯!最重要係清楚自己想要咩,想過點樣的生活,想有點樣的人生。我唔會話香港點點點唔好,香港始終有可愛之處!同埋我仲有好多家人朋友係香港!

李斯特    發表於 19-5-25 13:05

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 19-5-25 12:07
如果打算走而家就要搞。否則人地提高門檻就仲難走。
朋友己入左表加拿大了,等批。
另有朋友係美國有家人,都申請左,但知未會咁快批,起碼10年,所以慢慢係香港搵多幾年錢才算。

珍珠宮

artroboy 發表於 19-5-25 11:20
無辦法,國難當前,呢三十年挾巨資出逃貪官太多,國庫要補水。

例一定點都會立,依家希望可以拉据到修例 ...

成件事變示忠口號,斷香港自主,對大陸亦非好事,但成班人就升京官有望。

首頁
12345...31

尾頁

跳至