自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

係連鎖快餐店,所有枱都係咩位,偶爾有搭枱位,眼見兩位阿嬸旁有位,但放了他們的袋,我見個女仔問有無人,佢哋話有,我在旁坐,食晒個餐,一直怒目望住都無人,佢哋都食晒,兩個人霸住4個位,人哋拎住餐無位坐都唔比,太衰太自私了,想坐晒成張枱唔該去高級餐廳

珍珠宮

Hehemum 發表於 19-5-25 14:53
係連鎖快餐店,所有枱都係咩位,偶爾有搭枱位,眼見兩位阿嬸旁有位,但放了他們的袋,我見個女仔問有無人, ...

可以搭枱的食肆咁樣霸住,真係自私到極點!
如果可以好似茶餐廳咁,有啲有份量的侍應親自安排位置,呢種人就冇得作惡!

日月水火    發表於 19-5-25 17:36

男爵府

無計,人地先黎,可能佢朋友放飛機,有幫襯好過無幫襯了

珍珠宮

好多阿嬋都係咁,明明識得,全程傾計都一人一張檯,四五個人,四五張檯,講野大大聲

日月水火    發表於 19-5-25 17:37

大宅

Hehemum 發表於 19-5-25 14:53
係連鎖快餐店,所有枱都係咩位,偶爾有搭枱位,眼見兩位阿嬸旁有位,但放了他們的袋,我見個女仔問有無人, ...

係啊
已經唔好理佢係來自邊度,香港嘅人好多都好自私。

我坐巴士遇到同一個人兩次,因為佢堅自私和無品,所以認得

第一次喺隧巴遇到, 呢個男人起碼都有200lbs ,一個座位佢已坐到tup tup 陷,佢仲zip 自己袋哩喺個位側邊。到紅磡必定客滿,有個標準身型男士坐佢隔離,見咁迫就望左佢兩眼,諗住個自私人拿起袋嘢,點知佢不動如山。
第二次又見到佢,佢今次除左對鞋long 腳。我坐前面咁啱見佢捽晒腳趾,怒視再大聲講 唔係呀咁都得。 佢先放對腳落黎。
其實呢個男人佢個樣同外表都係嗰種有咩 食物嘅樣年紀都係 三十零歲 唔知點解會咁 冇品

珍珠宮

成日都見,超級克人(emoji)!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有次早上食早餐,整間快餐店都多人,有兩公婆坐四人枱,又係另一邊各自擺袋,我問請問有無人?兩公婆啤住我,仲吱左聲,之後好唔滿意咁攞開個袋,兩公婆斯斯文文,副咀臉衰到呢

子爵府

Chickentailbun 發表於 19-5-25 15:30
係啊
已經唔好理佢係來自邊度,香港嘅人好多都好自私。

我會專登坐呢類人的位,大大聲講唔該,睇佢拎唔拎開個袋

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-5-25 15:34
有次早上食早餐,整間快餐店都多人,有兩公婆坐四人枱,又係另一邊各自擺袋,我問請問有無人?兩公婆啤住我 ...

真係好離譜,叫佢唔滿意就咪食快餐店

伯爵府

見好多人兩個人專登對角坐!
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

loved 發表於 19-5-25 15:11
好多阿嬋都係咁,明明識得,全程傾計都一人一張檯,四五個人,四五張檯,講野大大聲 ...

你所講的情況,就出現系荃灣大鴻輝一樓大快X快餐店。
我一家四口去食,永遠都坐唔到一張四人枱,我就最鍾意4個人坐2張枱,隔住佢地冇得吹水。

大宅

katie0921 發表於 19-5-25 15:57
你所講的情況,就出現系荃灣大鴻輝一樓大快X快餐店。
我一家四口去食,永遠都坐唔到一張四人枱,我就最鍾 ...

我都喺港島試過,一班長者 或 阿嬋,坐住連續幾張四人枱。
我見其中一枱走左,我一家坐落去。
隔左陣有個阿嬋勁大聲話我地,有冇攪錯呀,坐左我張枱!
但係我地黎先佢係後。
之後係咁話自己日日坐呢張枱,比人坐左

禁止訪問

男爵府

我今天也遇到一個自私媽

同仔搭地鐵,排隊時個有對母子本來排後面,車一來媽媽立即叫個仔搶位,佢仔同我仔同一時間坐低,佢仔大叫媽媽坐呀,之後起身叫佢媽坐,個媽媽立即坐低放個袋係我個仔個位,我仔得返一半,於是我唯有叫我仔起身,嬲到震,自私媽

子爵府

sukicloud 發表於 19-5-25 17:11
我今天也遇到一個自私媽

同仔搭地鐵,排隊時個有對母子本來排後面,車一來媽媽立即叫個仔搶位,佢仔同我仔 ...

唉,家陣係香港,食同坐車都好受氣,好多人好自私,完全自我為中心,香港人文化已變質咁,搞到出街好似成日搞到好忟憎咁

日月水火    發表於 19-5-25 17:53

大宅

sukicloud 發表於 19-5-25 17:11
我今天也遇到一個自私媽

同仔搭地鐵,排隊時個有對母子本來排後面,車一來媽媽立即叫個仔搶位,佢仔同我仔 ...

jm你太好人~我就唔會理佢,仲會叫佢拎開個袋,唔係就擲落地!

日月水火    發表於 19-5-25 17:53

男爵府

Hehemum 發表於 19-5-25 17:17
唉,家陣係香港,食同坐車都好受氣,好多人好自私,完全自我為中心,香港人文化已變質咁,搞到出街好似成 ...

唉,想繼續呻

其實我是個有質素的人(開玩笑),但一禮讓啲人當我傻人咁欺負,真的好灰

男爵府

snoopy_bay_bay 發表於 19-5-25 17:18
jm你太好人~我就唔會理佢,仲會叫佢拎開個袋,唔係就擲落地!

如果個仔不在身邊未必忍到

水晶宮

Chickentailbun 發表於 19-5-25 16:07
我都喺港島試過,一班長者 或 阿嬋,坐住連續幾張四人枱。
我見其中一枱走左,我一家坐落去。
隔左陣有個 ...

咁都得?太過份

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Hehemum 發表於 19-5-25 15:51
真係好離譜,叫佢唔滿意就咪食快餐店

仲要早上繁忙時間,整間店都係人,好不好意思咁樣覇枱法仲要啤我

首頁

尾頁

跳至