論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

廚房升盤以下瓷磚爆曬,側看已離曬,遲早散。懷疑佢成個人企上去升盤抹吊櫃。宜加好嬲,吾知點好?佢無講,未知我巳發現。佢成日搵野借力,開雪櫃㧵低要㩒住雪櫃門企身。已叫過好多次吾可以。又叫左洗手間面盆也不可以,企上去更加吾可以,廚房亦是。但應該無聽!
可以點?想佢全付!三百無用。
之前幾次整爛野講左要扣,餐餐要搵師傅上黎,但始終未扣過,!但今次實在太大獲!求救!

男爵府

回覆 nat2009 的帖子

請問係咪只可扣三百?之前見過一個post 話可以扣多D,但搵吾番。
可以點樣處理。

寶石宮

2023年兔年勳章

nat2009 發表於 19-5-26 12:23

請問係咪只可扣三百?之前見過一個post 話可以扣多D,但搵吾番。

每次三百 每月上限人工1/4

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

撞鬼呀? 拆屋? 點整架? 博炒?
未炒前, 叫師父來整, 要佢幫手抬泥頭, 整好洗乾淨至炒?

男爵府

回覆 lily-of-valley 的帖子

應該係抹吊櫃時企上去。唉,已經提左好多次,清潔時只可以企在櫈上,瘦人都頂吾到,何況仲係肥人。捉左好多次用雪櫃門、吊的面盆做力企起身,順便都講埋吾可以企上去面盤,升盤,雖然覺得不可䏻會發生但都照講,點知都出事!
呢半年吾係整呢樣,就整果樣。好難頂!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

nat2009 發表於 19-5-26 19:30
回覆 lily-of-valley 的帖子

應該係抹吊櫃時企上去。唉,已經提左好多次,清潔時只可以企在櫈上,瘦人都頂 ...
嘩, 咁危險, 同你拆屋不特止, 分分鐘跌鬼傷佢, claim你工傷。 早炒早著。

咁無sense架。

子爵府

nat2009 發表於 19-5-26 08:53
廚房升盤以下瓷磚爆曬,側看已離曬,遲早散。懷疑佢成個人企上去升盤抹吊櫃。宜加好嬲,吾知點好?佢無講, ...

可以買把梯俾佢嗎?驚遲早有一次佢跌親claim你工傷不特止仲要告你。

男爵府

回覆 ritalwt 的帖子

你講完我都驚。咩情況可以告僱主?自己吾小心都得?鬧完佢,搞到我都屎好多細胞!

子爵府

nat2009 發表於 19-5-27 21:55
回覆 ritalwt 的帖子

你講完我都驚。咩情況可以告僱主?自己吾小心都得?鬧完佢,搞到我都屎好多細胞!

我諗係佢工作嘅時候僱主冇提供一個安全嘅環境俾佢,而令到佢工傷卦

別墅

nat2009 發表於 19-5-26 12:23

我試過打電話去勞工處,因為我的case是工人整壞媒氣熱水爐,如果要買新的,要萬五六;職員表示每件事只可一次性,上限扣$300,每月不能扣超過四分之一人工。但法律無限制我們要求她們賠償全數,保障自己就白紙黑字寫明日期、事件,要工人簽名,出糧時俾番錢我們;我agent 仲叫我帶工人去佢公司,用工人的語言解釋一次俾工人聽,跟著叫她簽名及蓋手指模,仲影印了一份副本keep 在工人的檔案。

每一個case都唔同,你可以打電話去問下

男爵府

回覆 Omocat 的帖子

多謝你提供的資料。我都打去勞工處問下先。
你最後要佢負責幾多?萬幾蚊咪幾個月無糧出?佢負責煮食,會不會懷恨在心,在食物加料?日日黑面?

別墅

nat2009 發表於 19-5-28 23:41

多謝你提供的資料。我都打去勞工處問下先。

唔好客氣,佢好彩,煤氣公司師傅上來更換了一個零件之後,叫我們keep住留意個爐有冇異樣,無事就唔使換新爐。但條友在換完零件之後一晚又亂嚟,係咁不停開關熱水,即等於不停撻爐,她就係咁整到個爐short咗,今次我勁鬧佢,自此之後小心用爐。零件費幾佰蚊,我扣咗佢$300。出糧嗰時她面口唔多好睇,但我當睇唔到。

不過她其他方面愈來愈衰,我都考慮緊炒唔炒她

男爵府

咁佢真係好彩。真係吾明,點解佢地咁無sense, 又無記性。重複話佢幾廿次都仲係咁,叫佢寫低都係無改善。只識講I forget. 吾用口講改為寫,佢亦係做錯。本身都無優點,做野又超慢,仲成日整爛野,鋪鋪要搵師傅,我今次實在忍吾到勁爆佢。

別墅

nat2009 發表於 19-5-29 23:19

咁佢真係好彩。真係吾明,點解佢地咁無sense, 又無記性。重複話佢幾廿次都仲係咁,叫 ...

我嗰個咪又係咁,根本一日到黑雲遊太虛,返工已經攰,返到屋企仲要勞氣廢氣,她放假的日子我真係好relax

別墅

nat2009 發表於 19-5-29 23:19

咁佢真係好彩。真係吾明,點解佢地咁無sense, 又無記性。重複話佢幾廿次都仲係咁,叫 ...

你最終怎罰佢,可唔可以話比我知?

男爵府

我未決定到。月中出糧前要諗定。但果日已同佢講我會扣$。佢開頭仲吾認,我話有人見到,佢認少少,後來才認,但竟然話只企上升盤,無企上磚,所以與爆磚無關。簡直痴缐,個升盤係磚上面,點會無關!
同你個一樣,佢吾知黎幫我,定為我制造麻煩。
你會吾會忍到完約?

別墅

nat2009 發表於 19-5-30 23:37

我未決定到。月中出糧前要諗定。但果日已同佢講我會扣$。佢開頭仲吾認,我話有人見到 ...

你話個鋅盆鑲在瓷磚上面,唔關你事關邊個事?

我未必忍到佢完約,仲有八個月,真係好難頂

大宅

佢哋俾人話完,反而故意做啲你叫咗唔好做嘅事,代理費用,人工,炒工人賠嘅錢再加上佢哋整爛嘅家俬丶電器丶裝修,香港僱主好慘,又冇保障

別墅

Pianocake 發表於 19-5-31 17:25
佢哋俾人話完,反而故意做啲你叫咗唔好做嘅事,代理費用,人工,炒工人賠嘅錢再加上佢哋整爛嘅家俬丶電器丶 ...

係,話極都唔聽,如果可以當作故意不服從合理指令,起碼炒她們唔使補一個月人工

首頁

尾頁

跳至