自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jeannietsui 發表於 19-5-26 17:24
去到台灣ATM禁
我會開通兩張卡兩個戶口
多個保障

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-5-26 15:51
網民夾價最抵係開通海外提款,去到撳atm。我近年都係咁做

最方便,rate亦最好。預時間係機場排atm隊就ok。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

我岩岩去完,禁幾次都話操作取消,唔比我禁,明眀上年去仲禁到錢,今次唔知乜事

男爵府

去台灣ATM㩒,計埋手續費都抵過去台灣銀行/香港銀行/香港兌換台唱~

但記得臨上機前要開通海外提款功能~

題外話,宜家香港嘅台灣觀光協會仲有無免費悠遊卡攞?

侯爵府

bmuimami 發表於 19-5-26 16:01
我試過台灣撳錢食咭,(只係唔好彩,好幾次都冇事只係一次出事),冇錢出又食咭,雖然最後返香港可以攪返 ...

我上次去台灣諗住去到先撳,點知部部機都撳唔到,但我絕對有開通海外提款,好彩老公身上有幾仟蚊港幣,到最後走一日見到HSBC 入去問,用佢地center 個電話打返香港問先知原因點解撳唔到錢,俾我隻佬話好彩仲有d 錢旁身,以後出門都係現金旁身穩陣D。

wcpcelia    發表於 19-5-27 10:11

水晶宮

winner128 發表於 19-5-26 17:49
我上次去台灣諗住去到先撳,點知部部機都撳唔到,但我絕對有開通海外提款,好彩老公身上有幾仟蚊港幣,到 ...

咁係乜原因呢?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

王國教室勳章

wcpcelia 發表於 19-5-26 16:22
機場ATM, 比較方便

X2 方便,個rate又好

侯爵府

bmuimami 發表於 19-5-26 18:15
咁係乜原因呢?

個saving account 平日都係用張credit card 來撳錢,原來響海外撳錢係唔可以。

水晶宮

winner128 發表於 19-5-26 19:17
個saving account 平日都係用張credit card 來撳錢,原來響海外撳錢係唔可以。

好彩先生有cash

侯爵府

dabbycheung 發表於 19-5-26 15:40
就嚟會去台灣,大家平時會去邊度換台幣呢?謝謝!

去機場ATM㩒,唔夠之後係市區7-11再㩒,好方便。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

開通海外提款,ATM提款
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

珍珠宮

baby_yee 發表於 19-5-26 15:44
雖然好多人都話去到用ATM會抵d, 但我習慣在香港唱左先去, 多數在堅成/百年, 又唔係兌好多, 為左穩陣冇咩所 ...

去N次都係ATM襟錢,未試過喺香港唱定!

男爵府

bobosweet 發表於 19-5-26 20:31
去N次都係ATM襟錢,未試過喺香港唱定!

x2
好好彩次次都無食咭同撳唔到

子爵府

去到台灣先係atm㩒錢一定係最抵(前提係一定要記得開海外提款,同每次攞盡2萬台幣)
叧最好係自己有多一張提款咭做後備/有同行人仕...

子爵府

仲有,張咭要只係一個儲蓄户口
唔好係連信用咭個啲...

台灣atm冇得選擇户口...到時一係攞唔到錢...一係當你信用咭透支

子爵府

朱古力妹妹 發表於 19-5-26 17:42
去台灣ATM㩒,計埋手續費都抵過去台灣銀行/香港銀行/香港兌換台唱~

但記得臨上機前要開通海外提款功能~

已冇悠遊咭(上facebook有寫,好禮大相送已完)
可打電話去問確認下...

不過如果唔係住附近/返工...冇為特登搭車去
去到台灣係捷運買張/係便利店睇下有冇喜歡嘅卡通人物嘅卡先買...

大宅

去到禁ATM, 每次20蚊手續費

大宅

winner128 發表於 19-5-26 19:17

我都試過瀨野...仲要身上得幾百蚊港紙,拿拿林換少少台幣、買上網卡,再開通另一張卡既海外提款,嚇c我。我仲係機場打長途番去渣x銀行鏟爆佢,比張提款卡我得磁帶無晶片...信用卡人地又唔收

水晶宮

我在香港唱定少少,然後去到台灣ATM 再㩒錢。

水晶宮

一般去到台灣機場找換店先換

首頁

尾頁

跳至