夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔係想導人迷信.... 但有時覺得世事好玄.....

以前我機會都多, 但總是與緣份拉不上關係, 而太太亦拍過2次拖, 我們在同一年尾拜黃大仙, 求到的簽都是說, 你們明年才能遇上真命天子. 一到初三, 我們便遇上了, 到現在19年了.

我係唔想太迷信的人, 怕說得不好影響心情, 但太太有時陪姊妹算命/八字等等, 都會求婚姻, 但都係話我們應可白頭到老, 部份師傅更說出, 她現在的老公很愛家和她, 如是者都四/五次了....

近排她又學命理, 師傅亦說我們可以終老, 更說她身邊經常有貴人, 我太太同我講, 都唔覺身邊有咩貴人, 我聽到即刻好大反應, 我咪你貴人囉.... 妳唔覺得有我出現後, 我經常圍住妳身邊照顧妳咩?

太太說 : 咁我都覺得妳係我生命的一個貴人黎....
我說 : 講開又講, 我都覺得好奇怪, 我唔知點解每一刻都好掛住妳, 唔係要講肉麻野, 我覺得好似上一世欠左妳一D 野, 或者應承今世要照顧你之類, 當我同妳一起時, 又唔覺有咩特別好緊張, 但妳離開我身邊, 又開始掛住, 我自己都找唔出原因...., 我覺得唔知係咪前世你係我工人, 照顧了我大半世, 我死前說今世要照顧翻妳呢? 但應該唔係情侶, 因為我地係沒有太大考驗, 好平淡, 好快就走在一起...

太太只是甜絲絲笑了一笑....

大家有無D 類似的情況呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-5-26 16:26

以前我機會都多, 但總是與緣份拉不上關係, 而太太亦拍過2次 ...

我同老公識都係緣份

# 冇師傅介紹,唔好pm。師傅應該先遊啦

男爵府

以前我機會都多, 但總是與緣份拉不上關係, 而太太亦拍過2次 ...

我老公之前我有個拍了幾年的男友,當時,我20歲鬆,對方接近30歲,對方要求過幾次結婚,但唔知係咪我愛得佢唔夠深定覺自己仲年輕,唔想結住。到了有日(年頭),男友又提出結婚,好啦,應承佢明年結婚。之後幾日,陪姊妹去黃大仙求籤,我又貪得意求姻緣,黃大仙話而家呢段係假姻緣,真姻緣會係雪地認識。
之後,大約一個月後倒真係係雪地識了我老公,當時因好多原因,我都拒絕佢追求,最後被佢誠意打動,同埋,之後先識什麼叫做鍾意,什麼叫愛。

男爵府

jwy2 發表於 19-5-26 17:07
我老公之前我有個拍了幾年的男友,當時,我20歲鬆,對方接近30歲,對方要求過幾次結婚,但唔知係咪我愛得 ...

以前有2個男朋友,2個都當我公主看待,反而老公唔會遷就我,又唔係特別高大靚仔有型,但我就唔知點解永遠比佢食住,我成日同老公講笑,我前世一定欠咗佢,今世要還

大宅

我都相信緣份係天註定!

瑪瑙宮

成世人係得一次緣份出現. 我的緣份係出現在家弣近的籃球場, 之前我係唔識呢个男人的.

我後生時興落街場打籃球, 我會一个人帶波去, 夜晚好多人都會响街場打波的, 識唔識都可以湊埋一隊 3 打 3 . 我 ex 係籃球教練, 佢地隊波都會去果个場練習. 有次佢地無人帶波, 問我借波, 咁淨係借唔好意思, 叫埋我一齊打, 打打下就做埋隊友. 之後就佢開始追我了.

伯爵府

回覆 PTMCYS 的帖子

樓主真係當你離開太太身邊就會立即掛住太太咁sweet呀!但你會唔會講給太太知,你好掛住佢架?
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-5-26 16:46
我同老公識都係緣份
詳細情形唔講得,熟人一定會知係邊個。 本身冇預計嘅嘢,突然心血來潮就走咗去某一個 ...

C 妹, 請問師傅講完, 隔左幾耐先識到妳先生呀?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-5-26 22:47
C 妹, 請問師傅講完, 隔左幾耐先識到妳先生呀?

……

子爵府

jwy2 發表於 19-5-26 17:07

我老公之前我有個拍了幾年的男友,當時,我20歲鬆,對方接近30 ...

我覺得黃大仙求姻緣係幾靈, 當時我係陪個女仔去, 而個女仔係鍾意我的, 但我地無拍拖, 個女仔求的一支簽係, 如果妳依家有意中人, 佢好快會比另一人帶走他.... 真係準到呢....

妳都好準喎, 雪地都算到出來

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-5-26 20:54
成世人係得一次緣份出現. 我的緣份係出現在家弣近的籃球場, 之前我係唔識呢个男人的.

我後生時興落街場 ...

C姐, 妳令我諗起樓下個籃球場, 經常有2個女仔和一班男仔打波, 應該有個追到上手的... 每次行過我都會留意下佢....

點解話成世人呢? 妳仲有機會架嘛~

男爵府

我都認同。

子爵府

green1apple 發表於 19-5-26 21:32

樓主真係當你離開太太身邊就會立即掛住太太咁sweet呀!但你會唔會講給太太知,你好掛 ...

點解唔會講? 不過有時唔洗講出口, 係個心入面諗的....

1/ 我成日搭早機出差, 依家都會唱下"黎明請你不要來..... 不許紅日, 教人分開....." 走時候都會話掛住, 因為出差有風險的, 要珍惜每次say good bye...
2/ 有時去街我先出去, 會合時我好多時伸手拖她, 會甜絲絲的微笑.... 搭地鐵或有地方坐下, 有機會都會主動去拖她, 示意要走了...
3/ 有時出差, 好悶, 好倦, 有壓力, 會諗要回來拖太太去行下街, 食下野, 買下野鬆弛下... 很喜歡一起共聚的時間.
4/ 有在家扮小朋友叫太太做媽咪... 會專登煩下佢...
5/ 成日在家得閒, 我靜稍稍係太太背後, 伸頭在太太肩上, 貼面輕輕問她, 做緊咩吖~ 有時錫下佢面, 逗下佢, 有時幫佢按摩...
6/ 當然每晚幫手準備明天太太的餸, 家務等, 對佢最大的幫助, 令太太多點時間幫仔溫習, 或休息.... 出差會掛住她, 會諗....我不在, 她應該幾辛苦.... 視頻時會說辛苦晒了.... 其實另一角度, 大家同時係拍檔, 要多做一點/關懷多一點, 令對方更投入和合拍....

瑪瑙宮

PTMCYS 發表於 19-5-26 22:56
C姐, 妳令我諗起樓下個籃球場, 經常有2個女仔和一班男仔打波, 應該有個追到上手的... 每次行過我都會留意 ...

我知成世人, 不過, count 到係得一次之麻

子爵府

green1apple 發表於 19-5-26 21:32

樓主真係當你離開太太身邊就會立即掛住太太咁sweet呀!但你會唔會講給太太知,你好掛 ...

其實我和太太, 都分唔清係咪好愛對方, 因為我地係ICQ 識, 發展得好快, 大家都算合襯, 亦是所謂的夾... 而對方都乖和平淡的人, 想建立家庭長久生活, 沒有太大波浪起伏和家人不喜歡的問題, 很快結婚, 買樓...生仔.....

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-5-26 22:51
大概唔夠一星期。

冇諗過會識到佢,亦都冇將師父嘅說話擺喺心。識佢,但唔係即刻一齊

咁個師傅都係妳生命中整定出一出場, 妳才遇到妳老公....

寶石宮

PTMCYS 發表於 19-5-26 23:21
咁個師傅都係妳生命中整定出一出場, 妳才遇到妳老公....

……

男爵府

PTMCYS 發表於 19-5-26 22:52
我覺得黃大仙求姻緣係幾靈, 當時我係陪個女仔去, 而個女仔係鍾意我的, 但我地無拍拖, 個女仔求的一支簽係, ...

佢好快會比另一人帶走他 ~ 果個係咪你太太

其實當時解籤師傅無講明係雪地識,佢哋通常講嘢比較玄,要自己思考,但有講明,我仲細,諗清楚先結婚,如果自己捉得到,真姻緣就快到。只係年底攞番張籤去燒時,見到寫住“雪中尋梅“咁上下的字眼,令我想起係雪地上識我老公的。
其實我第一段感情都係緣份,但唔細講,因一講就會比朋友知我係邊個

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都覺得係,是真命天子的,做什麼也會順利地响埋一齊,開花結果,不是你的,就不要強求吧!

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-5-26 23:14
我知成世人, 不過, count 到係得一次之麻

唔一定,

首頁

尾頁

跳至