6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日行商場搭lift上一層,入左lift就有一家大細連老人共6人,再加上我同c6,同坐bb車的bb,架lift又細,其實只是剛剛好,我阿b唔中意咁迫環境,跟住想喊,有個老女人見到我bb喊,見到塊面有濕疹,就話佢好痕,好慘,唔怪得之會喊,我初初冇理佢,安慰自己阿b先,到上層果家人就出lift,我自己細聲講,唔洗對住個小朋友咁講,點知個老女人聽到就話,我可憐你小朋友先咁講,追住我鬧,我冇理關lift走
我想講係照顧濕疹bb好辛苦,係街度d人望到小朋友有濕疹d眼光就好怪,你估人真係想小朋友咁辛苦咩,我都唔想有,就算有都寧願係自己,有媽媽認同嗎?

別墅

回覆 IreneLau-1212 的帖子

雖然無類似經驗,但見過照顧濕疹bb既媽咪真係幾鄧佢地心酸,bb又痕又痛既樣就算唔係自己既都好心up。唔使理人,媽咪你同bb都要加油呀

大宅

回覆樓主:

同bb出街總會遇到多口同自以為好了解bb嘅人,見到bb喊就會怪媽媽,話bb餓bb凍bb曵。其實bb係驚人同怕迫。唔需要理佢哋,只有媽媽最了解自己小朋友。

別墅

食好啲,也可以食啲supplement 俾自己(人奶) 和bb.

找出濕疹元凶【蘋果日報】香港夏天天氣又濕又熱、秋天溫差及濕度改變大,加上空氣質素不佳,使不少有濕疹問題的人叫苦連天。濕疹引致的痕癢、脫皮、泛紅等,不但影響日常生活,亦令人因外觀變化而大失自信。但最令人困擾的是治療濕疹的過程反覆、易復發,短則數月、長則數年,難以根治。濕疹的成因主要分為環境或食物過敏,就由身為營養師的我和大家探討一下由食物敏感引起的濕疹吧。我們常常聽說「有濕疹就避免進食濕毒的食物,如牛肉、奶類製品、海鮮等。」雖然營養角度並無「濕毒」概念,但食物的確可引致身體的過敏反應,造成濕疹。

【第一步】避開致敏原

可致濕疹或過敏反應的常見食物:小麥、大麥、燕麥等含麩質的穀類;牛奶、芝士等乳製品;蝦、蟹等甲殼類海鮮;花生、杏仁、腰果等堅果;黃豆及其製品;牛肉、蛋及其製品。最直接簡單的預防方法便是避開致敏原,除了避免進食以上食物的原形外,我們亦應留意包裝食物上的陷阱。在包裝上找出有否「此產品含有麩質、蛋、奶製品」的標語,或在材料列表中找出是否使用了致敏食物作為原料。不妨先查看清楚食物的成份標籤,再決定是否購買。

【第二步】增強皮膚免疫力

患者可多進食含有以下營養素的食物,以紓緩濕疹情況。

【維他命A、胡蘿蔔素】

有助皮膚細胞更新及修復,減輕皮膚痕癢、脫皮的情況。

食物來源:深綠/橙色蔬果(如胡蘿蔔、南瓜、番薯、菠菜、柿子)、豬肝、牛奶、雞蛋

【維他命B】

有助皮膚的正常代謝及保濕,維持皮膚黏膜的健康。

食物來源:牛奶、雞蛋、肉類、糙米、燕麥、果仁、大豆

【奧米加三不飽和脂肪酸】

可抑制前列腺素分泌,有助抗發炎作用,減少濕疹引起的紅腫不適。

食物來源:深海魚(三文魚、吞拿魚、沙甸魚等)、亞麻籽油、果仁、魚油

牛奶、蛋、果仁等可能致敏原也是以上營養素的食物來源,如進食這些食物後並無即時或延遲的過敏反應,便不應盲目戒口,保持均衡飲食更有助身體增強免疫力,以對抗濕疹。

撰文:吳耀芬

編輯:施明慧

大宅

我明!因為我個女又係成日面紅紅,當佢(emoji)果時,我都會阻止!啲路人就會開始俾好多意見同感想,其實好想講一句,而家科技發達,乜偏方搵唔到?唔好用一副我哋做人阿媽冷眼旁觀自己bb濕疹嘅口吻嚟講野!
所以我通常都會hea應,唔使理呢啲自以為是嘅人!

複式洋房

sandylly 發表於 19-5-27 22:43
我明!因為我個女又係成日面紅紅,當佢(emoji)果時,我都會阻止!啲路人就會開始俾好多意見同感想,其實好 ...

太多呢d人,真係好乞人憎

Linda_lady    發表於 19-6-6 15:28

大宅

IreneLau-1212 發表於 19-5-26 23:54
今日行商場搭lift上一層,入左lift就有一家大細連老人共6人,再加上我同c6,同坐bb車的bb,架lift又細,其 ...

無需理會旁人眼光,說話,積極面對,調節自己心態。等bb大個用正能量去安慰,做個充滿自信的孩子,需要他沒有濕疹,相信每個媽媽都想比最大正能量孩子,加油(emoji)(emoji)

男爵府

尤其是啲老人家會好多口,會叫你做啲乜乜乜,其實講真啦作為媽媽要試方法都已經試咗啦,唔需要你哋啲外人咁好心囉。所謂嘅關心其實都係八卦姐

複式洋房

moksamuel 發表於 19-5-28 11:58
尤其是啲老人家會好多口,會叫你做啲乜乜乜,其實講真啦作為媽媽要試方法都已經試咗啦,唔需要你哋啲外人咁 ...

好認同

禁止訪問

大宅

IreneLau-1212 發表於 19-5-26 23:54
今日行商場搭lift上一層,入左lift就有一家大細連老人共6人,再加上我同c6,同坐bb車的bb,架lift又細,其 ...

好多廢老成日以為自己好叻扮專家,你咪鬼理呢D廢人!D人又唔知我地用咗幾多方法搞BB濕疹,搞唔惦已經好煩惱~ 我個B又係有濕疹呀,我好明白你心情呀~

複式洋房

lazy_baby 發表於 19-6-1 18:26
好多廢老成日以為自己好叻扮專家,你咪鬼理呢D廢人!D人又唔知我地用咗幾多方法搞BB濕疹,搞唔惦已經好煩 ...

同是天涯淪落人

男爵府

媽媽唔好灰心呀,好多濕疹BB大大下會不藥而癒,因為佢而家仲細抵抗力唔夠姐

大宅

puppy909 發表於 19-5-27 12:11

講得好好!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

完全明白。街外人都算,我比朋友話唔識湊攪到阿仔咁。朋友個bb皮膚好靚,所以咁話我。真係勁唔開心。其實濕疹係遺傳佢地又唔知...

複式洋房

niel 發表於 19-6-6 22:52

完全明白。街外人都算,我比朋友話唔識湊攪到阿仔咁。朋友個bb ...

咁講野都得,呢d唔係真朋友,做阿媽都唔想有濕疹,你果個朋友都唔體諒,

禁止訪問

複式洋房

螢火蟲:) 發表於 19-6-7 19:33
BB幾大呀,唔好查藥膏會有類固醇以後會好慘㗎。
我朋友個BB都係咁,不停痕同R有時仲會有血水,但係而家已 ...

咁查咩?流血水就好嚴重

首頁

尾頁

跳至