單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

已單身3年了,帶著一位4歲女兒,3年間也嘗試再去拍拖,但發現是並不容易既事。
既要返工,又要陪女兒,又要抽空拍拖,時間上分配卻不容易。
再加上人大了,總覺兩人溝通上並不容易,或者我本身也是少野講既人吧。
好幾次都跟自己說,不要再找另一半,跟女兒渡過餘下半生就好了,但人往往都想有個伴,自己也不例外,唉

珍珠宮

olive_chan53 發表於 19-5-27 08:20
已單身3年了,帶著一位4歲女兒,3年間也嘗試再去拍拖,但發現是並不容易既事。
既要返工,又要陪女兒,又要 ...
對呀,係我的朋友圈中,也有好似你的CASE,一拖二,但又無咩難度...大家忙工作,佢地會一星期見一次,遇上小孩生日或假期節日,佢地也出來見面加同小孩去玩的...雙方大人也好滿意安排,大家也有固定的理念...佢地行左二年多了...要有共識...

無就不用說了...

大宅

Macusmama 發表於 19-5-27 09:32
對呀,係我的朋友圈中,也有好似你的CASE,一拖二,但又無咩難度...大家忙工作,佢地會一星期見一次,遇上小孩生 ...

其實一星期見一至兩次,我可接受。
但之前那位追我時就乜都得,又話不會阻我親子時間,到後來不停要我掉低阿囡,出街只有我同佢

大宅

olive_chan53 發表於 19-5-27 08:20

我都單身,湊住小朋友的確無咩時間拍拖!不過最大問題都係自己,好多顧慮,唔知好唔好開始!加上自己都中年,唔想自己無左自己人生又覺得自己條件唔好拍連累人。有時都會諗專心湊大佢地先遲啲先算!但人總係想有個伴!

大宅

Boomwow2001 發表於 19-5-27 12:02
我都單身,湊住小朋友的確無咩時間拍拖!不過最大問題都係自己,好多顧慮,唔知好唔好開始!加上自己都中 ...

而且有小朋友,又會有很多顧慮

珍珠宮

olive_chan53 發表於 19-5-27 09:50
其實一星期見一至兩次,我可接受。
但之前那位追我時就乜都得,又話不會阻我親子時間,到後來不停要我掉低 ...
講真你可以安排時間的...有時要三人行,有時真的要二人行的...你可以比你PARENTS / RELATIVES 湊下...

我朋友SET了拍拖二天係單獨的...有些慶祝日就三人行...我朋友就比前夫/家人睇囉...你又唔係過夜...

如你同佢都不能共識,就無計了...

大宅

Macusmama 發表於 19-5-27 15:07
講真你可以安排時間的...有時要三人行,有時真的要二人行的...你可以比你PARENTS / RELATIVES 湊下...

我朋 ...

其實我只是帶一兩次阿囡同行,但他也接受不到,無言

大宅

olive_chan53 發表於 19-5-27 15:10

咁就即係佢根本冇接受過你個女,要好好考慮應否再行落去

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

珍珠宮

olive_chan53 發表於 19-5-27 15:10
咁就難D行了...算吧....再遇吧...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

要來時候你走唔甩應該你都唔年長

伯爵府

多年前嘅經歷,當年我女得十歲,開始步入青春期,果段時間識咗個女仔,最初時佢對我個女好好,上嚟食飯、我返工時佢陪我女啦等等。咁我以為呢個幾好,肯咁樣幫我睇住個女,咁之後結婚。結咗婚佢同我講,驚個女取代佢位置,而且好多挑剔嘢,我女放學返到屋企喺唔願講嘢,好似自閉咁,佢同我女講過乜嘢我唔知,亦無問,之後覺得唔對路,最後都係要分開。無論係男定女,帶住小朋友就要特別小心,要真正了解接唔接受到自己嘅小朋友、對方喺咪真係鍾意自己,要評估埋對小朋友嘅態度會唔會變。

珍珠宮

kl1 發表於 19-5-29 10:29
多年前嘅經歷,當年我女得十歲,開始步入青春期,果段時間識咗個女仔,最初時佢對我個女好好,上嚟食飯、我 ...
所以要小心處理,想過先再婚...

伯爵府

Macusmama 發表於 19-5-29 13:54
所以要小心處理,想過先再婚...

絕對係,有啲人包裝得好好完全唔察覺

珍珠宮

kl1 發表於 19-5-29 14:49
絕對係,有啲人包裝得好好完全唔察覺
你說得對...我好像有係度同人講過故事:

一對單親爸媽,各有二個小孩,都是小學生...
他們相識了,之後相處不錯...那佢地就搬埋一起住了...本身男的有層樓,但不夠住7個人(有工人姐姐),男的就再租一間屋.
原先也不錯,但後來女的係無野做的,那也算了.只有個男人揾錢,供7個人食同住...最慘原來個女人有欠債,咁男人真係頂唔住...以前拍拖,大家住所不同,也不需理女方財政問題...
而家男方頂唔順,佢又無叫個女人走,因為間租屋問題,男方可以即刻搬回自己的屋架,但屋租係佢名,所以無可奈可要頂埋先...
所以而家個男人好苦惱...
不來女人以前係靠CREDIT CARD同借貸生活的...
所以感情己不好了,好彩佢無同個女人MARRY,如果唔係,連間私人屋都無埋...

所以再婚要三思...我們己婚一次,可以咪同居囉...唔好咪趕走佢囉...
TAKE IT EASY...
睇開D....

伯爵府

Macusmama 發表於 19-5-30 09:15
你說得對...我好像有係度同人講過故事:

一對單親爸媽,各有二個小孩,都是小學生...

認同,要深入了解對方所有大小事,然後先決定繼續還是分開,唔好俾愛情影響

珍珠宮

kl1 發表於 19-5-30 09:17

認同,要深入了解對方所有大小事,然後先決定繼續還是分開,唔 ...
我了解有愛情行先係可以的,但本身自己供養自己仔女的責任,唔好諗住對方幫你養囉,除非佢係有D錢,生活上可行的...OTHERWISE,唔好想...佢己比你食住了,仲想點呢?再者,你未遇上男方前,你又係點生活的?

如果係咁,咩男人都頂唔順啦...

而家故事入面的男方係揾幾萬了,如果佢無遇上呢個女人,佢同一對仔女,好只在,個個月去旅遊都可以...
而家要一個人養7個人(包括男人)

好慘呀...最好唔好付帶條件,同錢...

在一起住時,要講明囉...

伯爵府

Macusmama 發表於 19-5-30 09:34
我了解有愛情行先係可以的,但本身自己供養自己仔女的責任,唔好諗住對方幫你養囉,除非佢係有D錢,生活上可行 ...

男方唔介意養埋個女人嘅小朋友已經好大愛,女方應該自己諗辦法點樣可以減輕男方負擔,咁先可以維繫到雙方感情,令四個小朋友無論喺身心都可以健康成長。我覺得女方淨係想搵個水泡,能幫佢解決債務同養小朋友問題就算,最好可以提供埋額外嘅經濟,呢啲愛情太差勁!

珍珠宮

kl1 發表於 19-5-30 09:42
男方唔介意養埋個女人嘅小朋友已經好大愛,女方應該自己諗辦法點樣可以減輕男方負擔,咁先可以維繫到雙方 ...
說得對...唔可能囉...男人要養4個小孩...

女方只想搵人幫佢養仔女同佢D洗費...非常差勁...

伯爵府

Macusmama 發表於 19-5-30 09:54
說得對...唔可能囉...男人要養4個小孩...

女方只想搵人幫佢養仔女同佢D洗費...非常差勁...

個女仔害咗佢自己兩個小朋友,希望兩個小朋友將來明白呢啲生活模式喺唔得,更希望佢地唔好學壞

大宅

您年齡多大?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至