夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

拍拖左幾耐先結婚呀你地?
佢意思係都想離婚? 定係佢個人控制唔到自己情緒?
或者搵社工傾下啦! 加油呀...

複式洋房

ssyiyiss 發表於 19-5-28 16:10
拍拖左幾耐先結婚呀你地?
佢意思係都想離婚? 定係佢個人控制唔到自己情緒?
或者搵社工傾下啦! 加油呀... ...

我地拍拖唔耐,年半左右,佢從來無提出過,係我自己覺得咁落去好辛苦。 唔知情緒定脾氣喇,反正好冷暴力咁

複式洋房

GAOTES 發表於 19-5-28 16:04
你拍拖時無發現佢性格上有問題. 我身邊果個初初包裝得好好,而家生埋仔就現哂出來。無時無刻都會黑面。我一 ...

拍拖果陣好好,真係覺得嫁得過,可以一輩子咁,宜家先發覺好傻。

複式洋房

calbee_2014 發表於 19-5-28 15:59
睇完覺得你老公可能情緒出問題,
如果由一開始你老公個性格係咁就冇得講,但慢慢變到咁既佢會唔會真係情緒 ...

有婉轉嘗試過叫佢去睇,反而佢話係我問題。所有野因為我。我應該對佢無愛了。或者都有小小唔捨得,畢竟愛了咁耐。

男爵府

任何家暴都係唔可以接受,言語、精神、動作、性

2條路:
1. 全家人既關係已經傷晒,有無可能睇醫生/社工/輔導?有,就繼續;無,就...
2. 分開

複式洋房

Nico_Robin 發表於 19-5-28 14:53
睇落都似有情緒病多, 不過要遊說你C6去睇醫生都唔係易事... 不知道依度有無D有經驗嘅JM可以分享下...
...

其實我自己都無諗過佢情緒問題 ,只覺得佢性格問題,咁多位嘅意見,又諗係米佢情緒有問題,之前有婉轉講過,完全唔聽

瑪瑙宮

YYYYau 發表於 19-5-28 16:19
其實我自己都無諗過佢情緒問題 ,只覺得佢性格問題,咁多位嘅意見,又諗係米佢情緒有問題,之前有婉轉講過 ...

會唔會同佢成長背景有關? 童年影响會好深遠. 其實都係要醫生先做到斷症. 佢唔肯睇真係幫唔到佢. 你唯有幫自己.

侯爵府

YYYYau 發表於 19-5-27 22:22
背景:結婚第六年
有個小朋友3歲讀緊NP
無62 99

無標點 睇唔到

複式洋房

Heman2001 發表於 19-5-28 16:18
任何家暴都係唔可以接受,言語、精神、動作、性

2條路:

我係想再努力下,可惜佢唔願意輔導,而且覺得自己無問題,佢有嘅問題係我導致佢嘅,個心係好傷

複式洋房

micsin 發表於 19-5-28 16:38
無標點 睇唔到

sorry 只空左格

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-5-28 16:29
會唔會同佢成長背景有關? 童年影响會好深遠. 其實都係要醫生先做到斷症. 佢唔肯睇真係幫唔到佢. 你唯 ...

可能背景有關 ,我62起佢好細過左生,99就中六果陣過生,佢覺得自己責任已經俾得好夠,其實完全無,除左家用,煮飯,任何關懷都無。初初拍拖就幾關心嘅。

男爵府

YYYYau 發表於 19-5-28 18:19
我係想再努力下,可惜佢唔願意輔導,而且覺得自己無問題,佢有嘅問題係我導致佢嘅,個心係好傷
...
雖然問題係非一朝一夕,亦係互相影響,
但明知個家出左狀況都唔嘗試改善自己既部份,反而仲變本加厲去推委,唔要得
點都好,生活愉快才最重要

複式洋房

Heman2001 發表於 19-5-28 18:36
雖然問題係非一朝一夕,亦係互相影響,
但明知個家出左狀況都唔嘗試改善自己既部份,反而仲變本加厲去推委 ...

永遠唔會覺得自己有問題,我話可唔可以俾返啲責任個家庭,佢又咁話返我又或者我無責任咩,反正講咩都好傾咩都好,講出問題所在,佢就話咁你想點,一係話你自己覺得我係咁,係你幻想係咁,又或者講我聽左喇,做唔做係係我嘅問題,有時好啲就話盡量。呢句盡量講左好多年喇。真係唔想要,唔想再對住佢,目前又無辦法離開

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我無睇晒。

但我覺得大家夫妻都係為頭家,唔好成日計較,好多時ftm會怪老公唔幫手,唔做家務,咩都唔做,怪責嘅同時,有無唸老公出去番工為生活,其實佢都會攰,都係有好大壓力,彼此都應當要多點體諒...唔好成日下下一句: 你試下湊個小朋友,就知辛苦。其實根本無意思架,男人只會付兩三成力去湊,根本無得同媽媽的角色作對比。如果大家仲有心為頭家,好好傾下。

我係ftm,湊兩個,近乎大部分野都係我做晒,小朋友功課,屋企家務,大大小小雜務等,小朋友開始大,訓練佢地幫下手,反而勝過去怨另一半唔幫手,唔做家務。

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-5-28 18:58
我無睇晒。

但我覺得大家夫妻都係為頭家,唔好成日計較,好多時ftm會怪老公唔幫手,唔做家務,咩都唔做, ...

「我係ftm,湊兩個,近乎大部分野都係我做晒,小朋友功課,屋企家務,大大小小雜務等」

同意吖~ftm要做嘅嘢濕濕星星~多而繁複~好難逐樣講出來~我仲要做埋我先生嘅私人助理~例如剛剛就要幫佢填報稅表~又或者幫佢交呢樣嗰樣雜費~要講真係有排講~訓練小朋友做助手係一個好好嘅方法~由細個開始做~咁大個佢哋自自然然就會主動幫呢樣幫嗰樣了

子爵府

睇完你經歷好深感受,因為我經歷同你好相似。要講可以好長篇,唔想長篇大論.....首先,你要去見心理輔導,你情緒已經崩潰,一定要先處理好自己情緒問題。
而你老公同我老公似同一類人,我老公係自閉譜系人士,佢隨時變臉/發脾氣有好多原因,可以因爲你一個表情、一個字、一個動作所發出嘅聲音等等.....佢本身有事忙緊/諗緊,叫佢係大忌,或者受周圍環境刺激而不安.....
真實例子:我曾經笑住對佢問個問題,佢好嬲鬧咗我一餐,因為我用咗個「又」字。屋企個鐘秒針有聲,佢又發作。等車如果排長龍又發作,係!我都用發作嚟形容佢。

子爵府

回覆樓主:

我唔係專業人士,更唔能憑你描述肯定,但你經歷感受同我好相似。加上我同老公相處十年,有感覺佢地似同一類人。
好多時小朋友出世,會發現佢地性情大變,因轉變令佢地不安,佢地感統異於常人,bb喊聲會令佢地好不安。
仲有一樣共同之處,我老公爸爸亦係年幼時已不在,老公無見過同感受過爸爸點同仔女相處,所以佢都唔識同個女相處,呢點你比佢慢慢學習。我認同佢地好多時欠責任感,但你老公願意一養三,佢都付出咗好多努力同責任。我明白你受過嘅傷,但你現時仍同佢一齊,加上有小朋友,唯有去諗佢嘅好,調整自己心態。覺得太辛苦就暫時擺低佢,將重心擺個女身上。
加油!

子爵府

你有興趣了解可以睇以下資料....
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=614773461883034&id=107815309245521

http://www.marehab.com.hk/outpatient-rehabilitation-services/occupational-therapy/%e4%ba%9e%e6%b0%8f%e4%bf%9d%e5%8a%a0%e7%97%87.html

https://youtu.be/DgDR_gYk_a8

複式洋房

Angelice-BeBe 發表於 19-5-28 18:58
我無睇晒。

但我覺得大家夫妻都係為頭家,唔好成日計較,好多時ftm會怪老公唔幫手,唔做家務,咩都唔做, ...

我從來無埋怨過佢做唔做家務,佢願意煮飯係婚前決定,因為佢知我唔中意煮,屋企嘅一切都係我打理,佢肯分擔煮飯我都好多謝佢。我知佢工作有壓力亦會辛苦,咁其實我地ftm都好辛苦,最重要互相體諒。結婚咁多年,發覺佢無體諒過,因為佢嘅脾氣,佢嘅語言暴力,佢逐漸的表現得佢想自己一個,有時我都覺得佢唔適合組織家庭,我先覺得辛苦,我一方努力,但佢全否認。 如果你睇晒可能會比較體會我嘅心情,我只空格 無標點符號係難睇啲。

複式洋房

艾森 發表於 19-5-28 23:48
我唔係專業人士,更唔能憑你描述肯定,但你經歷感受同我好相似。加上我同老公相處十年,有感覺佢地似同一類 ...

多謝你的分享同建議,我唔知佢脾氣係米同情緒病有關。但我好肯定,佢放假我唔叫佢一家三口出去玩,唔叫佢幫忙,唔俾資料佢,唔質疑佢就有可能可以無交嘈,佢亦無咩脾氣,等佢鐘意先黎揾我玩,等佢真係記起我了再陪下我同個女,呢個係我呢幾年嘅總結。唔講遠就講近呢個月,叫佢幫阿女裝張書檯佢可以拖,而且佢只不過係睇小說,我唔夠高叫佢櫥櫃鑼包糖佢唔想鑼話無,我話買左佢就可以發脾氣 。太多太多了,好多年我都無辦法調節,而且佢唔覺我努力過,佢亦變本加厲,亦想同佢一起輔導下,但每次話我有問題。

首頁
12345...7

尾頁

跳至