夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔明點解工作的壓力要發洩係家人身上?!我同樓主一樣,為左個C6,令自己對子女都差左,因心情不佳,所以小事都會鬧佢地。同佢講,佢又係覺得自己無錯,人人都恰佢!我真係唔想講任何嘢啦!但唔講,咪晚晚出現同一個情況囉,精神虐待我囉。

複式洋房

littlefunpig 發表於 19-5-30 08:54
而家你老公承受唔到壓力,搵家人亂發洩。
不如你同佢掉轉角色,你出去做野養家,佢屋企湊仔,睇下可唔可以 ...

多謝你嘅回復。原來得工作嘅人有壓力。多謝你,多謝你唔同嘅意見。

複式洋房

Fabianne 發表於 19-5-30 09:20
我唔明點解工作的壓力要發洩係家人身上?!我同樓主一樣,為左個C6,令自己對子女都差左,因心情不佳,所 ...

多謝你理解。

男爵府

回覆樓主:

我老公情況同你老公一樣,我都覺得佢係自私同有精神病,我慘況同你一樣,不過我有返工,日頭外傭湊,但外傭做得唔好,我無老人家幫手,自己放工返去湊和買餸買日用品。我地見過社工,佢之後唔肯見,又鬧過好多次都解決唔到,走唔出困局。

複式洋房

回覆 YYYYau 的帖子

其實佢肯煮飯, 都證明佢鍚你肯守承諾呀..你地仲有無行房/ 親密行為?
或者你同佢講, 你覺得自己情緒有問題, (唔係佢) 想佢陪你去睇醫生.
順便醫生/社工一齊輔導下佢? (當然事前你同左社工/ 醫生講先~)

複式洋房

情緒化既男人好難頂,為小朋友著想,你自己決定啦

子爵府

我感覺到樓主好大壓力,好困擾。
不如試下搵野分散自己對c6既注意力先,佢黑面,佢嘈,你咪當聽唔到睇唔到先。到佢嘈完先同佢講返野。
其實你有無試過諗返拍拖既感覺,諗返當初結婚既甜蜜?
我都係ftm, 我都試過埋怨對方,覺得佢湊得唔好,咁咪唔洗佢湊,自己湊返。

其實你地唔離婚,都係為左個女,希望佢有個家,或者試下多d贊賞對方,多d關心下佢工作近況。
希望佢會感受到你既愛,再從新搞好大家既關係。
如果努力過都唔得,咪再考慮分開。

複式洋房

crystal5142000 發表於 19-5-30 19:16
我感覺到樓主好大壓力,好困擾。
不如試下搵野分散自己對c6既注意力先,佢黑面,佢嘈,你咪當聽唔到睇唔到 ...

試過大概兩年,佢要嘈,我就會話可唔可以唔好咁大聲,明明好小事,佢有時會唔再出聲,有時會繼續講多幾句。係最近半年我好似又忍唔到,亦都唔知點轉話題,好似有心無力咁。
結左婚我知唔會好似拍拖咁,有左個女後無心諗果啲,我只想佢俾多小小關懷我地,之前要關懷同愛錫個女。但係只要對住我地就好易唔耐煩。當然有時都會諗返拍拖嘅情景,不過只會自己回憶喇

複式洋房

ssyiyiss 發表於 19-5-30 14:35
回覆 YYYYau 的帖子

其實佢肯煮飯, 都證明佢鍚你肯守承諾呀..你地仲有無行房/ 親密行為?

係呀,佢肯煮飯,守呢個諾言我都好感謝佢,始終佢返左一日工。不過5次煮飯3次係發脾氣嘅。不過都好好感激佢依然煮。
生完我女後到宜家一共三次。 但講真,因為佢嘅脾氣反復我開始有啲憎佢,又唔肯面對喎,所以心裡面都唔想俾佢。
我有試過同佢傾,我情緒好似不穩,佢覺得我係小題大做,半年前我檢查到有脊椎內瘤,個瘤係起脊骨裡面,都唔算細手術,佢知道好似無咩感覺,好似我係得感冒咁。 但手術後住院期間佢又好似拍拖咁,好照顧我,出院後我都係行動不變的,定期去物理治療,但出院後佢已經又好似唔耐煩咁,開始發佢嘅脾氣,對行動不便嘅我冷暴力。

伯爵府

2024年龍年勳章

YYYYau 發表於 19-5-30 21:26
係呀,佢肯煮飯,守呢個諾言我都好感謝佢,始終佢返左一日工。不過5次煮飯3次係發脾氣嘅。不過都好好感激 ...

其實佢冷暴力你,你又冷暴力佢,惡性循環。
你改變唔到佢,就改變吓自己。

如果佢無第三者,你說話溫柔d,令佢愛惜你,令佢覺得失去你嘅溫柔好失落。佢發脾氣嘅時間都短d。

再唔得就真係離婚,大家放生大家。完全相處唔到,何必對一世?

大宅

你應該明白每個月來大姨媽的苦惱。
男人面對巨大的經濟壓力和心理壓力時比來大姨媽仲辛苦。
你要明白婚姻是愛情的另一個階段,是讓人學會承擔和面對壓力。不只是生活,還有為父母的壓力。婚姻的真正意義是兩人承擔面對和成長。
希望你們多些體諒另一半,多溝通,共同面對困難和尋找解壓的方法

複式洋房

如果佢有暴力行為威脅到你人身安全就可以報警 警察來到佢會了解你丈夫精神狀況 比佢地考慮可能係精神出問題時 會扣押精神病院醫佢

暴力行為唔使多 向你(或任何人)擲野或向你潑水

男爵府

回覆樓主:

你c6太細過就失去父母變左唔係好識同家人相處互相忍耐,所以就算佢想温柔都係扮都唔會好耐,放工煮埋飯都八九點,佢未習慣做人爸爸後無左太多私人時間,等個女大d返學請工人出返黎工作,等你地都有d私人時間又有d親子時間,就算到時都想離婚都叫有收入有人照顧個女

侯爵府

sophora 發表於 19-6-6 03:17
如果佢有暴力行為威脅到你人身安全就可以報警 警察來到佢會了解你丈夫精神狀況 比佢地考慮可能係精神出問題 ...

無咁容易挾佢入醫院架 通常都息事寧人

大宅

YYYYau 發表於 19-5-27 23:40
我唔知佢有冇病 但佢一件平常事佢都可以無啦啦發脾氣 就好似我地坐緊車 我問一啲小問題 例如車程 路線 ...

呢啲人快啲遠離,我過來人經驗,係無得改,通常佢地發瘋完係吾會道歉,佢吾係扮無事,而係佢真心覺得係你吾啱你吾著你激親佢。無同理心。呢啲係人格障礙,衰人症,無得救,避之側吉。

複式洋房

bedwinfi 發表於 19-5-31 20:12
你應該明白每個月來大姨媽的苦惱。
男人面對巨大的經濟壓力和心理壓力時比來大姨媽仲辛苦。
你要明白婚姻是 ...

多謝

複式洋房

Yee_ng 發表於 19-6-6 09:15
你c6太細過就失去父母變左唔係好識同家人相處互相忍耐,所以就算佢想温柔都係扮都唔會好耐,放工煮埋飯都八 ...

多謝

複式洋房

Tami 發表於 19-6-6 10:45
呢啲人快啲遠離,我過來人經驗,係無得改,通常佢地發瘋完係吾會道歉,佢吾係扮無事,而係佢真心覺得係你 ...

係,每次都覺得係人地嘅錯,無一次肯認錯,就算認就話我係咁架喇,你想點。

別墅

我老公情況同你老公相似,不過我好你少少,我吔冇生小朋友,我自己亦經濟獨立,我老公可以夜晚一個人,日頭又一個人,問佢傾,佢就話係我既問題,佢身體唔舒服都未肯睇醫生,更何況叫佢睇心理醫生,我成日話你對身邊同事朋友仲好脾氣過對自己老婆,不如大家做番普通朋友算

複式洋房

回覆 micsin 的帖子

我唔會寫包單 但我就係咁被家人送入院😂 所以~

首頁

尾頁

跳至