自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

多唔多JM知道IOS 12可以控制螢幕使用時間?我真係相逢限晚,實在太太太需要!

呢個星期家庭好和諧,小朋友專心溫習了!

#而家佢地星期一至五只用一小時,六、日就兩小時
#10pm-第二日放學前也不可用手機
#唔駛鎖起佢地部手機
#我set埋自己用手機時時間,不要浪費光陰在手機上
#大家一切戒毒

在孩子的 iPhone、iPad 和 iPod touch 上使用分級保護控制
https://support.apple.com/zh-tw/HT201304

la_source    發表於 19-5-28 20:02

大宅

可以分享嗎?

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

點整?
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

回覆樓主:

應該好多apps都可以做到

大宅

goodbabi 發表於 19-5-27 23:37
可以分享嗎?

上面加左條link

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

男爵府

我用google family link,可以用我部電話直接lock小朋友電話

公爵府

android機點整呀請問

大宅

回覆樓主:

正到暈,完全做到晒我嘅要求!停用期間,小朋友可以就某個app要求延長時間。好似今天阿女要查字典,我就額外俾佢用safari多15分鐘。

某些app可以不受限制,例如打電話、計算機、日暦果d,任你設定。

最正是我同C6都可同時操控,又知佢地玩咩app.

大宅

20020116 發表於 19-5-27 23:55
android機點整呀請問

Sorry,唔識。睇下有冇JM答到你

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

好想知 android機點整

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

Carsonbb0800 發表於 19-5-27 23:43
我用google family link,可以用我部電話直接lock小朋友電話

請問係咪雙方都要裝個 app?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

CM0804 發表於 19-5-28 00:14
正到暈,完全做到晒我嘅要求!停用期間,小朋友可以就某個app要求延長時間。好似今天阿女要查字典,我就額 ...

正喎!等我同C6都研究下先!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

係呀!好好用㗎!
叫Screen Time ! 我都幫我d仔裝咗,而家考試時期,game app 只有五分鐘 !

珍珠宮

CM0804 發表於 19-5-27 23:36
多唔多JM知道IOS 12可以控制螢幕使用時間?我真係相逢限晚,實在太太太需要!

呢個星期家庭好和諧,小朋友 ...

大宅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

早幾每個月有舖講呢d,唔知係咪講緊ios 內置設定之類,d 人話破解到,仲可以玩offline app既野之類。

anyway 你可以控制番絕對係好事。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

doughnut_cyc 發表於 19-5-28 01:26

請問係咪雙方都要裝個 app?

要。大人部機裝 google family link for parent. 仔女部機裝 for children. 跟指示set up 就得。

用左family link 後,連帶google calendar 都可以有family calender. 以前要俾信用咭資料至可以set up 一個family,用左family link 後就唔駛。有d 行程日誌要成家人知道時,用family calender 就得, 冇email 收發,以前要逐個人invite 又有 email 咁有d 麻煩。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

其實個細佬無自制能力咪唔好比手機佢囉
用手機係心癮,同埋學其他jm話齋,大d佢就會學識點翻牆繼續玩,你無佢符

伯爵府

CM0804 發表於 19-5-27 23:36

呢個星期家庭好和諧,小朋友 ...

第日直頭可以買個機械人教仔。

首頁

尾頁

跳至