自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

負能量文

一個BB既來臨係幾咁令人期待, 由自己懷孕時家人對我無微不至,到BB 出世之後萬千寵愛在一身。。。。
但灰D咁講,有人出世,就即係都有人會死忙。。。。 以前都仲沉醉在初得小朋友既喜悅而唔去多想,仲不停要求屋企人要細心照顧小朋友,令到小朋友健健康康,但今日得知媽媽好可能生cancer, 又諗番起呢句。。。。 我小朋友係好健康呀,但就到老人家唔健康了。

之前連我自己都奇怪我既生命點解會咁順風順水無風無浪,讀書從來唔駛留班,搵到唔錯既工作,結婚生小朋友。。。。而家浪終於來了。

男爵府

每個生命黎而世上都有完結嘅一日,最重要係沒有白過,你bb嘅到來肯定有為你媽媽生命添上最美麗的色彩,所以唔會因為有新生命到來另到另一個生命減少咗,反而係豐富咗其他人嘅人生

大宅

lavender_baby 發表於 19-5-27 23:50
每個生命黎而世上都有完結嘅一日,最重要係沒有白過,你bb嘅到來肯定有為你媽媽生命添上最美麗的色彩,所以 ...

好多謝你呀!!! 睇到你句:「你bb嘅到來肯定有為你媽媽生命添上最美麗的色彩」我哭了!你講得無錯,最錫我BB既係我媽咪,多謝你俾我既說話!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我爸爸係呢兩三年,隻腳踏入死門關又跨了出來,一次一次驚心動魄令我意會到一樣野,人總會唔捨得親人嘅離開,想着離別之後嘅痛苦,但慢慢你就會發覺,我哋應該記着我地親愛嘅人相處嘅時間嘅快樂,將來就算佢哋離開我哋都帶着甜美嘅回憶,只要佢哋唔好受咁多痛苦,人總有呢一步。

子爵府

悉心照顧小朋友既您,別要遺忘曾經悉心照顧自己的父母呀

最近覺得父母老得好快

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

水晶宮

回覆樓主:

我奶奶死後兩個月,我就有左

所以生死有命

男爵府

麟媽媽 發表於 19-5-28 00:47
我爸爸係呢兩三年,隻腳踏入死門關又跨了出來,一次一次驚心動魄令我意會到一樣野,人總會唔捨得親人嘅離開 ...

多謝你既留言,令我反思一啲解唔到既心結

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

生老病死係人生過程... 眼見唔少中年朋友(40多歲)就因病離開, 個心都拿住拿住... 雖然傷心, 但人總要向前看...開心同唔開心都要過.. 所以我揀開心地過... 我C6見我有白頭髮.. 叫我"蚊"過佢.. 我話唔好, 有白頭髮係我福氣... 因為我仲可以"老"... BB來臨係件開心事, 媽媽身體唔好一定會擔心... 有咩事都好, 一家人一齊面對, 做到幾多得幾多... 加油

珍珠宮

VivaSea 發表於 19-5-27 23:41
負能量文

一個BB既來臨係幾咁令人期待, 由自己懷孕時家人對我無微不至,到BB 出世之後萬千寵愛在一身。。 ...

人誰無死,我有時唸個天可能想果個人休息下所以就召走佢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

負能量文

一個BB既來臨係幾咁令人期待, 由自己懷孕時家人對我無微不至,到BB 出世之後萬千寵愛在一身。。 ...

負能量,你一講出嚟丶搵人分擔,就有機會變正能量。

我外婆前年急病走了,到而家我仍然好掛念佢。
頭一年,我用工作麻醉自己,但係漸漸發覺,人嘅軀殼離開了,留下來卻是無限嘅回憶,尤其當自己軟弱疲累嘅時候,更加要想起外婆對我嘅教誨,才能繼續向前行。

樓主,珍惜還能和你媽媽相處嘅日子,你媽媽曾經講過邊句說話去鼓勵你呢? 好好記住!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

VivaSea 發表於 19-5-28 00:36
好多謝你呀!!! 睇到你句:「你bb嘅到來肯定有為你媽媽生命添上最美麗的色彩」我哭了!你講得無錯,最錫 ...

我都好慶幸及時帶個bb比我爸爸見下抱下。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主祝福你,及你媽媽大步檻過

子爵府

家人有重病係人生一個考驗,我都經歷過,但積極面對,互相扶持,對治療好有幫助,珍惜大家相處時光,過左一關之後,就發現關關難過關關過,宜家家人好番,仲可以睇到我結婚生小朋友,擁有幸福的家庭。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 19-5-28 00:47
我爸爸係呢兩三年,隻腳踏入死門關又跨了出來,一次一次驚心動魄令我意會到一樣野,人總會唔捨得親人嘅離開 ...

人離死別,係最難面對

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,或者尼D都係家庭延續嘅必經階段~我都好驚自己媽媽會有咩事。。。
佢都係,最錫我個女,由一出世就好錫,所以我成日都俾佢同我個女一齊玩,我以前反對老人家同小朋友訓,我都俾個女同佢一齊訓,希望佢嘅晚年多D開心回憶~
樓主,希望你能夠振作,珍惜每一天

琥珀宮

負能量文

祝福你一家

好好支持媽媽過呢關,希望她可以看到你子女健康成長

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

負能量文

生老病死乃必經階段。又唔算咩風浪既,但是最親既人,心痛在所難免。你要加油,支持住你媽媽呀,佢仲有漫長既康復路要走。

祝早日康復

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

lavender_baby 發表於 19-5-27 23:50
每個生命黎而世上都有完結嘅一日,最重要係沒有白過,你bb嘅到來肯定有為你媽媽生命添上最美麗的色彩,所以 ...
樓主加油呀, 願你的母親身體健康,

水晶宮

回覆 VivaSea 的帖子

咁又唔好諗到咁灰, 依家醫學昌明, 曾幾何時我都灰過, 點解我會生cancer, 但依家我咪又係到. 係咪? 人有佢既命數, 你開心又係咁過, 唔開心都係咁過. 正面D日子都會開心易過D. 關 關難過 關 關過啦. 我人生都係一帆風順型, 好彩一個浪"come"埋黎我冇死, 仲企得返起身. 點解? 因為我信自己可以捱得過!你都要有信念呀!

GraceLui    發表於 19-5-28 12:11
cathyhung620    發表於 19-5-28 11:58
芒果布din    發表於 19-5-28 10:13

首頁

尾頁

跳至