少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

不知因為什麼而被版主鎖了!
唯有再開新的給同傷心難過的媽媽傾訴下!13歲的風暴年齡,仔你今年傷透我心了!

洋房

me too, 我個係女,13歲

水晶宮

unhappy2019 發表於 19-5-28 00:14
me too, 我個係女,13歲

來得突然?網上話反叛是人生必經階段,有好過冇喎!你信嗎?
自由太多會令世人失去平衡

洋房

突然呀,好似變左第二個人。小學時在名校年年考頭級5,上左中學,一落千丈,我已經放棄唔理佢成績,但佢重愈來愈過份。不尊重我,當我亞四,當我仇人咁....

洋房

我怕左佢,我冇做錯...佢發脾氣,我反而要受佢氣,要同佢講對唔住。

洋房

我好辛苦,自問由她出世到現在,事事以她為先,但佢好似老馮咁....

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-5-28 00:08
不知因為什麼而被版主鎖了!
唯有再開新的給同傷心難過的媽媽傾訴下!13歲的風暴年齡,仔你今年傷透我心了 ...

好有同感, 我仔剛14歲, 13歲時開始性情大變, 呢一年過得很辛苦, 我同老公變得沒有立場, 好多野就住佢黎行。
今日又因爲打機問題曹 (是因為上次考試成績跌了, 他同意今次考試前會收機溫習)下午在公司致電給他時又在打機, 好聲好氣問佢不是說好了考試要停嗎?他回應的態度非常差, 自以為事, 一堆歪理,批評我做得唔夠好, 話最憎係我......在公司忍不住哭了。

返到屋企, 又要扮冇野 (其實又呢埋在廁所大咸) , 再係咁我覺得我會癩。有人話過一兩年會好, 但我真係覺得咁既關係好辛苦……唔知點做,傷心, 難過。 我寧願在公司OT 都唔想返屋企, 除了等待還可以做什麼?

大宅

我家姐個女當年入左b1中學, 本來成績都好好, 後來13歲時識左一些壞同學, 曾經偷錢, 逃學, 唔返屋企, 樣樣都有..... 家姐當然好嬲, 鬧又鬧過, 打又打過, 我眼見唔係辦法, 我私下找姨甥女傾, 初時佢態度極差, 我好聲好氣同佢傾, 佢唔聽, 我卒之用阿姨身份去鬧佢, 鬧到佢收聲, 識得喊 (識喊即係有救), 後尾可能係反叛期開始過(大約1-2年), 佢明顯改左好多, 開始識去讀書, 溫書, 冇再出夜街, 對阿媽態度好左, 結果亦順利入左大學, 依家已經28歲了, 仲係一間上市公司既高層, 佢到依家都話, 好彩當時有我鬧佢, 佢至知道阿媽既苦心, 依家好孝順, 我都安慰.....

我都有一個13歲既女, 興幸, 到依家阿女都好乖, 好聽話....

kin818kin    發表於 19-7-4 17:46
beebeeiloveyou    發表於 19-6-18 09:33

水晶宮

共通點,小六還又乖成績又好,突然變成咁,難以接受!但我知道無論我幾傷心,他像鬼上身一樣

水晶宮

妹妹頭 發表於 19-5-28 09:11
我家姐個女當年入左b1中學, 本來成績都好好, 後來13歲時識左一些壞同學, 曾經偷錢, 逃學, 唔返屋企, 樣樣都 ...

不知道我有沒有你家姐咁有福?我也自問從小識心敎育他!現在比死更難受!唯有找pt ,做完家務就躲入房閉關自己!

大宅

回覆 mickeywinnie3 的帖子

我上面寫咁大段野, 就係想鼓勵你地, 反叛期個個小朋友都要經過, 只要唔好放棄, 將來佢地大個左, 就會知道阿媽當年點解會鬧佢地, 又為左佢地喊左幾多次, 流左幾多眼淚.....

依家我姨甥女, 掛晌口頭, 同別人講, 世間對佢最好既, 就只有佢阿爸阿媽, 一世都會記住..... jm們, 努力呀! 將來你地既子女, 都會講依句說話架

水晶宮

妹妹頭 發表於 19-5-28 09:41

我上面寫咁大段野, 就係想鼓勵你地, 反叛期個個小朋友都要經過, 只要唔好放棄, ...

謝謝你!!唯有等待、忍耐⋯⋯!其實眼淚流了8個月了(每天)!流乾了,身體哭壞了!希望他快點醒返

大宅

回覆 unhappy2019 的帖子

我個仔與你個仔一模一樣,情況完全相同。我排期送佢去寄養家庭。否則我會瘋

水晶宮

軒軒2008 發表於 19-5-28 11:50
回覆 unhappy2019 的帖子

我個仔與你個仔一模一樣,情況完全相同。我排期送佢去寄養家庭。否則我會瘋 ...

他肯去?點申請?你可暫時休息一下!

伯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-5-28 09:24
共通點,小六還又乖成績又好,突然變成咁,難以接受!但我知道無論我幾傷心,他像鬼上身一樣
...

會唔會係小學時迫得過緊。
中學入band1 有自主權就反抗越大?

水晶宮

1mocha 發表於 19-6-2 23:06
會唔會係小學時迫得過緊。
中學入band1 有自主權就反抗越大?

我估開學太忙,學校所有新事情他未能開朗地接受⋯⋯堆積起來就攪成咁

伯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-6-2 23:17
我估開學太忙,學校所有新事情他未能開朗地接受⋯⋯堆積起來就攪成咁

咁入band 2頭會否好些。 至少學業壓力冇咁大。

我朋友告知,佢甥生女入咗女子名中學,但全班女同學明爭暗鬥。 跟成績分黨派。 佢同老公都係醫生。有能力,女都有實力,講明唔想個女入讀這種名校。

伯爵府

同是天涯淪落人唉…
都唔知要忍到幾時

水晶宮

李斯特 發表於 19-6-3 20:05
同是天涯淪落人唉…
都唔知要忍到幾時

今月我學習放下一切,給大家空間,乜都盡量唔出聲只做自己本份,靜靜等候他改變及成長,今晚我只是煮了好少餸,他居然說久遺了的:多謝、豐富,唔該!

大宅

暫時唔好太衝動, 因為小朋友正值反叛期, 適得其反, 我女快13歲, 雖然佢仲係好聽話, 但我都同自己講, 最好唔好當自己係阿媽, 當我係佢既朋友, 可能會好D, 所以依家我會同佢一齊傾佢鐘意既話題, e.g. 韓星, K-POP, 學校既笑話..... so far 我同阿女既關係仲係好好.... 你都可以試下, 或者, 叫爸爸幫手, 男同男傾可能會好些

首頁

尾頁

跳至