自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

呢個e生就唔掂, 簡直係超級見$開眼既cheap精;
幾年前c6係佢診所附近俾d街市亞姐d車仔車到腳趾, 係咁洗血. 咁咪入去睇e生囉..d街坊好人見到c6腳趾洗緊血就話讓佢睇先..ok啦..入左佢房, 睇左兩眼..佢話冇得攪, 要入e院先得, 仲話幫c6 call白車, 咁好啦..等緊白車個陣, 個護士行埋黎, " 先生, 100蚊"...:

好喇, 跟住到我喇, 3年前我膊頭冇拉拉生左粒好大既野去睇佢, 佢睇完就話要睇外科, 仲問我識唔識e生, 我話唔識, 咁佢就話介紹俾我, 好啦....出到房, 護士就俾封信我, 跟住就話"小姐, 100蚊".

前幾日c6感冒睇e生上晝去睇佢, 大約12點幾度(總之距離佢收工仲有段時間), 個時冇話休息唔接受登記, 門口又冇掛牌, 診所裡面仲有人等緊...咁c6入去登記, 個護士同佢登記完叫C6 下晏4點先黎, C6問點解, 佢話佢要收工喎... 咁C6話病得好辛苦, 可唔可以睇埋先, 個護士話冇辦法囉.. 要收工, 叫C6 下晏再黎....C6就發難...咁唔洗喇...我以後都唔黎.....激到C6彈起, 估唔到一D醫得都冇...仲話要投訴佢咁冇醫得...我話唔洗, 係呢度唱就得架喇......

大宅

原帖由 cathy29 於 09-5-3 13:54 發表
幾年前c6係佢診所附近俾d街市亞姐d車仔車到腳趾, 係咁洗血. 咁咪入去睇e生囉..d街坊好人見到c6腳趾洗緊血就話讓佢睇先..ok啦..入左佢房, 睇左兩眼..佢話冇得攪, 要入e院 ...

我以前因有些醫學上的問題去問一個自己認為信得過的醫生,只是問問題沒有開葯,
在醫生房逗留大約十五分鐘左右,護士都有收我錢,應該係一百元,但是有一次是幫奶奶問症,給她看了個報告,收咗二百元.但我覺得都算合理.

你所講的情況,若你覺得不合理,可以打電話去
醫務委員會(唔知係唔係這個稱號)問下這個收費是否恰當.

想問問你老公隻腳受傷,佢哋有冇人幫你老公做一些消毒之類的過程,如果有的話,收你錢不足為奇.
如果冇的話,這醫生做得不太恰當了.

男爵府

7周年華麗國民 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我幾年前都同我兩個小朋友睇過,但係睇左兩次都係咁,之後而家睇佢斜路上d個醫生,佢好好人,好nice,尋日我同d小朋友去睇佢,勁多人等呀(佢尋日收1:30),但都繼續收症,甄睇時又同人say sorry,話要我地等咁耐...所以而家雖然搬左入沙田,但有咩事都會出返去睇佢囉
幾年前c6係佢診所附近俾d街市亞姐d車仔車到腳趾, 係咁洗血. 咁咪入去睇e生囉..d街坊好人見到c6腳趾洗緊血就話讓佢睇先..ok啦..入左佢房, 睇左兩眼..佢話冇得攪, 要入e院 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實半年前我bb都睇過佢,
我媽住土瓜灣, 佢話麥醫生好,
咁我bb喺媽咪度暫住有次佢唔舒服,
我媽就帶佢去帶,
醫生話我bb喉嚨發炎,開左藥佢食,
食左兩次藥後, 我bb開始肚瀉,
瀉左起碼六七次, 我媽咪就即刻打俾我,
咁大家一齊去睇急症,
我帶埋d藥去, 個醫生一睇完,
就話醫生開藥太重,
佢只係普通喉嚨發炎, 未使開到抗生素!!
然後話抗生素有機會令bb肚瀉叫我咪再俾佢食,
我唔知麥醫生開抗生素有無錯,
但就肯定係重手左...
所以我地一家都話以後唔會睇佢!!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我覺得個100蚊都好合理丫, 雖則係無攞藥走, 但點都有同你睇個病喎, 問法律意見都要比錢啦, 咁點解問醫生意見唔使收錢呢? 個個入去都要轉介醫院, 咁個醫生執粒啦, 收個100蚊好合理喎, 唔睇又點知嚴重到要入院呢? 我都試過同類事件, 其它私家醫生都係有收錢嫁, 我唔知你講個個醫生態度有無問題, 但單單對呢件事嚟睇, ok喎....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我兩個仔都去睇過,第一次睇唔得,第二次再去,佢就會話係你不小心再次感親,唔會自己檢討下,會唔會D藥水唔夾,試過幾次,次次都係咁,而家都唔想去睇佢.(覺得佢好要面,)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實俾我都會好肉痛,
咁樣睇一睇就要$100,
又無做過D實質野。

但我亦同友人討論過呢個情形,
佢話如果問法律意見,
最後律師收錢係無問題嘅話,
點解問醫生專業意見要收錢就唔合理呢?難道醫生牌易考過律師牌?!
諗諗下又係啱㗎喎,
人地都要燈油火臘,
同埋佢都叫做診斷咗。

伯爵府

佢就係乜都冇做過, 淨係幫c6打電話叫十字車咋....

原帖由 maomaochan 於 09-5-3 14:37 發表

我以前因有些醫學上的問題去問一個自己認為信得過的醫生,只是問問題沒有開葯,
在醫生房逗留大約十五分鐘左右,護士都有收我錢,應該係一百元,但是有一次是幫奶奶問症,給她看了個報告,收咗二百元.但我覺得都算合理.
...

伯爵府

當然佢要收都冇辦法...但我覺得有d兒那個囉....
呢d都唔緊要, 個問題係佢未收工仲打開度門做生意, 登記完先話要收工, 呢d先唔得囉....

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-3 15:16 發表
其實俾我都會好肉痛,
咁樣睇一睇就要$100,
又無做過D實質野。

但我亦同友人討論過呢個情形,
佢話如果問法律意見,
最後律師收錢係無問題嘅話,
點解問醫生專業意見要收錢就唔合理呢?難道醫生牌易考過律師牌?!
諗諗下又係啱㗎 ...

大宅

原帖由 cathy29 於 09-5-3 22:57 發表
佢就係乜都冇做過, 淨係幫c6打電話叫十字車咋....

唔怪得你咁嬲 !

其實經那次老公受傷事件,就唔好再睇佢啦!

你哋嗰度真係咁難搵醫生咩 ?

男爵府

7周年華麗國民 好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實周圍都有,所以我睇完兩次未好,已經換左喇....
原帖由 maomaochan 於 09-5-3 23:36 發表

唔怪得你咁嬲 !

其實經那次老公受傷事件,就唔好再睇佢啦!

你哋嗰度真係咁難搵醫生咩 ?

大宅

收100好合理,但姑娘登記完先話收工,咁係姑娘嘅問題,我諗如果同醫生講,佢都會體諒睇埋你先生先收工掛。點話佢先係老細嘛。

大宅

佢真係好唔掂的~~一睇就知係黃綠啦!要睇土瓜灣都有好多好醫生啦

伯爵府

我覺得個e生都知情, 因為房裡面有cam.
同埋個護士咁做法, 擺明趕客啦.....佢真係唔驚俾boss知??

原帖由 L太 於 09-5-4 00:02 發表
收100好合理,但姑娘登記完先話收工,咁係姑娘嘅問題,我諗如果同醫生講,佢都會體諒睇埋你先生先收工掛。點話佢先係老細嘛。

伯爵府

係呀, 尤其係今之件事, 我地決定唔再睇佢...
呢度有好多e生, 但要試先知睇下夾唔夾囉..

前佢一條街有個楊x信e生, 我就覺得佢先至係為人民請命囉...
大約4年幾前(個條麥x龍仲未係度開), 個仔冇拉拉發燒係咁喊, 咁我地拿拿林抱佢去睇e生啦...咁就撞左入呢個e生度...當時裡面好多人..登記個陣個護士問左d status, 而個仔一路係咁喊, 個護士就主動問其他人介唔介俾我地睇先, 咁d人都好好個都冇問題..入到房亞楊e生話佢高燒(詳細唔記得左佢話個仔咩事, 總之佢就話攪唔到), 最好入院安全d..我地話好..轉頭出左房拎藥, 俾左支退燒水我, 我問幾$, 個護士話e生唔收$, 仲叫我地拿拿林送個仔入院添..我地當堂打左個"特"...

原帖由 adawuhiu 於 09-5-4 00:05 發表
佢真係好唔掂的~~一睇就知係黃綠啦!要睇土瓜灣都有好多好醫生啦

大宅

我仔total 睇過兩次,兩歲個時,由於睇開醫生冇開門,當時呀仔又有D燒(99度),所以去試試睇佢,點知食佢D藥發高燒(係越食藥越高燒),嚇到我要睇急症,而最近我仔醫生又放假,於是又再看他(呀仔依家9歲),當時呀仔普通傷風咳,個醫生叫我記住覆診,我覺得奇怪,好少D普通醫生叫覆診,當然佢D藥又唔掂,最後我搵第二個睇

大宅

原帖由 cathy29 於 09-5-4 00:16 發表
係呀, 尤其係今之件事, 我地決定唔再睇佢...
呢度有好多e生, 但要試先知睇下夾唔夾囉..

前佢一條街有個楊x信e生, 我就覺得佢先至係為人民請命囉...
大約4年幾前(個條麥x龍仲未係度開), 個仔冇拉拉發燒係咁喊, 咁我 ...
我睇佢架,醫生個人幾好架,我試個幾次要寫介紹信睇專科,佢都唔收我錢

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

近紅磡庇利街吳天柱e生ok架

禁止訪問

伯爵府

你係咪講緊楊文信e生呀

原帖由 tomatowu 於 09-5-4 00:54 發表
我睇佢架,醫生個人幾好架,我試個幾次要寫介紹信睇專科,佢都唔收我錢

首頁

尾頁

跳至