3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡囡係超細b ,讀左而家差唔多一年k1,老師話佢都係成日出位,唔聽指令。
開學冇耐已經叫我帶佢去做評估,而結果係說話同理解都比同齡遲半年左右,咁我就帶佢去私人機構上感統同言語堂。
佢一路都有進步既,但依然未追到同齡小朋友,老師就建議k1留班。
好擔心會唔會影響佢升小學,又好後悔比佢咁早返學

男爵府

超細b除非發展好好,否則都會建議遲一年,跟唔上既話,對佢本身都有唔好影響。
你覺得間幼稚園好嗎?如果唔太好,可以另外搵個一間有愛心既重讀k1。

別墅

回覆樓主:

小朋友每一個係獨立個體,有唔同成長腳步,唔好咁介意遲發展既問題啦,做出有利小朋友成長既決定重要過同人比較,大大下就唔覺差好遠,小朋友發展得好快架

複式洋房

ricky0223 發表於 19-5-29 08:12
超細b除非發展好好,否則都會建議遲一年,跟唔上既話,對佢本身都有唔好影響。
你覺得間幼稚園好嗎?如果唔 ...

間幼稚園我覺得冇咩問題,我覺得係老師同佢唔夾。

複式洋房

phillis_chi 發表於 19-5-29 10:25
小朋友每一個係獨立個體,有唔同成長腳步,唔好咁介意遲發展既問題啦,做出有利小朋友成長既決定重要過同人 ...

可能我自己都不自覺咁做左比較,身邊同事成日話佢小朋友點叻點叻搞到我就越來越緊張

我想問下k2係咪要開始學寫字?

別墅

回覆樓主:

我個女都係超細b,無上過 N班,開學頭3個月都睇得出跟唔上,到而家問題不大,見佢用筆畫線條都比較吃力,唯有多同佢練習,另一方面安慰自己,佢始終太細

別墅

twinklec 發表於 19-5-29 10:42
可能我自己都不自覺咁做左比較,身邊同事成日話佢小朋友點叻點叻搞到我就越來越緊張

我想問下k ...

學校既 K2家長係咁講,開始寫字

男爵府

twinklec 發表於 19-5-29 10:34
間幼稚園我覺得冇咩問題,我覺得係老師同佢唔夾。

除左表現之外,k2已經開始寫字,我仔仔k1,我地學校校長講左k2一開學,頭兩個星期寫丶丿丨丶,之後就開始寫簡單中文同英文大細楷,你覺得小朋友跟到嗎?
如果跟得吃力,其實對大家都唔好。

複式洋房

phillis_chi 發表於 19-5-29 11:26
我個女都係超細b,無上過 N班,開學頭3個月都睇得出跟唔上,到而家問題不大,見佢用筆畫線條都比較吃力,唯 ...

我個掙扎位就係,佢其實畫線、認字都ok,但就係上堂唔明老師講故事/規矩,令到佢好分心,自己做自己野。好驚咁樣會影響佢k2學習

複式洋房

ricky0223 發表於 19-5-29 11:38
除左表現之外,k2已經開始寫字,我仔仔k1,我地學校校長講左k2一開學,頭兩個星期寫丶丿丨丶,之後就開始 ...

佢寫係冇問題的,但我就覺得佢寫完會唔明個字點解
係咪留班既話 k1會好過k2留呢?

複式洋房

我覺得搵過第二間讀好過

複式洋房

肥B豬 發表於 19-5-29 15:06
我覺得搵過第二間讀好過

點解呀?

複式洋房

回覆 twinklec 的帖子

成日出位,唔聽指令K1小朋友都會啦~細個就要慢慢教架啦
要我留班我寧願搵第二間

複式洋房

肥B豬 發表於 19-5-29 16:10
回覆 twinklec 的帖子

成日出位,唔聽指令K1小朋友都會啦~細個就要慢慢教架啦

我都係咁諗 老師覺得經過成個學期 其他同學都ok 得返佢仲係咁

禁止訪問

複式洋房

alicewithtwins 發表於 19-5-29 19:54
睇下媽咪你覺得老師係咪同你講緊真心話?
其實如果小朋友唔係太差,老師絕對唔會建議留班,因為可以好大件 ...

咁我諗老師又唔會特登針對我個囡既,佢講得出應該係有佢道理,我就諗緊究竟而家留好定係k2如果跟唔上功課先留k2好呢?

子爵府

畀面勳章

k1就留?嘥左啲喎,咁小事就浪費一年?我覺得k2~k3先考慮呢個問題都唔遲。。我仔12月尾出世(依家k2),當年係細b讀k1,開頭係跟唔到唔出奇,因為真係好細個,要俾啲時間佢適應,況且你小朋友已做緊訓練,已進步中,要佢由頭再讀過k1,我覺得好似對佢幫助唔大。。

珍珠宮

王國教室勳章

twinklec 發表於 19-5-28 22:15
我囡囡係超細b ,讀左而家差唔多一年k1,老師話佢都係成日出位,唔聽指令。
開學冇耐已經叫我帶佢去做評估, ...

仲細呀,唔好介意,宜家遲少少唔代表一世㗎!
我身邊有人係slow learning ,當年佢學校同政府有俾免費支援佢,但佢父母唔理。
佢小學前都係乜都慢過人㗎,宜家大個喇,大學畢業生,有份好好工作,佢話只係記嘢要花多d時間咋。
加油呀!
留班好小事!

男爵府

jeremylui83 發表於 19-5-30 21:54
k1就留?嘥左啲喎,咁小事就浪費一年?我覺得k2~k3先考慮呢個問題都唔遲。。我仔12月尾出世(依家k2),當 ...

我都覺得k1話佢咩都言之過早姐,就算大b其實都好細,一樣會唔聽說話,有時自己要判斷下囉,自己小朋友去到咩能力,你大概應該了解,唔係信晒老師,加上細b的話,除左小朋友,自己都要train佢多啲囉……雖然細,但都同佢備下課,咁佢明啲,上堂自然有反應,有興趣,都係架,又要諗下師資問題囉,老師講野中肯唔中肯咁囉……有時遇到啲老師好主觀嘅,就最麻煩……要重讀小朋友又咪一定好呢…

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實而家K1 repeat好普遍,9-12月出世既都可以遲1年/讀多1年K. 唔一定要追趕同齡大b.
睇過d研究話細B去到小學已同大B無分別,幼稚園個底可能差d, 考直私小會難d. 如你一心靠抽獎/自行,可以照直上。但我會去第2間學校repeat, 讀K舒服d, 從小建立多d自信心。

首頁

尾頁

跳至