論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教:新姐姐話要係屋企拜神,每日5次,我開始應承左,但依家後悔,唔想俾佢係屋企拜神,應該點做好?求指教,謝
另外,大家的印姐姐會係屋企拜神嗎?影響大?

大宅

lintoann 發表於 19-5-29 06:06
請教:新姐姐話要係屋企拜神,每日5次,我開始應承左,但依家後悔,唔想俾佢係屋企拜神,應該點做好?求指教 ...

就開頭我已經話唔畀拜神呀, 你嗰個擺幾耐呀

別墅

回覆樓主:

我個有,佢有佢拜我有我拜

子爵府

lintoann 發表於 19-5-29 06:06
請教:新姐姐話要係屋企拜神,每日5次,我開始應承左,但依家後悔,唔想俾佢係屋企拜神,應該點做好?求指教 ...

請工人時,已講明唔包頭,唔拜神

你直接同工人講,叫佢唔好拜,或者瞓覺時先拜

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請工人時,已講明唔包頭,唔拜神 X2

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

仲拜足5次。

個陣偷野印問媽佢可否拜神, 話每次約15分鐘, 我叫佢拜次我睇。
Steps:
1) 洗腳, 逐隻腳指massage, 抹乾。
2) 換白袍。揾向西風水位。 我廳向西。鋪地布。
3) 開始, 雙手舉起, 跪低, 叩頭, 念念有詞。 repeat this 10次8次。
4) 起身收地布。
5) 換返自己衫。 拜完

全程30-35分鐘。 工人話15分鐘淨計 3)-5)。

由3) - 5), 好似鬼上身, 叫唔應, 火燭唔走, 拍門唔開, baby喊唔理, 老公揾二奶亦唔理。 直到換自己衫至回魂。

我叫佢放假出街至拜。 唔好在我屋內咁恐怖。

之後佢亦有拜, 在佢房, 但無換衫。

比唔比佢拜, 你諗你。 所以我鬧死都用bun.

Oh, Saudi Arabia, Onan, Yeman 回教人我對過, 在香港, 佢地無咁恐怖嘅。 唔食豬肉唔會黑起塊面。同我地一樣。唔食豬之馬, 可食油切雞, 燒鸭燒鵝, 話好食。

大宅

回覆樓主:

我試過簽完約,agent先同我講佢拜神,話佢應該冇乜野好快拜完。
結果同樓上講一樣。洗腳,換衫包頭,一定要二十三十分鐘架。仲有拜緊時乜都唔理,屋企電話唔聽,帶我的小朋友返興趣班,係後樓梯拜神拜到唔記得接仔。
我以前住尖沙咀,佢仲想問我每一日去唔去得廟讀經。
如果妳請果個係好熱忠於宗教,真係好難夾。
當然都有D印會拜得簡單D,睇妳個係咪囉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

micmic1352000 發表於 19-5-29 16:05
我試過簽完約,agent先同我講佢拜神,話佢應該冇乜野好快拜完。
結果同樓上講一樣。洗腳,換衫包頭,一定要 ...
老實講, 咁神心, 咪偷野呀。
唔知真定假, 出自Saudi Arabia 的人, 唔係咁嘅。亦唔污糟核突。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-5-29 17:03
老實講, 咁神心, 咪偷野呀。
唔知真定假, 出自Saudi Arabia 的人, 唔係咁嘅。亦唔污糟核突。
...

唔係我請果個,係我回文中樓上。
我果個係我發現佢whatsapp有伊斯蘭國標誌加上拜神拜到甚麼也不理,才送走她。

象牙宮

micmic1352000 發表於 19-5-29 17:21
唔係我請果個,係我回文中樓上。
我果個係我發現佢whatsapp有伊斯蘭國標誌加上拜神拜到甚麼也不理,才送走 ...
而家多樣野煩, 同伊斯蘭國有關係。

男爵府

2024年龍年勳章

wcpcelia 發表於 19-5-29 11:27
請工人時,已講明唔包頭,唔拜神 X2

X 3

子爵府

Cecilia媽媽 發表於 19-5-29 18:28
X 3

我嗰個好虔誠的,我請時講明唔包頭,唔拜神,佢肯先簽
佢上一份去買餸可包頭,佢自己去買,僱主唔理啦!
係我屋企,係跟住我去買餸,佢冇得包頭,好似好唔自在,佢着件風褛,笠返頂帽,或带口罩,見佢咁唔自在,我好想講由佢包頭,但都係忍住唔講

象牙宮

細姐姐 發表於 19-5-29 18:57
我嗰個好虔誠的,我請時講明唔包頭,唔拜神,佢肯先簽
佢上一份去買餸可包頭,佢自己去買,僱主唔理啦!
係 ...
好演技, 寃起塊面, 無限可憐。 一哭,二餓, 三扮死。

大宅

直接同佢講唔得啦,我個姐冇拜神,佢又冇要求過,我問過佢點解佢唔洗拜神,佢話香港做嘢唔方便,印尼先會拜,佢放假先會包頭,但會齋戒,不過新年同我個仔生日佢就好想包頭同我地出街,咁我都ok嘅,佢覺得咁最靚,佢仲搞笑到襯返顏色,新年就紅色頭巾,我個仔生日着藍色衫,佢又襯返藍色

wcpcelia    發表於 19-5-30 09:23

男爵府

回覆樓主:

我姐姐拜, 同樓上講一樣一日4-5次。不過佢快手, 所有過程15分鐘內搞掂, 出街的話佢就唔拜。
如果佢前前後後要搞半小時... 咁一日拜5次咪無左2.5小時做野? 咁好大影響喎。
我覺得拜可以, 但前提係不可影響工作, 如果take too long 就要限時。否則好影響佢工作。

大宅

細姐姐 發表於 19-5-29 10:23
請工人時,已講明唔包頭,唔拜神

你直接同工人講,叫佢唔好拜,或者瞓覺時先拜

想請教咩叫包頭?
同埋除咗唔包頭唔拜神仲有啲咩特別要講清楚?
新手想請工人請指教,謝謝

子爵府

車神媽 發表於 19-5-30 11:29
想請教咩叫包頭?
同埋除咗唔包頭唔拜神仲有啲咩特別要講清楚?
新手想請工人請指教,謝謝

伊斯蘭教女人,會用頭巾包著頭外出的,
所以,好多香港僱主指定不包頭,不在家拜神,不是所有工人都是那麼虔誠,我用過10個,8個印姐,都應承,冇問題的。
伊斯蘭教,是不吃豬肉的,你可以問吓工人不吃甚麼,我現在這個不吃豬,牛羊,腸仔,丸,但佢對食又冇乜要求

大宅

細姐姐 發表於 19-5-30 12:14
伊斯蘭教女人,會用頭巾包著頭外出的,
所以,好多香港僱主指定不包頭,不在家拜神,不是所有工人都是那麼 ...

明白,唔該晒你
咁請問用菲傭好啲定印傭好啲?
謝謝

子爵府

車神媽 發表於 19-5-30 12:22
明白,唔該晒你
咁請問用菲傭好啲定印傭好啲?
謝謝

我一向是用印傭的
一般而言,印傭是比較服從,冇咁多要求,但都有例外的

總的,請工人是靠運氣的

大宅