自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

呀女3年班確定了讀寫陣礙,下星期呈分,有咩方法可以令佢容易記得,同埋記得耐啲,佢直頭怕左中文,反而對數學有興趣,可怕既野,因為唔識中文,有時解唔到題,最終都係
有無過來人可以分享下點樣教對佢會有幫助 喔

大宅

回覆樓主:

學校無讀卷同加時?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

arale1668 發表於 19-5-29 08:18
呀女3年班確定了讀寫陣礙,下星期呈分,有咩方法可以令佢容易記得,同埋記得耐啲,佢直頭怕左中文,反而對 ...

我2個仔都有讀障、 盡量拆字拆部首去記、但個個小朋友記字庫方式不同、哥哥同弟弟記字方法不同、Jm要摸索丫女用咩方法容易記到、 多啲安慰佢、鼓勵佢、愈怕愈難突破到

珍珠宮

畀面勳章

ka_hei 發表於 19-5-29 08:25
學校無讀卷同加時?

數學有,中文無讀卷
佢小一,二成續都好的
係一上三年班時,中文默書全軍覆沒,我地發現同學校傾做評估就確認左係

龍鳳媽

大宅

回覆樓主:

我仔係嚴重讀寫,但係英文平時默書,我只重點溫生字,句子只溫短嘅,因為知道長句子佢係唔得,無謂迫佢,中文就幫佢拆字去記,咩形容都會有屎尿都出齊,我仔都係短暫記憶,所以默書我兩至三日前先溫,考試就早兩個星期慢慢續啲溫,到考試前一日,就重點重溫生字同句子,如果自己教就買啲練習比佢做下,慢慢解釋比佢聽,因為我仔有補習,個miss又捉到用咩方法去教我仔,我都係跟個miss 學,之前考30名,今次考26,我已經開心死,我學校有將問題學校考試時抽離讀卷同加時

珍珠宮

畀面勳章

maymay220hk 發表於 19-5-29 08:26

我2個仔都有讀障、 盡量拆字拆部首去記、但個個小朋友 ...

就係三年班上學期,默親書都出事,打擊到佢自己都喊,好啦,都發現到,知自己咁,就怕左,有時連溫都唔溫,我都係同佢用顏色筆拆字,下星期呈一啦,同佢做中文卷, ,係解題都唔識,填充每題填一個字,佢可以2題填埋同一個
真係唔知可唔可以點幫到佢
龍鳳媽

子爵府

arale1668 發表於 19-5-29 08:30
數學有,中文無讀卷
佢小一,二成續都好的
係一上三年班時,中文默書全軍覆沒,我地發現同學校傾做評估就 ...

點解到小三先發現讀障既?小一、二無中默架?

大宅

回覆樓主:

確診左心理學家同學校都會同家長開小組會議,去討論有關調適安排,你有無反映返小朋友個問題,我個個心理學家建議功課量減半,考試讀卷同加時,同埋個個小朋友記嘢方法唔一樣,要慢慢去摸索,加油

子爵府

呢d書會否幫到手?

珍珠宮

畀面勳章

ka_hei 發表於 19-5-29 08:32
我仔係嚴重讀寫,但係英文平時默書,我只重點溫生字,句子只溫短嘅,因為知道長句子佢係唔得,無謂迫佢,中 ...

之前有搵補習,我住得位置偏啲,第一個老師好用心教,功課成績明顯見佢有好轉,只係補左兩個月,就唔補,前後換左幾個老師 ,之前我已經話同佢地上功課輔導,我老公又堅持要自己教, 依家好似覺得害左個女咁
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

hotingmum 發表於 19-5-29 08:35
點解到小三先發現讀障既?小一、二無中默架?

有默,只係三年班既中文默書範圍多左,先發現佢幾句句字同一個中文字第一個寫啱,第二,三個錯,仲要係錯得唔同,我先發現同學校傾,連埋安排做評估都差唔多下學期開始先確定
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

ka_hei 發表於 19-5-29 08:35
確診左心理學家同學校都會同家長開小組會議,去討論有關調適安排,你有無反映返小朋友個問題,我個個心理學 ...

有,只是功課做少2題,有安排讀卷考試,而每次家長會問老師可以點令佢記得多啲字,老師都係果句,睇多啲書 ,死啦,字都唔識多過,仲睇,呀女就越抗拒,越持續,我同爸爸話同佢睇,讀出聲認字,情緒就出現,唔肯讀,唔肯睇
龍鳳媽

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

hotingmum 發表於 19-5-29 08:37
呢d書會否幫到手?

謝謝妳
龍鳳媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

arale1668 發表於 19-5-29 08:33
就係三年班上學期,默親書都出事,打擊到佢自己都喊,好啦,都發現到,知自己咁,就怕左,有時連溫都唔溫 ...

太有挫敗感、嘗試從課外活動、提升建立自信心、重心試下放在其他方面、自信心對佢成長好重要、但從讀書或成績上系難求、先搞好自信心、心態好了、亦對讀書會提升、我2個仔初小時亦有同樣問題、 多啲安慰佢盡力就得

珍珠宮

畀面勳章

至愛朱古力 發表於 19-5-29 08:45
好老實,下星期呈分你先搵人求救,點幫亞女呀?無讀障小朋友都溫唔切喇,何況亞女有讀障,同埋點解小三咁遲 ...

一知道呀女有呢樣野,已經搵左言語專家問,話會幫到的,我老公唔肯,話我推俾人教,不負責任
其實呢幾年我一路要搵功課輔導,只係佢一面話唔想佢地放左學又要返補習咁辛苦,我成日都諗好攞個女黎教飛咁,講極都唔明,好啦,到5年班啦,關始睇中學啦,我去唔到,佢一個帶仔女去,先睇到出面既水平係點,依家先肯搵功課輔導,暑期補習 ,我上黎都係想睇下大家交流下,唔使咁樣去怪責呀
龍鳳媽

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

學校有無安排一啲課程比小朋友上?
你可以去小童群益會,協康會等機構,睇下有無課程岩你小朋友去讀,中文唔得其實唔好多,每日同佢一齊讀三個同寫三個中文生字都有幫助的

珍珠宮

畀面勳章

maymay220hk 發表於 19-5-29 08:50
太有挫敗感、嘗試從課外活動、提升建立自信心、重心試下放在其他方面、自信心對佢成長好重要、但從讀書或 ...

佢就係活係對自己有成功咁既地方,佢係學校同一個自閉症同學之間溝通曉橋樑(呢樣係評估後同老師坐低傾先知,學校仲話可以等呀女係心理方面發展,但書都讀唔到,點發展 ),個同學仔由小一開始唔會同人溝通,唔會講野,都問十唔應,竟然由二年班開始,佢同女做左同學,好多野都只係得呀女同佢溝通,連學校既言語專家都撬唔開佢把口,反而呀女得,仲令到個同學仔依家上堂會舉手答問題,呀女好自豪呢樣野,而我就怕左佢停留左係呢個成功感舒適狀態,知自己溫極唔識,同埋學校納佢默書唔計考試分,佢就唔溫
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

123blow 發表於 19-5-29 08:55
介吾介意話我知,你或是你先生,是否都有學障? 我聽講座話有遺傳的!
...

我老公無,我讀書時又無話同一個字會寫錯,或字母倒轉寫
我都唔知
呀仔就無呢樣問題

首頁
12345...7

尾頁

跳至