自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

arale1668 發表於 19-5-29 09:00
佢就係活係對自己有成功咁既地方,佢係學校同一個自閉症同學之間溝通曉橋樑(呢樣係評估後同老師坐低傾先 ...

我反而欣賞佢有 獨特溝通能力、助人自助、又吾駛過份擔心、讀書系需要、亦要盡力做好本份、但成績只系一堆數字

珍珠宮

畀面勳章

ka_hei 發表於 19-5-29 09:44
回覆 arale1668 的帖子

元朗可以去朗屏邨童軍之有社,攞啲單張睇下,去時可以帶埋評估報告去,岩嘅就登記 ...

感恩,謝謝你資訊
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

luckybaby2011 發表於 19-5-29 10:11
我細個都有試過掉轉寫字、記性又差、不過大個都叫讀到書、要比人勤力囉、我仔都有、老師叫留心不過未睇醫 ...

要搵學校評估
我當時係知道左,有呀女俾個言語障礙治療師見,佢話照睇所有野就中晒,但佢唔係心理學家,不能作準,最後,學校評估左係,佢同人溝通無問題,仲好識觀察環境,幫助到老師手,有時的諗,天生我材,係咪要等佢大啲,慢慢學,只係時間不等人
龍鳳媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

minlbc 發表於 19-5-29 09:33

我妹個仔,有英文讀障。中文無問題,數學勁到唔駛溫可以頭三 ...

我大仔中文強項 係閱讀理解、解題對於佢吾難、自自然然 數學好到攞A、只要每次有進步、更會有成功一日

大宅

arale1668 發表於 19-5-29 10:26
感恩,謝謝你資訊

不用客氣,協康會或小童群益會,你都可以去睇下

珍珠宮

畀面勳章

gracelam 發表於 19-5-29 10:12
建議揾定D band 2-band 2尾直資中學資料, 2手準備, 到時考完呈二已經心中有數, 考定幾間直資, 有offer個心 ...

睇到你個post, 感動到標眼水
原本真係睇定Band 3,諗住搵間校風好啲,個班主任叫我睇定Band3, 聽完個家長講座,遠啲都睇埋Band 2既直資,真係多個選擇

公爵府

親子王國15週年勳章

我仔認得差,理解差,讀私小基本上只有加時,0支援

珍珠宮

畀面勳章

siumeow 發表於 19-5-29 10:14
https://youtu.be/qVaeGOflF7w

感恩
我知香港藝人都不少讀障,盧冠廷,才女梁芷珊,
我成日同呀女講,上天俾左個考驗你,只係你要俾一般人付出更大既努力,要用多啲時間

珍珠宮

畀面勳章

miu2012 發表於 19-5-29 10:15
我仔小一有中度學障,我仔除左學術上既障礙,仲唔肯出聲,類似你女同學情況,學校有言語治療師每星期同佢上 ...

每次默書我拆晒字俾佢,記就用啲攪笑既野等佢容易啲記,精字就米青,啲米未成熟,就青色既,真係粉啲聯想力都唔得
龍鳳媽

公爵府

親子王國15週年勳章

miu2012 發表於 19-5-29 09:14
我唔覺有遺傳,我以前成績好好,阿仔依家小一中度學障
我無,中文好好添!但现在識多左,觉得2個弟弟应也有少少学障,讀寫,可能我家傳男不傳女,我仔有,女無。

珍珠宮

畀面勳章

maymay220hk 發表於 19-5-29 10:25
我反而欣賞佢有 獨特溝通能力、助人自助、又吾駛過份擔心、讀書系需要、亦要盡力做好本份、但成績只系一 ...

多謝你既勉勵

龍鳳媽

男爵府

陪月勳章

頭先無影到張相,你睇下有無新界組

珍珠宮

畀面勳章

miu2012 發表於 19-5-29 10:47
頭先無影到張相,你睇下有無新界組

我去搵下資料先,謝謝你喔
龍鳳媽

男爵府

陪月勳章

arale1668 發表於 19-5-29 10:51
我去搵下資料先,謝謝你喔

呢d工作坊係提供俾有學習障碍支援既學校參加,你可以打去問下有無得報名。

大宅

luckybaby2011 發表於 19-5-29 09:58
其實、唔係科科都叻啫、真係病?

已經評估過了, 證實了學障。
而且已經多年前已評估,前兩年考完dse了。

珍珠宮

arale1668 發表於 19-5-29 10:43
每次默書我拆晒字俾佢,記就用啲攪笑既野等佢容易啲記,精字就米青,啲米未成熟,就青色既,真係粉啲聯想 ...

我女都有讀寫障礙, 再加專注力不足, 專注力我係幼稚園時已經覺得佢專注好差, 讀寫小一先發現, 我係出面搵私家精神科醫生做評估, 再有學校SEN小組跟進

阿女中英文都弱, 英文簡直係唔鍾意, 中文好D, 讀冇問題, 但寫問題大D

英文, 默書, 我地同佢用拼音溫, 後期學校介紹左個APP比佢地自己溫讀書, 個APP幾好, 但只可以單字, 不能默句子

中文, 要花多D時間, 要同佢拆字, 我同佢一齊拆, 只係將佢唔識/唔清楚字拆或者放大比佢睇, 你呢個拆法, 我覺太花, 仲難睇, 點解我要同佢一齊拆, 一來我想知道佢識咩字, 二來係比信心佢令知道自己每個字都只係有小部唔識或者攪錯.

阿女而家讀緊中一, 小學成績麻麻地, 冇咩自信, 覺得自己咩都做唔到, 反而上左一間O岩佢程度中學, 成績好好, 自信即刻返晒黎, 不過中文寫字問題仲未完全解決, 都成日寫錯字, 上次家長日老師話佢冇野要改善, 唯獨要小心寫字, 因為成績好, 老師成日搵佢做代表參加活動

所以唔好只著眼間學校係BAND幾, 反而係要搵一間O岩程度學校, 令佢地多返D自信, 又自信自然想再進步就會自己搵方法去改善問題. BAND 3成績好一樣可以升大學

pigmei    發表於 19-5-29 11:58

子爵府

arale1668 發表於 19-5-29 08:38
之前有搵補習,我住得位置偏啲,第一個老師好用心教,功課成績明顯見佢有好轉,只係補左兩個月,就唔補, ...

唔好GUM諗,唔見得功課輔導會對佢地有幫助,我阿女有輕微讀障,上過兩年,佢話一D用都無,仲覺得D老師好煩,佢地跟本唔明讀障小朋友的問題,補習社的老師唔會特別識教讀障的小朋友

伯爵府

siumeow 發表於 19-5-29 10:14
https://youtu.be/qVaeGOflF7w

多謝你等我嗯間睇下先

珍珠宮

畀面勳章

miu2012 發表於 19-5-29 11:02
呢d工作坊係提供俾有學習障碍支援既學校參加,你可以打去問下有無得報名。
...

我打左去問,睇左你張notice先知教育局有呢個部門,而我是在新界西,其實香港唔同區域都會有呢類講座,但就必須要經註學校既心理學家認為小朋友有需要先會有通知,加上原來個講座是俾初小小朋友,即小二,三,同埋如果認了基本乘數表,掌握左基本學習技能,就唔太啱,同埋我如果想去,都要經學校心理學家溝通,而新界西剛剛第二場係上星期已完了,如想去就要六年班11月
龍鳳媽

水晶宮

arale1668 發表於 19-5-29 10:43
每次默書我拆晒字俾佢,記就用啲攪笑既野等佢容易啲記,精字就米青,啲米未成熟,就青色既,真係粉啲聯想 ...

咩apps 拆都字唔同色?

首頁
12345...7

尾頁

跳至