自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我女宜家未有近視,經薰陶吓,佢慢慢開始鍾意睇書,但放學後當做埋功課、食飯沖涼都已經夜晚了! 漆黑中,唯有開床頭燈伴讀伴書。
除咗平時多戶外活動、望遠嘢、綠色嘢,食多D菜呀、草莓、藍莓、紅蘿蔔保護眼晴外,想知JM點樣預防/盡量避免仔女近視呢?

多謝大家分享!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

capricornbb 發表於 19-5-29 21:42
我女宜家未有近視,經薰陶吓,佢慢慢開始鍾意睇書,但放學後當做埋功課、食飯沖涼都已經夜晚了! 漆黑中,唯 ...
我鍾意睇書,無近視,我大約睇半個鐘,會放低書望遠景

KAYanw    發表於 19-5-30 13:07
capricornbb    發表於 19-5-29 21:47
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

wong2323 發表於 19-5-29 21:47
我鍾意睇書,無近視,我大約睇半個鐘,會放低書望遠景
好勁啊!保護得咁好!

大宅

我女宜家未有近視,經薰陶吓,佢慢慢開始鍾意睇書,但放學後當做埋功課、食飯沖涼都已經夜晚了! 漆黑中,唯 ...

冇喎

capricornbb    發表於 19-5-29 21:51

水晶宮

0616 發表於 19-5-29 21:48
冇喎
即係睇書唔係近視主因

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

冇,坐車睇,瞓住睇 ,唔多光嘅地方都睇,到宜家4十幾歲都冇近視,老花就一百左右,反而早幾年前睇iPad煲韓劇,煲到雙眼壞左,一睇手提或強光耐少少對眼就開始蒙。

capricornbb    發表於 19-5-29 21:54

水晶宮

bb363597 發表於 19-5-29 21:53
冇,坐車睇,瞓住睇 ,唔多光嘅地方都睇到宜家4十幾歲都冇近視,老花就一百左右,反而早幾年前睇iPad煲韓劇 ...
係呀!睇得多電腦屏幕,引致眼晴疲勞,我年紀大咗仲有加深

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我鍾意睇書,都有近視,不過應該唔關事。
小學已經有近視,可能係遺傳
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

近視好多時遺傳

侯爵府

牛年勳章

不如了解下近視成因先,後天的話主要因閱讀習慣不良姿勢同距離,長期光線不足等,純粹因睇書而有近視呢個想法好奇怪即使係臨瞓時間閱讀,點解唔可以開天花燈睇?睇15-20分鐘就熄燈瞓,我由我仔1歲開始伴讀到而家4歲,每晚bedtime story都係,我自己自小都愛閱讀,一定唔會光線不足下睇書,一直零近視

capricornbb    發表於 19-5-29 22:31

伯爵府

我以前仲成日夜麻麻瞓係床睇,到而家都無近視

capricornbb    發表於 19-5-29 22:30

水晶宮

糯米米糍 發表於 19-5-29 22:04
不如了解下近視成因先,後天的話主要因閱讀習慣不良姿勢同距離,長期光線不足等,純粹因睇書而有近視呢個想 ...
因為有家人和我都鍾意睇書,4,5年班已經有近視

另一家人長期睇電視,打機,到宜家都無近視

所以我一直以為睇書係主要成因

水晶宮

basilmama 發表於 19-5-29 22:01
近視好多時遺傳
深近視我知有遺傳,唔知淺近視都有遺傳

水晶宮

crystal媽咪 發表於 19-5-29 21:56
我鍾意睇書,都有近視,不過應該唔關事。
小學已經有近視,可能係遺傳
...
係呀!我小學四,五年級開始有近視,一直幾年加深

子爵府

capricornbb 發表於 19-5-29 22:35
深近視我知有遺傳,唔知淺近視都有遺傳

淺一樣會。
我自己p3 開始有近視,睇書正常量、無電腦、少電視,運動量多,結果成年後-500
女女細個一樣,睇書正常量、少電腦、少電視,正常運動量,p4 開始帶眼鏡 散光加-1xx 。而家中二-200 左右

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 19-5-29 22:38
係呀!我小學四,五年級開始有近視,一直幾年加深

我小一近視,但我係中學先開始鍾意睇書

capricornbb    發表於 19-5-29 23:18
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

capricornbb 發表於 19-5-29 22:33
因為有家人和我都鍾意睇書,4,5年班已經有近視

破除迷思!眼科醫師:家裡沒電視,孩子更容易近視

https://health.businessweekly.com.tw/AArticleM.aspx?id=ARTL000016148

capricornbb    發表於 19-5-29 23:18

水晶宮

basilmama 發表於 19-5-29 22:46

淺一樣會。
同我度數一樣,睇怕我女都將會係

水晶宮

tyyho1 發表於 19-5-29 23:11
破除迷思!眼科醫師:家裡沒電視,孩子更容易近視

https://health.businessweekly.com.tw/AArticleM.aspx ...

[size=1.2em]結論是:「看電視與近視無關!」

[size=1.2em]多謝JM幫我找相關文章

[size=1.2em]我估自己近視嘅來源,係表中:「看小說2小時」,~鐵定近視

子爵府

capricornbb 發表於 19-5-29 23:20
同我度數一樣,睇怕我女都將會係

現今學生又電話、又電腦,好難無近視。
我爸媽無近視、我哥無近視,得我有

capricornbb    發表於 19-5-29 23:47

首頁

尾頁

跳至