婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

我真係唔識形容我99, 未係最差, 但一般人好難喜歡
1) 打扮似徐小鳳, 個頭SET一次, 成個月先去洗(因為以為自己無汗無油, 身有些臭味)
2) 次次出現都出人意表, 粉紅色外套, 鮮黃色衫, 再加橙色褲
3) 老花唔認, 成日話眼曚喎, 又話自己近視, 但已經70幾, 又點會現在近視, 仲要眼線出界, 口紅出界
4) 胡亂講野, 九唔搭八, 引人家笑柄
5) 煩......可以十分鐘CALL個仔6次, 如果揾唔到個仔會CALL媳婦, 大年初一早上打左4-5次電話問幾時去佢度拜年(當時我腸胃炎, 一直嘔吐中)
6) 希望同我們一家住, 但我已經表明無可能(可以食完宵夜, 食物渣滓及食具放一晚在大廳等第二日, 全屋曱甴)
7) 自己病就大件事, 要即時打電話同個仔及孫哭訴, 但其實都不是大病 (普通老人家問題, 但個孫流感入院一星期, 不聞不問, 亦無探望過)
8) 酒樓的姐姐叫佢做"靚女" 又話佢生青佢信以為真.......仲少女打扮(真係買粉色, 大蝴蝶衣服, 老來嬌)9)經常重提以前供C6讀预科的事, 但又唔講返是個兒子做手作幫忙家中收入, 而且C6中一已經返PART TIME支付自己支出.
10) 成日扮聽唔到, 對人家提示及提醒, 充耳不聞

基本佢唔會黑我面也不會話我同比說話我聽, 但佢太出位, 真係好難接受.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

複式洋房

好心做壞事
成日老點工人煮九大鬼,得佢自己一個想食, 屋企2個BB 加2-3個大人食飯,浪費

子爵府

幫完佢唔多謝仲鬧返我轉頭
成日叫我俾錢佢洗
好鍾意管我,管我啲仔
我當佢自己人,佢當我外人
乜都佢惡曬.....不能盡錄!

子爵府

renay 發表於 19-6-7 23:44
一人一個原因?唔夠啦,一人一堆得唔得?

霸道,自己想點就一定要人地做,仲要即刻

我都變左我老公的保母

大宅

口沒遮攔 以為自己大晒 唔聽人意見 講嘢又大聲 無知

大宅

90後媽媽 發表於 19-5-29 21:54
我先:成日用佢舊果套湊仔方式同我理論

每星期一早8:00煩住哂叫食早餐或飲茶,或早一晩就問定,每星期都同一句,聽日有冇約人呀,頂,好肯煩同討厭

大宅

我99唔煩,姑9煩爆,好似好多人口中既99咁、
乜都管乜都要知,好似C6係佢生咁,要個個聽佢,連新年封幾多錢利時都要知當然我無講佢知,仲有好中意搵佢自己老公過橋,又話老公唔比老公炸形,佢自己做好人,咩都推晒落佢自己老公到做衰人好難頂,我結婚果陣佢幫手買左小小cake做招乎,最多二盒西餅,就話自己果日幫我地買cake都洗左好錢真係笑死人喇,小小cake值幾多錢,佢咪又係我c6到cam返c仲要講到自己付出左好多,多謝晒

celialing    發表於 19-9-9 12:26

子爵府

1)懶乾淨 每次上到佢度,就即刻拎地拖出來拖門口的地板(之前曾同住一排 從未見過佢 全屋吸塵及拖地)
2)洗菜水用來洗碗
3)一唔高興唔順佢意 或唔知佢咩事,就大力閂門 大力扔野 發脾氣
4)成日問入唔入廁所,因為佢要慳電熄燈,有次我開緊大 佢熄左我抽氣扇及燈,話我唔環保,傻傻地 柯完大便都要睇下啦 下話
5)日頭煮飯慳電唔開燈,最終有日切到手
6)管束人地食乜飲乜著乜
7)極貪心

大宅

我99當自己好高學歷咁,英文都唔識多個仲叫我多D帶bb去圖書館,跟住又叫我幫bb申請讀名校,又話自己好嚴,我從來都冇叫佢幫手教lor,更何況bb仲咁細,我唔想bb冇左個開心童年

民房

chole16 發表於 19-5-30 00:20
每事問,人哋做乜買乜用乜點用都關佢事。

成日响隔離聽你同人地講嘢轉頭答嗲。

佢直頭同所有人講,作古仔屈我,話我鬧佢等到等,跟著比c6踢爆佢講大話,佢仲理直氣壯咁話“咁依家洗唔洗同佢斟茶認錯丫”

大宅

自私,自大,冷血,有強迫症,常撩交嗌,汚糟,對我強硬,對佢d仔就扮哂白蓮花。

大宅

我係姑9似99,煩到嘔,仲要二個,
姑9真係好鐘意管人,咩都管,同人地眼中99一樣
每個月總會有人生日,又話要食飯,又話新歷又話舊歷,最憎係夾魚唔用公快,成條魚撩黎撩去,仲叫我食

複式洋房

唔識尊重人

複式洋房

回覆 phoebeww 的帖子

我99都係咁上下, 表面係聽我地講, 但事後十萬八千樣講同其他人講

複式洋房

chole16 發表於 19-5-30 00:20
每事問,人哋做乜買乜用乜點用都關佢事。

成日响隔離聽你同人地講嘢轉頭答嗲。

我以為你講緊我99

複式洋房

有乜事都係偏幫自己的仔女,成日係係我面前讚自己啲仔女點叻點靚。然之後就乘機有時候講負面說話,陪我冷水。呢啲叫做陰濕,成日想管住我。我哋自己請工人照顧BB,佢叫我叫個工人日日拎個BB去屋企嗰度俾佢睇住喎,話就話幫手湊BB,其實係自私冇諗過BB嘅安全。

別墅

一個原因太小啦
自私自利, 自己成日嘈到人瞓覺霸住個廁所就無問題, 其他人一影響到佢小小就係咁閙
得把死人聲, 成日拎舊時果套黎同你講, 唔肯接受人哋意見
懶, 乜野家務都唔做,到你做果時又話你懶乾淨
唔識感恩, 服侍埋佢日日煮埋比佢食仲要彈三彈四
污糟, 成日放工返黎唔沖涼唔洗手, 經常性唔洗手就抱BB(好彩係抱佢個女個B), 污糟邋遢就咁摸BB塊臉同手仔腳仔, 經常性都第二日朝頭早先黎沖涼未夠鐘起身就嘈醒曬

民房

回覆樓主:

喺我老公前扮好人(成日話要對我好啲,買啲咩俾我食),未結婚前,見我肥,就問我老公我係咪生過,簽左紙,酒都未擺,就催生,周圍同人講我年紀大,又叫佢啲fd同我講我年紀大,要快啲生(重點係佢自己都係三十幾歲生),又係咁雷我老公叫我生,我有左佢第一個話唔識湊,又同人哋講養唔掂佢會出錢幫手,講到我兩公婆好似廢青要靠佢,我有左又係咁要我食野,話大嘅唔食細嘅都要食,要食多啲,不斷同我老公洗腦,仲同我講人哋呀邊個邊個個b成9磅呀~我心諗:9磅想生死人呀!又暗串我大波唔大肚。
真係好想同講:你咁鍾意生,你自己又唔生?

複式洋房

乜嘢都覺得自己啱晒

複式洋房

好煩,又唔係用佢錢,乜都有意見

首頁

尾頁

跳至