自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

shinku 發表於 19-5-30 07:43

其實上網查就有資料。。。基本上三萬幾起薪點
真係bk文員三萬價。。。
起薪點三萬幾,學校行政主任都算教育界,大學學位要求,但咁擔心用英文面談

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

回覆 1314625 的帖子

係9月嘅位,所以而家好多學校已經請緊人什至有d快d已經請左人簽約嚟緊9月開工,因學校7月中都放假,所以我想睇下如果成功請到人嘅學校會in咩多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

諗定會考你兩文三語
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆 MM2H 的帖子

這個不是普通文員位, 算係管理層位, 而且係跟政府EOII POINT, 所以三萬起薪, 而且未必間間學校會跟

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆 24號師奶 的帖子

通常係邊度登請人?

公爵府

2024勳章

24號師奶 發表於 19-5-29 23:38
我想問各位有冇試過in學校行政主任呢個職位?由於係新位,之前冇人試過in,所以想問下各位今年in過你地學校問 ...

eo 位 英文一定要好架喎

子爵府

24號師奶 發表於 19-5-30 09:23
回覆 1314625 的帖子

係9月嘅位,所以而家好多學校已經請緊人什至有d快d已經請左人簽約嚟緊9月開工,因學 ...

7月中放假
係學生
唔代表office,老師,校長放假

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 24號師奶 的帖子

咁你見果間學校要求不算高。我見好多要求識會計睇學校盤數,就係咁我先冇apply. 不過預咗跟野好瑣碎、書記工友多女人多是非,安排假期輪值都夠煩。EQ高的jm 可試試。我想2nd in 見校長傾下計了解下你為人性格,合唔合眼緣? 祝你好運!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我覺得1st in 已經選左兩三個較合適既,再in 都主要傾下工作內容,呢個位應該要食晒大部份行政工作,等老師多返時間做教學野。既然係咁,應該會問下佢識做幾多,有幾多經驗,有幾有誠意。

男爵府

回覆 theclacheng 的帖子

Jump同教協職位空缺都有

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

24號師奶 發表於 19-5-30 11:22

人工跟政府EO嗎?

大宅

回覆樓主:

你預左呢個位做死人先。人工仲高過"大寫"/"大秘書"個個眼紅你份人工。人地仲要教返你轉頭,唔係豬頭骨都唔比你做。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 19-5-30 06:54
一啲都唔奇呀

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

回覆樓主:

想問呢份工如寫住常額,即係點?有公積金?定有咩分別?謝謝。

男爵府

回覆 mariyar 的帖子

其實7月中學生放假後不久,老師同校長都會放假了,大約1個月時間,一直到8月中後先會番工準備嚟緊學年嘅行政事情,所以一定會7月中或更前就處理好請人工作,唔會搞到咁遲先請人

洋房

回覆樓主:

政府之前除咗撥款開常額教師位,請駐校社工外,仲撥款俾學校請EO,主要係 oversee 個校務處,因為而家學校行政下面由文員書記做,主任/副校管,所以要插一個管理層去幫學校管校務行政,例如出通告,finance, 開會寫 minutes, 做 procurement, 做 facilities management, 基本上做做下乜行政都要做,下面見上面有人,就會推返啲工作俾EO, 主任都會卸返行政工作 focus 返教書, 唔係真係咁筍,起碼政府EO 跟SEO, 學到做EO skills, 分工又清楚,做學校,乜都關你事,最煩就係做 tender 同 維修。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

幫你唔到, 我只去左first in

公爵府

2024勳章

24號師奶 發表於 19-5-30 11:22

如果 in 完, 可否黎返講下考乜

男爵府

回覆 bkteapot 的帖子

咁你個間first in問咩?

子爵府

我唔知,但我祝樓主2nd in 成功加油!

題外話。。。見樓主想問有無人知2nd in 問d 咩。。。但有d jm 調返轉話樓主驚英文interview...其實就算樓主有大學學位,都可以驚架ja..一係就話預咗做死人。。。好攪笑

首頁

尾頁

跳至