自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlemicphone 發表於 19-5-30 00:26
回覆 kenshiro18 的帖子

大家都係degree,應該有番起碼相同嘅待遇

其實你都有出post 寫唔想見工拎會考證書。即會考成績唔好先想收埋。會考成績唔好升唔到本地大學去左澳洲讀,畢業後見工俾人睇低一線。這是很正常的事,唔係話澳洲畢業有問題,而係香港能升到大學,起碼中英都過到關先。如果顧主唔識 保險計揀本地大學。

利申:我識不少朋友去澳洲讀,有不少會考唔店過去,有幾個過去讀專科如音樂治癒,獸醫。睇下你係邊種。

大宅

睇下邊間
好多人都係讀d野雞大學

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

厚多士 發表於 19-5-30 12:18
一DD啦! 我公司之前有兩個英國留學返來, 兩個都毒男咁, 見到D鬼佬就怯, 講野口吃咁
當然有D外國返來又好SHA ...

英國留學返來,但見到D鬼佬就怯⋯⋯咁佢地留學生涯咪好難捱?日日見鬼咁。

水晶宮

littlemicphone 發表於 19-5-29 23:52
回覆 littlesister 的帖子

香港讀得高分嘅只係考試機器,其實乜嘢見識都無

咁刷鞋都是一種本事,何況人地讀到書,點解要比d讀唔到書的人歧視呢?

珍珠宮

王國教室勳章

yuyueng 發表於 19-5-30 13:27
英國留學返來,但見到D鬼佬就怯⋯⋯咁佢地留學生涯咪好難捱?日日見鬼咁。 ...

有d真係做到唔需要點講英文,平時只同香港人同國語人來往。
我以前公司都有呢d人,佢話佢香港讀過higher diploma 過英國讀一年就有degree,返香港又讀左master degree ,但同公司外國人完全溝通唔同,佢就要狂麻煩其他同事,但自己又唔學仲要話人外國人蠢,聽唔明佢口音,其實唔係口音問題,係發音錯曬,無人聽得明乜字。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

Nico_Robin 發表於 19-5-30 10:48
係囉...

我初初大學畢業時, 市道唔好, 好難搵工, 果時有飲食集團想請識英文嘅waitress時, 我都有去見工, ...

我不是大學畢業,第一份工遇著沙士,人工$5000大元,仲低過麥當勞
但,唔做就浪費左我個HD, 所以馬死落地行,一路做、騎牛搵馬、又進修,而家生活比上不足比下有餘!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大肉兒 發表於 19-5-30 10:05
佢個股氣......
揾唔到正路wor

咪係,有料嘅

用中學學歷都請左佢啦

水晶宮

回覆樓主:

我唔覺外國讀書一定叻,睇你入邊間大學同邊科,有好多香港讀唔成去澳紐加英讀,我識有啲係成功,有啲就算英國返黎都係好一般,咁真係有d外國大學有錢就可以讀,如果真係有料怕咩人講兩三句

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fmf903 發表於 19-5-30 12:37
其實你都有出post 寫唔想見工拎會考證書。即會考成績唔好先想收埋。會考成績唔好升唔到本地大學去左澳洲讀 ...

我都識人香港重讀唔掂先過去

但幾年間,肯比返心機,普通公司又未必太在意邊度留學

但有d真係做嘢係澳洲嘅悠閒mode, 仲要以為自己高一線就....

寶石宮

fatchu@home 發表於 19-5-30 10:59
得罪講句,見識過可以代表d咩。。。我有好多親戚係澳洲,佢地嘅仔女個個都大學畢業,係當地搵食係可以嘅, ...

我響唔同公司都遇過好多澳洲留學,問心,我請人真係有d保留

唔係聲稱英文叫做好d, 就做到嘢嘅

男爵府

樓主,人外有人 天外有天⋯⋯放低你自以為是的心態,你條路會順好多。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

SabrinaR 發表於 19-5-30 01:00
出黎做野睇能力同運氣既,你撈得掂、個樣presentable + smart 無人理你邊間U

Agree

無出外留學=井底之蛙,一句說話都得罪唔知幾多人

禁止訪問

伯爵府

我有舊同事會考幾分一樣去到外國讀大學,有d 係幾醒,有d 連英文都麻麻,最起碼係香港讀到三大既成績唔會唔得先

男爵府

一顆心 發表於 19-5-30 08:29
你話生著咁嘅仔(我認為佢系仔來)有咩用,辛苦供佢讀書,仲怨
爬文爬到嚟呢度, 我感受到佢父母的心痛, 幾十萬積蓄俾晒個仔去讀書讀完返來仲要俾個仔咁話法, 不如攞筆錢捐晒俾山區兒童仲有意義, 起碼人地唔會當你係老憑

大宅

cadencetse 發表於 19-5-30 14:12
爬文爬到嚟呢度, 我感受到佢父母的心痛, 幾十萬積蓄俾晒個仔去讀書讀完返來仲要俾個仔咁話法, 不如攞筆錢捐 ...

咪系,咁嘅仔真系生舊叉燒好過。

珍珠宮

洋洋 發表於 19-5-30 14:01
我仔係Manchester 果邊,一年foundation 加3年大學,每年學費1x萬加生活費唔算貴,而家人工兩萬幾仲未計稅 ...

我有朋友幾年前退休移民去Manchester, 佢2m港元已可以買house, 得閒去歐洲其他地方旅行。

你仔仔可以做自己有興趣的工作,份工又有意義。Physio 是易找工作的專科。現在英國留學生吾易留在英國工作。

首頁

尾頁

跳至