自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

DFSON 發表於 19-5-30 10:19
我前年去胡志明又唔覺治安差,重搭的士四圍去,今年暑假再去峴港,知道有間法國餐廳新開,準備去幫襯吓。

...

我做落地簽, 二百幾蚊/人.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇跟過旅行團?有冇介紹?

伯爵府

hkgra 發表於 19-5-30 10:35
回覆 Ronnym 的帖子

衫,褲質素如何?

OH~ 我只係狂食同狂SPA同狂買即食可粉....... 無買衫褲.... 真係無留意...

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 10:20
好吸引喎
越南係咪要簽證? 貴嗎?
要簽證
而家好似有 E VISA.

不過我地係搵AGENCY 攪落地簽, 不過係屋企人攪我無問, 亦唔知手續, HAHA

伯爵府

EvaHui520 發表於 19-5-30 10:33

韓國公司設廠在越南,所以好多來往,加上消費低,韓國去 ...

唔怪得韓國Fi拿係made in Vietnam 啦

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 10:29
甘奇怪

我係5月去峴港
果到仲有間好大既LOTTE MART
唔知真係以為自己去左韓國

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ronnym 發表於 19-5-30 10:00
剛去完, 越南仲算係落後消費低~ 消費低過泰國.
治安OK既. 芽莊同峴港相對好, 胡志明係治安差.

點解我plan去芽莊峴港d酒店都好貴GA?

我指睇得上眼果d 有d連spa任做,仲貴到飛起
日本の平安を祈ります

男爵府

2024年龍年勳章

廷廷媽 發表於 19-5-30 10:31
趁未比大陸人攻陷前快D去, 而家特區都要簽証, 相對去既人少, 舒服...

越南無大陸遊客甘正

男爵府

2024年龍年勳章

Ronnym 發表於 19-5-30 10:46
我係5月去峴港
果到仲有間好大既LOTTE MART
唔知真係以為自己去左韓國

伯爵府

kk80400 發表於 19-5-30 10:47
點解我plan去芽莊峴港d酒店都好貴GA?

我指睇得上眼果d 有d連spa任做,仲貴到飛起

你係TARGET D 5星級果D呀

我地1家6口, 5月去...坐BUDGET AIRLINE (無買行李, 因為真係無咩野好野), 住3.5星酒店 (滿意既)...
機票+HOTEL, 只係用左9500蚊咋~

我住呢間... 最大果間家庭房 (加床都唔係好迫)
http://halinahotel.com/

我地去食同玩, 都唔係高級, 最貴法國菜 HKD200一位...
其他小店真係平到唔記得... 只知道狂食狂買, 都仲未洗晒 '管數婆' 分發比我地既零用錢... 好似HKD500左右...

我地去地道FEEL 既SPA (的確唔係靚, 但乾淨衛生既)
好似1.5HRS... 好似...HKD200左右... (連埋小費...) 我唔係好記得因為'管數婆' 比錢
我地係去呢間, HOTEL 介紹既...
https://www.facebook.com/Follow-Me-Spa-%C4%90%C3%A0-N%E1%BA%B5ng-327329424502787/

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Ronnym 發表於 19-5-30 10:14
遊客區, 完全OK! 我地有掃街, 無肚痛
有食法國大餐 (同HK 一樣水平, 但價錢只需要香港1/4, HKD200一位已 ...

可唔可以SHARE下有咩行程同住邊到呀?

公爵府

牛年勳章

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我上年去胡志朋市

禁止訪問

伯爵府

Spongbabii 發表於 19-5-30 10:59
可唔可以SHARE下有咩行程同住邊到呀?

我地一家係HEA 玩型, 唔會搏殺去玩, 可能未必岩要玩到盡既朋友....

我地5月係因為小朋友有學校假期, 所以快閃4日, 坐JETSTAR, 星期5中午機去, 星期一早機返.. 所以玩既時間真係唔多.

DAY 1
到峴港機場4點左右, 馬上包車去會安古城, 45MINS 車程就到.

響會安.... 去到就行下市集, 6點去當地出名既小店食河粉 https://www.facebook.com/Phoxuahoianvietnam/
再飲當地COFFEE - HOIANROASTER - TEMPLE 店跟住又掃街食垃圾...再返出去峴港市區去酒店CHECK IN
(果到好多呀嬸賣水果, 如果無心買, 千萬千萬試, 因為佢地唔係免費試食.... 佢地狂塞粒山竹迫我爸試, 試完開價好貴, 我地唔肯買, 佢要求我地比返果一粒山竹錢佢...收成10蚊粒, 結果我地要幫佢買1KG.... HKD50蚊左右, 唔抵....)
(比我地響會安誤打唔撞, 有間好似旅客服務中心既野.... 唱錢好抵~ 機場唱23, 果到唱28... 我地唱左6000HKD 佢地當我地係大豪客... 記得唔好要大紙.. 好多假銀紙...)

酒店住呢間 http://halinahotel.com/

DAY 2
早餐酒店食
我地一早就包車上巴拿山, 門票+BUFFET...玩足一日...
(記得帶外套, 雨傘, 因為響山上面係涼同埋成日落雨)
(唔SUGGEST 去食BUFFET, 好食既, 但好多當地人同大6人... 去到係要搶食, 有人會落手拿野食.....)
(我地發現D 韓國人主要食餐廳而唔會食巴拿山大會提供既BUFFET....)

巴拿山出返黎, 我地去左情人橋 / 龍橋 行下影相, HEA 左1HR....
跟住去食當地法國大餐, 算係小店.... HKD200 一位左右, 一人一份扒, 2個大SALAD... 一支RED WINE, 2杯JUICE.
地址: https://goo.gl/maps/xdQmBWgmaxFpyYs6A

DAY 3
早餐酒店食
2小朋友+公公響酒店同沙灘往來玩水, 佢地響HOTEL 食埋LUNCH

3個女人就去左SPA (SPA 有車接我地 https://www.facebook.com/Follow-Me-Spa-%C4%90%C3%A0-N%E1%BA%B5ng-327329424502787/),
跟住3個女人CALL GRAB (UBER)去左食地道越南菜(https://goo.gl/maps/weeXSxgxzD7yXnZn6)

CALL GRAB 返去酒店回合所有人, 再叫GRAB 去左觀音山睇觀音, 好熱好曬. HEA左1 HR, 頂唔順返左酒店沖涼.....

跟住再叫GRAB 去左LOTTE MART 掃貨... 因為買左太多野, 我地決定返去HOTEL放低D 野...
(LOTTE MART 出面好多TAXI.. 我地..就咁LAI 左野, 比個TAXI 佬屈到咩咁...)

休息完, 我地就去左當地一家好出名食海鮮既地方...食海鮮......好抵食!!! 幾百蚊, 成枱都係海鮮...地址: https://goo.gl/maps/67L3oWXw5rfYXkEy7

DAY 4
早餐酒店食, 因為10點機... 所以食完就出機場... 機場好近市區...15MINS 車程
返到屋企, 仲要CHECK 功課呀, HAHAHAHAHA

(如果可以玩足4日...早機去晚機返既, 可以響DAY 3 安排出島玩)

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Ronnym 發表於 19-5-30 11:21
我地一家係HEA 玩型, 唔會搏殺去玩, 可能未必岩要玩到盡既朋友....

我地5月係因為小朋友有學校假期, 所以 ...

咁樣睇真係唔係去左好多地方喎
但GRAB係APP定咩?
我仔就3歲, 唔知岩唔岩去玩呢

大宅

回覆 SheShehaha 的帖子

同事剛剛去完話好平同埋越南旅遊局好似做緊優惠5日4夜每人都只係$3500左右平到笑而且那邊環境同人民都唔差非常純樸值得推薦去玩

歡迎歡迎

伯爵府

Spongbabii 發表於 19-5-30 11:26
咁樣睇真係唔係去左好多地方喎
但GRAB係APP定咩?
我仔就3歲, 唔知岩唔岩去玩呢

係呀~ 我地去旅行, 都係咁....
HEA 玩~ 唔會話狂搵地方去...

GRAB 係APP, CALL 車APP.
UBER 同GRAB 合併既一個CALL 車APP

3歲.... 我覺得, 泰國好D.... 多D 野玩...

我2個仔都9歲12歲...
同埋... 佢地帶香港水去溝, 都水土不服...原飲外國進口既水呀...

男爵府

越南食買玩都算平,我大仔舊年和friends 去玩介紹我去,三個女人玩得好開心,治安OK,call Grab 出入好方便,會安韓國嘢多到你以為去了首爾。唯一是要搞簽證麻煩一點。
:-D :-D :-D :-D

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ronnym 發表於 19-5-30 10:58
你係TARGET D 5星級果D呀

我同泰國相比,泰國果d 4星級酒店已經好靚,大約1000到一晚,但如果同級數係峴港,差唔多都要1500到

我地租咗間villa有3房都要4xxx

芽莊入住珍珠島都要4xxx(3房)未計入埸卷, 入埸卷都要成300蚊一個大人小朋友22x
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至