自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

happymother88 發表於 19-5-30 17:22
小六女一副臭寸様,不知感恩,心地又差
軟硬兼施也不受
痛心時間和心血也白花了
好多同路人,不只你一個,你想過嘅問題我都想過,我女女正值反叛期,好多時極主觀,自己一定岩哂,我嘅係廢話,比意見唔聽厭我煩,講多句就發脾氣,根本好難有良好溝通。我c6意見係既然唔聽就唔好再講再理,等佢受挫折,學下承擔後果,有時d野要衰過先知衰,未衰過仲以為自己好勁。我以前就係太緊張唔想佢地衰,係時候要學下let go. 聽就聽,唔聽就算羅。資源就算你想投佢地都未必受啦。係佢想學先比,唔肯嘅咪慳返羅。我女女以前都好乖,真真正正踏入反叛期係判若兩人,不過相信大把青少年喺咁,係一個過渡時期,睇媽媽點去適應佢地姐。子女自己生,比佢地激係好嬲,但冇計,呢個時期keep住個關係最為重要。

子爵府

happymother88 發表於 19-5-30 17:36
點解大女又冇咁黑心
一切我錯我係咪要去死?

[size=0.9em]20jack09 發表於 19-5-30 17:34
其實仔女態度大部分反映/源自照顧者。

有以上呢派理論既人我都覺得好奇怪, 難度天下間都係獨生子女?

子爵府

唔會放棄,但與其你繼續揼錢落去,佢又唔想學,倒不如暫時投放自己身上,當比雙方抖下氣

子爵府

自己個囡點會為呢種小事而輕言放棄呢?

男爵府

happymother88 發表於 19-5-30 17:22
軟硬兼施也不受
痛心時間和心血也白花了

可以,你咁做無問題,
反正你對佢好佢唔會多謝你。
等佢大啲求你比佢學嘢好過。

伯爵府

happymother88 發表於 19-5-30 18:45
JM估唔到你都係咁
現實中我只有忍
上網想發洩二句都唔得咩?
唔好嬲,呢度好多jm明白你,我都同意應該比佢知道幸福並不是必然,整牙亦不是必然,既然對佢好唔領情,呢d幸福就唔好隨便比了,等佢將來賺錢自己整羅。

公爵府

子女係自己帶來這個世界,無忘初衷,佢地永遠係自己嘅骨肉,點可放棄

象牙宮

反叛期 係麻煩啲 捱過咗就冇事啦 . 大家一齊加油啦

男爵府

理少啲佢,自己放鬆啲,但唔會完全放棄佢!現正反叛期,媽媽加油!
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

珍珠宮

回覆樓主:

各位jm講嘅反叛期係幾多歲呢?

別墅

軟硬兼施也不受
痛心時間和心血也白花了

我禁睇,你死慳死低唔食唔著,佢唔會知唔會明更唔會感激,與其係禁不如對自己好d,唔係話放棄佢,佢要求的又afford 到咪支持囉,佢冇要求的不如留返d錢到自己好d, 如果佢要求的afford 唔到就真係睇佢表現决定值唔值得洗錢係佢身上

伯爵府

xp 發表於 19-5-31 19:37
各位jm講嘅反叛期係幾多歲呢?
13, 去年還好地地,今年真的超難頂,仲要兩個都係呢個階段,同我之餘,兩個亦火星撞地球,日日鬧交冇時停,為啖氣可以不顧一切,考試在即都唔理,可以日日花數小時鬧場交,各不相讓,而家仲鬧緊,似乎想放棄今次final,老公話佢地考試暫時未衰過,所以完全冇危機感,要比佢地衰過先知死,叫我忍下唔好再理佢地有佢地鬧生鬧死,比佢地知道不顧一切掛住鬧交的下場如何,要付出的代價實在太大。

男爵府

我女升小一,返咗2個月學左右,校長邀請中一級家長開家長會,原來就係講呢個年紀青春期的問題。我最記得校長話,青春期係咁(例如駁咀丶態度),我哋點都要「忍丶忍丶忍丶忍丶忍」,過咗就冇事。校長有咁多年教學經驗,應該遇過/處理過好多呢啲問題,如果唔係,唔會專登開呢個 talk (係夜晚,預埋在職家長)
大家加油💪🏻!

男爵府

升中一

男爵府

20jack09 發表於 19-5-30 17:34
其實仔女態度大部分反映/源自照顧者。

我覺得最影響性格既人唔係照顧者,而係父母
因為世上最親既人一定係父母
所以最直接參考既對象都一定係父母
而且性格都可能會有遺傳

我以前有個女同事好難頂
但佢唔係成日照顧個女,係外婆照顧
後來佢女步入青春期,開始又係好難頂
完完全全係佢阿媽翻版

所以我認同身教真係十分重要!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

明白你... 我大囡一向乖, 但小六時真係激到我彈起, 好想趕佢走, 脾氣大到呢

不過升咗上中學又乖番, 重生性咗

現在快到我細囡, 應該重野蠻過家姐

大宅

軟硬兼施也不受
痛心時間和心血也白花了

其實搵社工傾都係一個好辦法,專業人士可以指導一下。每一家每一戶情況都唔一樣。
可能有d問題係因為父母問題。有時我諗番我既父母,其實佢地表達方式的態度都好差,係我細個細膽,唔夠膽反抗。到到18歲大個就開始駁嘴。你要明白,大人唔係永遠是對的。

男爵府

陪月勳章

我大女13歲,依家我唔理佢溫唔溫書,只要求佢保持中等成績,唔好發生留班事件,就算係捱都要捱過呢幾年中學。其他野想唔想學自己選擇,我唔強逼。出街去玩可以,要有交代。打機夜訓可以,朝早要按時起身。唔食晚飯可以,朝早起身唔好話頭暈。早戀可以,唔好失身。呢D我都同佢講好,我唔阻止,佢自己選擇自己承擔風險和規矩。好彩既係佢態度都好乖,唯一令我擔心係同同學仔曖昧

複式洋房

回覆樓主:

唔好令佢成為社會負累,女係你生你揀唔好要社會負責

子爵府

回覆樓主:

小六其實仲好細,大家關係無咁“薑“,氣氛融洽的時候,多D攬吓,傾吓開心的事,儲多D快樂蓋過D唔開心。

首頁

尾頁

跳至