自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

麵包超人^o^ 發表於 19-5-30 22:57
痴線,你咁都忍到?

唔駛話我痴線既,我意思唔係忍, 係冷靜!

男爵府

回覆樓主:

唔識教你,不過想為你打氣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

minna_minna 發表於 19-5-30 22:48
我都提供不少靚嘅文具給自己小朋友用,同時都發現在校內女兒的文具常常不見了。有時問她原因,她都說同學 ...

其實都係,樓主可能對女兒太苛刻?又或者女兒想引起樓主關愛?講真,一次半次睇心理醫生,我怕女兒會認為自己係有問題,對自己負面形象,香港文具真係既精美又平宜,一大盒高品質24色德國製造木顔色,可濕水變水彩畫既都係200幾蚊,可用好多年。

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

chau2000 發表於 19-5-30 17:26
係咁嘅…我知道個女自小就貪念好重,讀k個時,不時都攞其它同學嘅野返黎,我不停地講道理,勸說,要佢歸還 ...

拖甘耐,問題仍在,你要盡快找治療,小朋友年紀越大越難教和難改。呢d錢吾慳得,自己比$出去找兒童心理治療。

公爵府

千祈唔好鬧佢,可能佢自己都控制唔到
會唔會你平時都少關心佢,但佢一偷嘢,你反應就好大,好關心佢 ?
嘗試陪佢多啲

男爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:47
回覆 yueching 的帖子

我每星期俾$10零用錢佢,佢唔需要車錢,帶飯,學校無小食部,我原意等佢學習儲錢, ...

學校無小食部咁我覺得$10都OK, 佢會唔會係因為同輩朋友係咪多數用靚筆?食好野之類?所以見人地有佢無所以咁?我認為佢要睇心理醫生好D, 唔似係貪心咁簡單,其實佢這個年齡係知道偷野係錯事,佢係明知都要去做

男爵府

畀面勳章

yuyueng 發表於 19-5-30 23:05
其實都係,樓主可能對女兒太苛刻?又或者女兒想引起樓主關愛?講真,一次半次睇心理醫生,我怕女兒會認為 ...

其實現在市場上面買的文具真的又靚又平。 普遍家長都會充裕提供給自己的小朋友。
暫時在樓主文字表面來看,我覺得樓主對女兒迫得太緊。 文具亦只是關於什麼萬字夾,擦子膠仔。其實好多時候都可能是因為小朋借用後忘記歸還, 而不是認真去偷呢。
而且這是小朋友的社交問題,應該先請小朋友自行跟另外的同學仔自行處理去歸還同學仔,而不是要家長自己插手帶小朋友去跟另外一位同學道歉,這小事會令小朋友感受莫大的壓力 及無限放大。
現階段小朋友還細 ,小朋友應該需要家人關心多於責罰或輔導。

男爵府

畀面勳章

chau2000 發表於 19-5-30 17:26
係咁嘅…我知道個女自小就貪念好重,讀k個時,不時都攞其它同學嘅野返黎,我不停地講道理,勸說,要佢歸還 ...

其次是家長要留意女兒所謂“偷竊”的主因是什麼呢? 是因為出於妒忌? 因為出於想擁有? 或是用後忘記歸還? 或是 因怕你而敷衍你承認偷了?
因為小朋友有時。可能毫無意識地承認 大人所謂的想法

男爵府

回覆樓主:

我認識2個case 都係咁,其中一個仲比我揭發佢偷我小朋友既野,但仲想唔認,當時只係1年級,好大膽!呢個小朋友攞同學文具/零食問題一直持續到小三;家長一直都冇正視。直至去到小四,其他既偏差行為越來越嚴重,家長先帶佢去見心理醫生,但成效不大。醫生話家長管教本身都有問題,所以家長都需接受consultation. 至於另一個case, 見左心理醫生就發現因爲父母離婚,小朋友潛意識想引父母注意,所以就偷文具。

大宅

其實媽媽你要做既方法都嘗試左去做,已經好努力!淨返既真係要俾專家去做返啲心理評估,睇吓佢真正原因係咩,三年班仲未係最難教最反叛既時間,盡快教好佢

珍珠宮

偷竊癖的有效治療一般是:

(1)理解認同,消除阻抗。父母和老師要放棄偏激無效的教育方法,承認以往在關愛上的欠缺,這樣可拉近心理距離,緩解孩子的緊張感。
(2)相互商定,正面強化。同孩子一道商定矯正計畫,根據過去偷竊行為頻次,制定遞減和延長週期的具體要求,若達到要求,家長要及時兌現獎勵,老師給予積極評語及簽字。
(3)專業治療,改善腦功能。根據患兒不同年齡和智商、情商、焦慮或抑鬱程度,醫生選擇認知治療、放鬆治療、暗示治療、點穴治療等方法進行治療,使本病從根本上得以治癒。

第一點同第二點,身為家長既你都做到。 佢仲細仲有機會比佢慢慢改。

男爵府

畀面勳章

chau2000 發表於 19-5-30 18:16
多謝你地俾意見,我真係一路喊一路覆,我成日覺得係米自已教得佢唔好… 我好驚佢第日係一個壞人…我會試下 ...

放心,不會變成壞人的。
小朋友在生活上是不斷學習大人,大人行得正,企得正,相信小朋友都是 會走正路的。
如果真的很擔心, 請安排小朋友到外面的私家醫生評估一下心理狀況。
其實只是擔心樓主你 overreact, 努力加油, 畀啲信心給你自己的小朋友。

珍珠宮

chau2000 發表於 19-5-30 18:09
回覆 pumpumpurin 的帖子

我有諗過帶佢去察館,我驚俾阿sir叫我走,教仔自已返屋企教…到時佢以為警察都唔 ...

帶佢去少年警訊囉,我記得細個有玩, 有游戲機玩,有康樂棋。 有丫sir 入黎傾下計

男爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:37
回覆 wing_wing912 的帖子

我就係感覺學校唔係好幫到忙,所以先自已出去搵社區輔導員,只係仲排緊隊,未輪 ...

或者可不可以带他去差馆等差人教?

男爵府

I9528 發表於 19-5-30 17:54
除咗偷嘢行為,平時樓主有响其他方面讚她嗎?

https://popa.hk/videos/animation/%e3%80%90%e5%8b%95%e7%95%ab%e3%80%91%e5%9b%9d%e5%9b%a1%e8%ac%9b%e5%a4%a7%e8%a9%b1%ef%bc%8c%e5%94%94%e7%9f%a5%e9%bb%9e%e7%ae%97%e5%a5%bd%ef%bc%9f/

伯爵府

BK Milk勳章

要是有警察肯做場戲

男爵府

如果係我 ,我會帶佢出去睇一次我偷野 從而俾警察捉,俾佢知嚴重性

男爵府

回覆樓主:

樓主,除左阿女一個,仲有冇其他兄弟姐姊?

阿女所講,鍾意就靜雞雞攞左返屋企,筆又好,擦膠都好,係唔係好新?或者真係幾靚?

有時小朋友專登做d 野黎吸引大人注意,佢明知錯,都會做,我相信由K班到小學,老師講都會講左好多次行為係錯。

你所講,其實K班,即4歲左右應該好純真,點建會諗到要去偷,爸爸多唔多陪小朋友玩?

水晶宮

回覆樓主:

我又另一角度睇,你女話想要,你有冇留意d文具係咪好靚?係你女中意的款式?有冇留意被偷的同學同你女係咩關係,好朋友?唔熟?定係討厭佢?
會唔會其實係討厭,妒忌等而令佢想偷人野去洩憤?

公爵府

chau2000 發表於 19-5-30 17:38
回覆 mariyar 的帖子

我有搵出面嘅社工/輔導員,但係要排,已經排左大半年… ...

小朋友似係有強迫癥,應該睇心理醫生也許有幫助。

首頁

尾頁

跳至