1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

mamasoon 發表於 19-6-5 11:23
食蔬果食得夠唔夠?飲水又夠唔夠?

水飲得多架 一日起碼4-5杯 250ml, 但唔食菜 水果就一dd 橙 提子就肯食下

大宅

yanyanli1234 發表於 19-6-5 11:26
水飲得多架 一日起碼4-5杯 250ml, 但唔食菜 水果就一dd 橙 提子就肯食下

咁聽落係似唔夠纖維,佢幾日先我一次,頭頭嗰啲係咪好硬

子爵府

食多D蔬果,我個囡都飲好少水,不過因為勁喜歡食菜,所以1-2日就有大便

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

飲西梅汁加暖水, 好有效!

大宅

見到你個貼就諗起我仔仔。佢而家剛3歲,由2歲開始便秘。是每隔4-7日先用塞藥令佢痾一庁,佢每餐食好多白飯,細過食肉多,剛滿一歲就開始食飯仔(粥吾食),水果開頭食香蕉,有食過火龍果或kiwi,但第二次就吾食!
咁情況一直維持,我地為改善,將菜切幼加飯到或用飯包住碎肉及碎菜,是佢水加乳糖!佢中意飲奶粉,就轉晒法國有益生菌果隻,再加每日2包益生菌,而家開始好轉(我是用左3盒益生菌加益生菌奶粉先見效),佢而家每日都有便便(當然學校老師有教佢痾便便是自然及正常,佢又長大左令消化系統好左都有幫助)

大宅

我仔又是最初便便硬及有血,驚痛有心理影響,我未試之前都有諗住同佢睇心理醫生,幸好最終吾使睇)

大宅

mamasoon 發表於 19-6-5 11:27
咁聽落係似唔夠纖維,佢幾日先我一次,頭頭嗰啲係咪好硬

又唔算好硬呀

大宅

Jen_Rowen 發表於 19-6-9 02:33
見到你個貼就諗起我仔仔。佢而家剛3歲,由2歲開始便秘。是每隔4-7日先用塞藥令佢痾一庁,佢每餐食好多白飯 ...

我依家都努力試緊唔同方法

大宅

colourless_gar 發表於 19-6-14 16:26
我依家都努力試緊唔同方法

比埋佢食益生菌。

別墅

其實有時會吾會小朋友食嘅野太清淡?因為如果煮菜落得太少油都會影響到佢地popo,當然吾係狂落油,落正常份量就得,不用太多!我姪女以前都有甘嘅情況,食生果,益生菌同甘油條樣樣都試過,有食同有用嘅時候有廁所去,但後尾嫲嫲啲飯菜落翻正常油份,就開始有改善,當然都要食生果同蔬菜

大宅

lltracy 發表於 19-6-18 14:36
其實有時會吾會小朋友食嘅野太清淡?因為如果煮菜落得太少油都會影響到佢地popo,當然吾係狂落油,落正常份 ...

我冇特登分開整餸俾佢食呀,所以我諗油量應該都夠呀

大宅

colourless_gar 發表於 19-5-31 19:36
小朋友就快三歲,佢好細個已經開始4-5日先痾一次,之前仲痾到損晒流好多血,睇咗好多次醫生都係冇改善,乳 ...

我仔同你仔情況一樣我仔半年前一歲四個月,開始便秘肛裂之後就開始怕痾屎,成日忍屎!基本上每三日我就要用甘油放屎咩方法,果糖,益生菌,乳酪,紅米水...都試過作用不大!睇醫生都只係開通便水我都就來為左篤屎精神分裂了

大宅

回覆樓主:

我仔2歲幾, 之前7日到都痾唔出, 其實佢想痾既, 但實在太硬太大舊d屎, 咩火龍果, 奇異果, 西梅食左都唔得, 睇西醫食藥水都唔得, 結果我日日煲湯就自己痾到, 仲要係軟身. 我媽教煲蕃薯介菜湯, 要水東介菜, 加舊豬骨,蜜棗一粒, 飲湯+食埋d蕃薯, 第二日即刻有屎痾.

別墅

唔食菜同生果,咁水果榨汁會唔會肯飲??
好似香蕉奶 ,雪梨蕷果汁類咁

我個仔有應該係熱底,怕熱又易出汗,我奶奶話熱氣都會疴唔出屎,都間唔中煲d唔知咩草(涼茶)俾佢飲,唔想太涼溫和d我就雪梨水,意米水咁

同埋益生菌之類既輔助品真係唔可以長食,我之前睇過有d報導話長期食,身體會習慣左有外來幫助,所以一停唔食就唔識自己製造調節
個人建議都係睇下中醫食譜,睇下有咩食療幫助下會比較健康d

複式洋房

澳洲Life space 益生菌!

大宅

我女歲半之前肛裂得好勁
食左2個月乳果糖
每日麥皮蕃薯多菜少肉,水份約800ml,每日2次水果
多走動,都係無咩屎痾
長期痾硬屎
初初食乳果糖排左好多屎出黎開始有軟便
一停唔食即刻無屎痾
佢痾親都喊唔肯谷,可能怕左
我都唔知可以點啦(emoji)

大宅

colourless_gar 發表於 19-5-31 19:36
小朋友就快三歲,佢好細個已經開始4-5日先痾一次,之前仲痾到損晒流好多血,睇咗好多次醫生都係冇改善,乳 ...

少用甘油條,會造成依賴

大宅

睇到你情況,我諗起我大仔。佢由2歲半開始,因為有次便便硬,柯到有血及痛,之後佢吾肯柯,我地一共用左4盒塞藥,每3-4日用一粒,一盒有12粒,一直用到3歲幾(未到半)。有時佢便秘是7日都吾肯柯。
我地做法是試好多野(基本未通便秘是因為只肯吃白飯及肉)冇疏菜,我地先換奶粉(每日3支奶)換法國牌子(有益生菌更好),飲水加果糖,吃飯時要將菜剪得更細(試西蘭花)之後佢先開始每隔2日有便意(到而家日日都有柯)。
水果吾是吾得,要吃有衣既橙,佢本來吃肯吃蘋果及香蕉,但都吾得(肯吃大蕉比香蕉更通便)。
我而家長期開奶加益生菌,都有幫助

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至