婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jasminewan35 發表於 19-5-31 22:24
有無奶奶唔理嘢,仔大仔世界?我奶奶咩都要理,管個孫食咩,去邊,但唔會湊孫
又要寫餐單比我工人,管埋我一 ...

我都想有呢d奶奶..
煩到嘔..成日扮和諧..
個個星期老馮要去佢到
唔去個果星期又扮哂野問有咩做
我成日話約左朋友囉
其實點解個個星期都要去你到
就算無野做都想hea下..
應酬佢好辛苦呀⋯⋯
呢d日子幾時完呀..
佢明唔明咩叫仔大仔世界,有自己生活

複式洋房

冇可能,99一定要管,趁得我同佢2個,就問你生唔生仔!明明自己想叫你生,又唔敢直認,話個自己仔鍾意BB架!

大宅

回覆樓主:

有,我99住樓下但唔會成日吼住我地行蹤,佢有佢去打牌去旅行,星期六日先會問下一唔一齊食飯,各有各生活,好自由

洋房

回覆樓主:

same here
最怕係46又鐘意返佢陪99,一返去就哦足成粒幾2粒鐘,累死人

男爵府

回覆 Auyeung123 的帖子

好誇張,食邊嚿餸都開聲講

複式洋房

Auyeung123 發表於 19-6-2 03:36
回覆 lovelytotato 的帖子

Same here...我99係控制狂....食飯邊個食邊舊餸都要理...好彩唔係同住

心聲呀! 連食餸先定食飯先都要理 講我都算,仲會不停話我個女,食緊餸又話佢好唔食飯,到食飯又話佢好唔食菜,再唔係話佢掛住食飯唔飲湯,如果我唔出聲,小朋友會發晒脾氣全餐飯咩都唔食,我出聲話食飯次序個人喜好,只要最後食晒就得,99聽完又唔爽,話自己好開通唔會多事,佢只係講講,唔多事又會講既

大宅

lovelytotato 發表於 19-6-3 21:54
心聲呀! 連食餸先定食飯先都要理 講我都算,仲會不停話我個女,食緊餸又話佢好唔食飯,到食飯 ...

同我媽一樣....仲要一定要趁熱食晒,但我女得5歲乍....婆婆就心急地餵佢,明明阿女識自己食都要餵,我嬲到連婆婆都話....
有時婆婆想佢食多d就(emoji)好多比佢,攪到最後食唔晒時又想餵佢塞佢食....我話倒左剩下的,婆婆才肯收手比返正常份量我女食....雖然我知我媽因為我們幾兄弟姊妹細時煮開大量食物,而今時今日人少都習慣左煮得多,但我們當年個個冇咁多什糧而成日都似餓鬼咁爭食才幾多都食晒

大宅

jasminewan35 發表於 19-5-31 22:24
有無奶奶唔理嘢,仔大仔世界?我奶奶咩都要理,管個孫食咩,去邊,但唔會湊孫

有 我細妹奶奶咩都吾理吾講

大宅

我99咩唔理,得閒買衫仔玩具俾bb,6299話佢地湊仔女辛苦左好多年,俾我地試下先相反,我爸就煩到死,而家煩到反面

大宅

自從做左ftm, 99就想控制我地食乜同點凑孫,成日望住個cam搵錯處,對我諸多不滿,好煩!唔聽佢講又唔開心

複式洋房

我99都話自己好開通.....話唔理我地...但日日就問我地夜晚食咩,如果出街食,就問去邊同邊個.個個星期六日都要見, 如果約左fd,又問去邊同邊個食左D咩.....

複式洋房

圖圖 發表於 19-6-4 09:29
同我媽一樣....仲要一定要趁熱食晒,但我女得5歲乍....婆婆就心急地餵佢,明明阿女識自己食都要餵,我嬲到 ...

用保溫碗得唔得呀,仲要買個細既,咁婆婆想裝多D飯都唔得啦

大宅

lovelytotato 發表於 19-6-6 09:01
用保溫碗得唔得呀,仲要買個細既,咁婆婆想裝多D飯都唔得啦

她是心急的人,我唔想咁遷就婆婆,反而從中教育我女及婆婆。
我尋日借d意話婆婆...
我同我女講:d肉冇咁滑就話鞋、大嚿的肉我叫你咬開才放入口(佢鍾意塞晒入口轉頭話好鞋唔想食,婆婆便叫佢吐出來),唔使咬咁耐,婆婆就話下次攪碎d肉就唔鞋。我即話,你咁樣係害佢,第日升小學是在校內食飯,唔通仲要餵、仲要找人攪碎晒比佢食呀?
其實我同我女睇過一本書是講個小朋友(同我女同名)因麻麻貪方便便一邊比小朋友睇電視一邊餵佢食飯,當去同學生日會時仲要叫媽媽餵而比同學取笑....我便經常用這故事問佢是否想做書中的「她」,她便即擰頭說「不」,仲會自己食。

別墅

我99連我屋企用咩牌子的油都要管!

複式洋房

圖圖 發表於 19-6-7 11:38
她是心急的人,我唔想咁遷就婆婆,反而從中教育我女及婆婆。
我尋日借d意話婆婆...
我同我女講:d肉冇咁滑 ...

向好嗰邊諗,起碼係婆婆,有咩都可以直接講麻,不過心急係性格,真係好難改 婆婆聽完有無改進左呀

複式洋房

Auyeung123 發表於 19-6-5 11:51

我99都話自己好開通.....話唔理我地...但日日就問我地夜晚食咩,如果出街食,就問 ...

不相百仲,我地無論去邊 (除左返外家),必定係5人行 (一家三口加6299)........

大宅

lovelytotato 發表於 19-6-8 16:39
向好嗰邊諗,起碼係婆婆,有咩都可以直接講麻,不過心急係性格,真係好難改 婆婆聽完有無改進左呀
...

是,我可直接話佢。
咪改左幾日,就黎又忍唔住,又想重施故技,雖然明白佢好難改,但我都要不斷堅持

首頁

尾頁

跳至