自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

尋晚隔離屋個二仔,係樓梯食煙(我廚房痴住樓梯),D煙味吹哂入我屋,甘我阿女出話佢,就問:你係未食煙Y?點知個二仔就好大聲鬧阿女(我老公聽到甘大聲就行埋出去),阿女就好大聲甘同佢講,二仔就即時係樓梯一路行落黎就一路粗口難舌鬧阿女,甘我老公就叫阿女返入屋,老公就同二仔講( 係講道理甘講,亦冇講粗口 )老公問佢,我都吾止一次同你講過,二仔繼續用粗口鬧,甘我老公就問佢,點解你吾係自己屋企食,二仔話屋企有小朋友,我老公話佢,因為甘你就要係樓梯食,你就食一手煙,我地成家就要食二手煙,跟住個二仔一路講粗口一路推我老公,推到我老公退左幾步(想打我老公),跟住我叫阿女報警,之後二仔個阿哥又出埋黎話打我老公,我老公話:好丫,你夠膽就打,老公叫我拎部手機影住,好彩佢兩兄弟阿媽攔得住

警察上到黎,了解晒成件事後,就叫我地關門先,警察過去同佢地傾,係佢地傾緊中,我地間吾中聽到警察問,甘你有冇食煙先...............靜左.......二仔好大聲係我門口話,我日日係你門口食,你吹得我脹......靜左.....隔左10分鐘到,警察叩我門入黎再同我地講番,話如果佢兩兄弟再係甘,再打電話報警,又叫我地再搵房署講番件事

補充番少少,隔離屋成日係走廊掠衫,有時掠到係我門D(已經扣左分)
佢兩個仔成日係走廊,我門口食煙
佢兩個孫(小三,四年級)係走廊打波,玩滑板.....
成日做違規事,仲要鬧番人地轉頭

依家我想問,除左報警,搵房署之外,仲可以做D乜?

男爵府

都只可以報警同房署,有無同佢父母傾過?

珊瑚宮

住正D低端人士隔離。硬食

Msolivialeung    發表於 19-6-1 11:30
玩具萬歲!

侯爵府

親子王國15週年勳章

佢唔聽,你可以set cctv, 次次投訴,好快扣夠分

侯爵府

親子王國15週年勳章

寶石宮

2023年兔年勳章

oran04 發表於 19-6-1 11:31

見食煙 就影相 即扣5分

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/estate-management/marking-scheme-for-estate-management-enforcement/index.html

男爵府

fitfish 發表於 19-6-1 11:28
住正D低端人士隔離。硬食

痴線既都係

珍珠宮

超級過分。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

控煙辦…罰佢$1500
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

2024年龍年勳章

oran04 發表於 19-6-1 11:30

係,等佢扣哂分,成家訓街

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

最好搵房署,
等佢不停扣分
扣到無得再扣,比人趕出街

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

裝閉路電話,唔好咁大舊,最好裝左都唔覺,比佢見到實拆

子爵府

牛年勳章

多謝甘多位jm比意見

珍珠宮

chowqv 發表於 19-6-1 16:34
控煙辦…罰佢$1500

控煙辦要嚟到捉到佢攞住支煙先有用架,我隔離公司長期煲雪卡,我公司係業主除咗出警告信俾佢都無佢符。。

伯爵府

好慘。

珍珠宮

呢啲正一粗人,硬踫可能自己蝕底,連警都報埋,真的沒什麼可以做了。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講真的,出入要小心,對住d咁嘅人,尤其女女細個

首頁

尾頁

跳至