1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女28個月,仲係單字同疊字,只識講3個詞語,媽咪 蘋果 帶子,教佢講詞語,佢只會講頭或尾果個字,例如開心,只會講開或者心,明明兩個字都識講,但就唔肯兩個字一齊講。
都差唔多兩歲半,詞語都未識,真係唔知幾時先識句子,有冇人小朋友都係咁,可以點教先肯講哂兩個字

別墅

Niceka 發表於 19-6-1 11:20
我女28個月,仲係單字同疊字,只識講3個詞語,媽咪 蘋果 帶子,教佢講詞語,佢只會講頭或尾果個字,例如開 ...

我仔22個月,由細到依家都好少講疊字,同佢講簡單句子,出街見乜講乜,教佢同人打招呼,自己講完就叫佢講,唔講唔會強迫佢,慢慢就會主動;佢依家可以講到8-10個字嘅句子,表達到自己需要等。

大宅

26m 已見言語治療,話18m 應該已經可以講到大部分日常生活詞語如杯碗叉碟果d,兩歲應該講短句~~
我仔一樣好似巴士淨係講到巴,可以分開講食奶唔可以一齊講

禁止訪問

大宅

小朋友進度有早遲
媽媽跟慣拒知拒可以去到邊
覺得有問題就搵私家睇下評估下
錢可以搵過,小朋友錯過左黃金治癒就後悔了

大宅

sakurawings85 發表於 19-6-1 17:24
26m 已見言語治療,話18m 應該已經可以講到大部分日常生活詞語如杯碗叉碟果d,兩歲應該講短句~~
我仔一樣好 ...

請問見完言語治療有冇幫助?可以講到詞語未?

子爵府

可以將佢地識嘅字連埋一齊講,例如佢識講爸爸、Byebye,下次爸爸離開屋企時,就同佢講爸爸byebye,講多幾十次,入左腦就好快識,但如果佢未ready,唔好強逼佢講,你繼續同佢講故事書,介紹下書中嘅圖案係咩唻架,有時又問下佢咁,佢唔答,就幫佢講出,下次睇到又再問。

大宅

唔使擔心呀!bb仲細嘛!我仔21個月先識講:係呀!呢啲簡單嘅字。2歲時仲返健康院睇語言添!當佢開左口之後就會講多啲嘢。依家我直頭覺得佢煩。一日到黑把口唔停。剛2.5歲

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

askachu 發表於 19-6-11 00:00
唔使擔心呀!bb仲細嘛!我仔21個月先識講:係呀!呢啲簡單嘅字。2歲時仲返健康院睇語言添!當佢開左口之後 ...

哈哈,有同感

大宅

回覆樓主

除左佢講野少之外,理解有冇問題?認知有冇問題?如果有,就要搵言語治療師評估同做言語治療。
錯過左時間治療,就好難追返進度

首頁

尾頁

跳至