自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

今早睇左明珠台pearl magazine 有教授指出好多公司投資自動(automation)科技,代替人手,未來二十年好多工會被淘汰,行政、會計行業最受影響。

我知道唔少公司做緊automation 之後裁員,下一代搵工會更難

珊瑚宮

畀面勳章

OKC 發表於 19-6-1 14:59
今早睇左明珠台pearl magazine 有教授指出好多公司投資自動(automation)科技,代替人手,未來二十年好多工 ...

其實由工業革命後已經由機械代替人工,只不過係機械再由AI 人工智能取代而已。

good_pig    發表於 19-6-1 16:01

翡翠宮

OKC 發表於 19-6-1 14:59
今早睇左明珠台pearl magazine 有教授指出好多公司投資自動(automation)科技,代替人手,未來二十年好多工 ...

有人工智能專家估計,到2045年,全球失業率達45%...即係現時出生嘅嬰兒,當大學畢業後有七成人找不到工作,有一半畢業生(一直找不到工作)而成為冇用嘅人 !

capricornbb    發表於 19-6-2 02:24

象牙宮

櫺囹桼 發表於 19-6-1 15:45
有人工智能專家估計,到2045年,全球失業率達45%...即係現時出生嘅嬰兒,當大學畢業後有七成人找不到工作,有 ...

同意的, 有了人工智能。 的確工种都會失去。 改成机械。
美國田地机械操作, 內地的耕田, 用机械了。

照顧出生嘅嬰兒, 老人家。傷殘。 还是需要人的。
任何机勾还是需要人, 操作者, 仍是需要人的。

我都想有人工智能幫我做家務。
的確一些煮食, 用智能鍋, 比請工人平宜, 又听話。整的效果好食過工人。

pansy888hk    發表於 19-6-1 21:53

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

用戶要求終止服務

喺香港做飲食業應該取代唔到掛(emoji)(emoji)

禁止訪問

翡翠宮

又唔使咁擔心既

珍珠宮

Er.. ....樂觀啲去睇,可能第時又會有啲新的工種呢~

大宅

我睇過一個節目介紹外國有類似購置機械人既計劃,當你買左個機械人就租比工廠/公司,個機械人就好似代替你打工咁

子爵府

回覆 fongfongfung28 的帖子

你有冇睇過 「愛妻 2000號」,講未來老婆(或者老公),女朋友, 妓女,都由人做人代替了。而事實上,現在廣東係人做性玩偶一個最大生產基地。

禁止訪問

男爵府

SuperChanB 發表於 19-6-1 15:58

你睇香港元氣高速線, 已經唔需要人手落單和遞餐了
外國有餐廳, 食完野客人將餐具推入回收口, 有輸送帶將髒餐具送去洗碗機了

公爵府

櫺囹桼 發表於 19-6-1 15:45
有人工智能專家估計,到2045年,全球失業率達45%...即係現時出生嘅嬰兒,當大學畢業後有七成人找不到工作,有 ...

人類發明出來裂造方便但未必好事。

我想起大隻侤套戲terminator 嘅sky net, 電腦及機械人漸取代人類。

伯爵府

所以現在要好好培育小朋友創意同社交技巧。

唔係話讀書冇用、但一個google 已經揾到好多知識、今日仲要求佢續粒續粒生字背其實只為求分數。

伯爵府

SuperChanB 發表於 19-6-1 15:58

問題係香港人愈多愈多人唔想從事服務業、而又因為客人唔想對住黑面服務員、愈來愈接受智能落單系統、所需人手一定愈來愈少。

男爵府

回覆樓主:

係英國, 已經有robot grocery deliveries, 機械同人工智能的確取代緊人力

不過我又唔驚好多人冇野做
工業革命開始已經好多野機械化, 而甘多年來人口多左, 但都冇話多左好多冇野做既
工種多左種類, 好多以前冇既工作出現, 人係要去裝備自己去適應轉變, 如果唔肯轉型就唯有被淘汰

可惜我見好多抱殘守舊的人自己不思進取, 一味鬧世界點衰點令到佢難以生活, 對呢類人真係愛莫能助

翡翠宮

Angel_Rose 發表於 19-6-1 16:03
Er.. ....樂觀啲去睇,可能第時又會有啲新的工種呢~

我女曾問我有A.I.後,將來有咩新工種?
我當時係咁答嘅:狗隻陪伴員,將來養狗(貓可獨處一星期不影響心理健康)要配帶特殊晶片,如果狗隻獨處超過兩小時即自動報警,所以狗隻陪伴員需求好大(而到時過半嘅人都唔會結婚,結婚嘅人七成都不要小孩,所以有能力嘅人都會養狗,可以當有小孩一樣扣稅)

子爵府

BK Milk勳章

OforOsaka 發表於 19-6-1 16:51
所以現在要好好培育小朋友創意同社交技巧。

唔係話讀書冇用、但一個google 已經揾到好多知識、今日仲要求 ...

同意!香港既教育只會令更多唔夠醒既小朋友更加唔識變通,奈何好多家長都仲係被迫玩緊呢個遊戲

伯爵府

papagirl 發表於 19-6-1 17:02
同意!香港既教育只會令更多唔夠醒既小朋友更加唔識變通,奈何好多家長都仲係被迫玩緊呢個遊戲
...

明白呢種無奈

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

對住機器個人和諧些

首頁
12345...7

尾頁

跳至