自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

櫺囹桼 發表於 19-6-1 17:00
我女曾問我有A.I.後,將來有咩新工種?
我當時係咁答嘅:狗隻陪伴員,將來養狗(貓可獨處一星期不影響心理健康) ...

又真係有可能

大宅

OKC 發表於 19-6-1 16:48
人類發明出來裂造方便但未必好事。

我想起大隻侤套戲terminator 嘅sky net, 電腦及機械人漸取代人類。

暫時大多喺機械手臂,生產線成個廠房可以得番一兩個人睇著個電腦系統就夠,倉庫都係一樣,乜人力都唔再須要。
律師都好似話係高危一族。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

papagirl 發表於 19-6-1 17:02
同意!香港既教育只會令更多唔夠醒既小朋友更加唔識變通,奈何好多家長都仲係被迫玩緊呢個遊戲
...

唔生咪唔會有問題囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

OKC 發表於 19-6-1 14:59
今早睇左明珠台pearl magazine 有教授指出好多公司投資自動(automation)科技,代替人手,未來二十年好多工 ...

唔洗睇明珠台都知依家越來越多野自動化,好多收銀已經漸漸被自助付款取代。以前訂機票要搵agent, 依家全部自己上網book, 酒店都越來越多自助check in, 仲有好多好多⋯

伯爵府

回覆樓主:

去做研發人工智能的專家,就唔會被人工智能淘汰

侯爵府

今早睇左明珠台pearl magazine 有教授指出好多公司投資自動(automation)科技,代替人手,未來二十年好多工 ...

唔係講笑,而家某些政府很頭痛,智能機器人代替工人後,造成失業問題。政府失業救濟金支出增加。同時智能機器人又沒有工資,不用交薪俸稅,企業還可以提列折舊扣稅。政府在稅收方便是遭受雙重打擊。

男爵府

你睇下麥當勞,百佳已減少了很多收銀員,家居機械人只要生產成本再平啲,穩定性好啲,10年內應該會推出。
無聊閒在家

大宅

回覆樓主:

所以未來根本唔需要咁多人口,而家一味誇大人口老化要輸入移民完全係荒謬

大宅

回覆樓主:

前幾日,睇完本書話未來好快就AI同AR年代,要生存就要搵相關職業做,而讀書唔係重要,話現在一個電話就全世界語言都可以溝通,要有創意,先無人可以代理你,所以我都諗咁將來d小朋友係同全世界競爭,一定好難!

男爵府

回覆樓主:

智能機械人都需要維修保養及程式更新,將來大部分人需轉型至另一產業

公爵府

OforOsaka 發表於 19-6-1 16:51
所以現在要好好培育小朋友創意同社交技巧。

唔係話讀書冇用、但一個google 已經揾到好多知識、今日仲要求 ...

但香港教育仍然停留在70 年代
創意嚴重被扼殺

子爵府

誰得AI 智能,誰得天下。

另一次世紀革命。

大宅

flora2013_yuki 發表於 19-6-1 17:43
前幾日,睇完本書話未來好快就AI同AR年代,要生存就要搵相關職業做,而讀書唔係重要,話現在一個電話就全世 ...

香港教育出名填鴨式、打壓小朋友創意,真係好難同外國長大嘅人爭

翡翠宮

kelkel98 發表於 19-6-1 17:18
暫時大多喺機械手臂,生產線成個廠房可以得番一兩個人睇著個電腦系統就夠,倉庫都係一樣,乜人力都唔再須 ...

大部份嘅律師做緊嘅工作係對文件(好似樓宇買賣咁,俾A.I.去對指出有問題之處,律師能力即增加好多倍)...真係打官司,搵案例又係好費時間,好似清洪咁,最出名就係佢堂上指出不同案例幫助辯方...其實後面有一個團隊幫忙,用A.I.後可減少大半人手

伯爵府

flora2013_yuki 發表於 19-6-1 17:43
前幾日,睇完本書話未來好快就AI同AR年代,要生存就要搵相關職業做,而讀書唔係重要,話現在一個電話就全世 ...

只要香港股市樓市唔大跌。父母有私樓果班都唔駛出去競爭。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

唔出奇呀... 你睇d家居淨係智能吸塵機械人、智能抹窗、洗碗機都已經幫咗好多,鐘點都慳返

伯爵府

櫺囹桼 發表於 19-6-1 18:02
大部份嘅律師做緊嘅工作係對文件(好似樓宇買賣咁,俾A.I.去對指出有問題之處,律師能力即增加好多倍)...真係 ...

基本上神科職業都可以AI取代

大學學位同H袋一樣係奢侈品、唔係有實際用途

公爵府

2023年兔年勳章

asukav6 發表於 19-6-1 17:43
所以未來根本唔需要咁多人口,而家一味誇大人口老化要輸入移民完全係荒謬
...

依家嘅問題係上一代嘅 Touch Base Policy 造成,人口基數大咗,而香港係負荷唔到咁多人。

當時香港係依靠低端製造業,啲自私嘅廠家仲覺得偷渡客可以壓得勞工成本,係舉腳支持嘅添。

其實稍為有遠見嘅人,都知道個發展趨勢。城市發展,科技發展,低端嘅嘢必定會被淘汰。勞工密集工業,服務業都只能係過渡性嘅行業。當城市已經向高增值發展,地價攀升,成本上漲,必然淘汰用人嘅過多嘅產業。

香港過多低端人口,會係 AI 智能化嘅年代,拖垮香港。

子爵府

講過有機會代替醫生,可做到望聞問切,可儲存大量病徵資料。
但反而勞動力工作未必可以完全取代。

子爵府

papagirl 發表於 19-6-1 17:02
同意!香港既教育只會令更多唔夠醒既小朋友更加唔識變通,奈何好多家長都仲係被迫玩緊呢個遊戲
...

傳統教學,特別係繼續以六、七十年代既密操、死背及填鴨式教法用係未來社會,會生活得幾吃力。

九十年代之前,電腦未普及化,傳統教學有一定既優勢。但現今世紀,電子化系統普及,人腦點記都唔會夠電腦快、準。

香港家長仲以自己年代既傳統教育標準去為仔女選校,將來未必夠用。

首頁
12345...7

尾頁

跳至