美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ml6331 發表於 20-10-22 13:17
Suspension有什問題?因為我唔識,謝謝

主要係我極唔喜歡suspension質地,同其他護膚品唔夾,單用亦唔夠保濕。

呢隻係silicone free+water free的suspension, 主要係靠一堆film forming agents加入左旋C粉,質地看似lotion但其實搽上面feel到d VC粒粒(沒有溶),膚感係成層嘢stay on在臉上,冇dry down/「吸收」感覺。

如果係Silicone based相對提升鎖水力會似乎覺得保濕d(但我覺得silicone based產品係越用皮膚越乾,我又唔鐘意假滑質地,乾敏肌慎用),而silicone based比silicone free更阻礙皮膚吸收,成效低 (如Clinique C10), 所以the ordinary 另一支silicone based VC suspension要更高濃度 (30%)走追加效果,但好易burn皮膚。

男爵府

Elenalan 發表於 20-10-22 13:38
主要係我極唔喜歡suspension質地,同其他護膚品唔夾,單用亦唔夠保濕。

呢隻係silicone free+water free ...

好詳細,多謝你
我昨晚第一次查23%完全無感覺,
上網睇30%個支加左silicone 係減底佢刺痛感。

子爵府

回覆樓主:

phyto-C 我用幾枝過麻麻哋,完全唔覺冇咩效果。skinceuticals 是不二之選

公爵府

sambebe 發表於 20-10-22 15:55
phyto-C 我用幾枝過麻麻哋,完全唔覺冇咩效果。skinceuticals 是不二之選

Phyto C B5都唔好咩?感覺佢好似潔杰身啲

複式洋房

Elenalan 發表於 19-6-2 15:39
我上面講過我雙B mix來用都乾,可能係我膚質問題,我就用唔到B3, 其他人我唔清楚。
Vit C本身係光敏和空氣 ...

唔怪之得我用Phyto-C Selenium C會面黃,可能真係吸收唔晒,多謝資料!

伯爵府

zoie_w 發表於 20-10-21 22:23
謝謝你呀! 係當cream咁用擺最後? 我覺得陣味都ok呀!

我係油性,所以個時當cream用

公爵府

mimosa_t 發表於 20-10-24 14:10
我係油性,所以個時當cream用

明白! 可能我乾,所以我用完之後要再加面霜先夠。 我現在係早,晚都用, 喺b5之後, 請問正確嗎?

公爵府

mimosa_t 發表於 20-10-21 19:02
我個時多數單用佢
佢好快吸收
一邊係紅色液體serum,

呢幾日我都係喺b5之後用, 但不過我用左b5之後會阻礙之後既護膚品吸收嗎?

首頁

尾頁

跳至