美容扮靚

跳至

首頁
12345...22

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓

ming0314 發表於 19-6-2 08:03
Retinol有咩用?

減淡皺紋、淡斑

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 13:13
呢支淡斑得唔得?

左旋C我搽左1x年 (因為我經常暴曬,要抗光害和減慢日曬膠原流失嘅速度),我覺得work,因以我年紀又成日曬,塊面算firm。我只係由貴價SkinC轉平價CSS, 功能上應該一樣,但我更喜歡CSS質地 (我指舊版,我未用過剛推出嘅新版)。
35後用Retinol, 最初係用Jan Marini (30頭用過,然後35又用一兩支),之後又間中轉下其他iherb牌子和vitamin A成份。不過近2年我只用Jan Marini Retinol和CSS CE serum, 睇番相我d斑係淡左好多(我冇打過祛斑laser), 所以我覺得加入retinol後,淡斑效果更明顯。以下係39 vs 35歲d斑,基本上現在冇乜淺層斑,深層色素(荷爾蒙斑)亦唔算太明顯,就算去打laser亦未清除到,所以我暫時只keep住搽skincare。

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 13:55
係咪淺左係35歲(即上面相)?
如果係效果好好呀
係咪由美國訂仲平過香港買?

4格圖,上面2張係39歲,淺左好多。下面2張係35歲,好多斑

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 13:55
係咪淺左係35歲(即上面相)?
如果係效果好好呀
係咪由美國訂仲平過香港買?

早幾日影,左右多角度,就算左上一(最暗/背光)d斑都唔算好明顯 (我要求唔高 )

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 14:00
其實係維C 定Retinoid 對斑有幫助?

2樣都有,但我覺得2樣一齊用效果最好,當然抗斑係持久戰,如果睇before & after, 最好以年份去比較。

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 14:12
維c可以同Retinoid 一齊用?會不會相冲?
因為我睇the ordinary ...copper唔可以同維c用...維c唔可以同b3... ...

L Ascorbic Acid同B3活性pH相差太遠,LAA最好係below pH2越酸越好 (但好刺激,SkinC專利pH係2.5~3, CSS係3~3.5),而B3係中性至弱鹼,本身pH值已唔夾。另外,化學上B3和LAA一齊會產生Hydrogen peroxide, 係強氧化劑 (即係同「抗氧化」背道而馳),雖然只係理論層面。所以我唔會LAA和B3同用,分早晚都唔會,而且我用B3皮膚會少好多油份(中女大忌),會乾到敏感,所以我冇乜機會用B3。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 14:12
維c可以同Retinoid 一齊用?會不會相冲?
因為我睇the ordinary ...copper唔可以同維c用...維c唔可以同b3... ...

Retinol係酸性環境運作,所以同LAA夾,部分產品如Phyto C Selenium有VC+VA+VE, 呢類配方就方便懶人,但pH值應不會太低,即LAA活性不會太高,因要顧及皮膚承受程度不能太刺激(本身retinol已有更新角質效果)。
最理想係早上LAA (抗氧化力等於boost up防曬力, 晚上Retinol)。我現在係LAA和Retinol間住晚上搽,早上搽其他精華,因我早上用LAA易染黄皮膚,令上妝變暗。晚上搽,早上可將多餘洗去。

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 14:51
Jm好有研究
我都冇乜留意d ph值
中女愈用b3係咪會愈乾?

我2年前分享過仲post埋相,我用The Ordinary B3就算用B5溝稀都乾到敏感,d皮膚係底層透出一達達紅印,t zone冇哂油,多左好多乾紋。可能係我個別問題。不過b3對油肌痘肌係好好。

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓

monlapin 發表於 19-6-2 15:22
有d sérum 話雙b...(b5+b3)會唔會用左仲乾?
Vit C夜晚用,係咪早上用都會仲留係皮膚?
Vit C 其實會唔會令 ...

我上面講過我雙B mix來用都乾,可能係我膚質問題,我就用唔到B3, 其他人我唔清楚。
Vit C本身係光敏和空氣接觸會加快氧化失效,但佢唔係令皮膚光敏。用VC會皮膚暗代表太多吸收唔哂VC氧化後留在面上染黄角質,用少d份量 (低d濃度/隔疏d用)或定時洗面去老化角質就可處理呢個問題。

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

回覆 Elenalan 的帖子

link ,please.

珍珠宮

2019新春慶豚圓

ching1117 發表於 19-6-2 22:12
回覆 Elenalan 的帖子

link ,please.

20樓

禁止訪問

禁止訪問

2019新春慶豚圓

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Elenalan 發表於 19-6-1 18:37
Cosmetic Skin Solutions又平又好用! 呢度d jm介紹直接上官網買寄HK, 好平

...

心思思想試下添。。。。

首頁
12345...22

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊