美容扮靚

跳至

首頁
34567...26

尾頁

大宅

2020勳章

Elenalan 發表於 19-6-15 11:24
shelf life 24m, 冇寫到期日。

諗住買supreme hydra b5 gel ,同soothing b5 peptide gel, 請問你呢兩隻有冇用過,諗住做完成laser 或者微針之後用,兩支加埋運費仲平過1支phyto c ,謝謝

水晶宮

2020勳章

AprLam_FB 發表於 19-6-15 11:27
諗住買supreme hydra b5 gel ,同soothing b5 peptide gel, 請問你呢兩隻有冇用過,諗住做完成laser 或者微 ...

b5 peptide gel有BK jm用過話之後再搽其他skincare/底妝易捽到擦膠碎。如果產品同樣多大份子如gelling agents/ carbomers/ crosspolymers就容易有咁嘅情況。CSS Olive Serum係完美高仿Phyto C Superheal Olive Gel, 我覺得呢支做舒緩更好,佢都已經包括b5 gel 兩個主要成份 (B5 & HA)又有peptides。

大宅

2020勳章

Elenalan 發表於 19-6-15 11:44
b5 peptide gel有BK jm用過話之後再搽其他skincare/底妝易捽到擦膠碎。如果產品同樣多大份子如gelling age ...

唔好意思,係咪即係呢支呢? 笠唔笠呢?未用過css所以比較多野問,謝謝

水晶宮

2020勳章

AprLam_FB 發表於 19-6-15 11:57
唔好意思,係咪即係呢支呢? 笠唔笠呢?未用過css所以比較多野問,謝謝

...

唔笠,佢有Zinc Gluconate,有少少收斂作用,質地爽身,適度補濕啱夏天用,其實質地真係同Phyto C Superheal Olive Gel 9成9相似,但價錢相差3倍! 但如果你想更補濕可揀B5 gel, b5/HA濃度高d (不過性價比冇咁高)

男爵府

2020勳章

Elenalan 發表於 19-6-14 23:16
CE serum早或晚搽一次(洗面/toner後,b5gel/補濕serum前); Olive Serum係抗敏舒緩[可當補濕serum用); copp ...

請問用 Olive Serum同時,可唔可以同其他保濕精華一齊用?

水晶宮

2020勳章

拉比2018 發表於 19-6-15 12:16
請問用 Olive Serum同時,可唔可以同其他保濕精華一齊用?

可以,但我覺得冇需要,除非你好乾,其實冇必要重叠用成份/功效類似產品,質地又未必夾

男爵府

2020勳章

Elenalan 發表於 19-6-15 12:19
可以,但我覺得冇需要,除非你好乾,其實冇必要重叠用成份/功效類似產品,質地又未必夾
...

唔該曬

大宅

2020勳章

Elenalan 發表於 19-6-15 12:15

唔笠,佢有Zinc Gluconate,有少少收斂作用,質地爽身,適 ...

謝謝你詳細解答,我已經落左orders 買普通個隻b5 gel 同olive gel, 最主要都係laser療程用,希望岩我用啦,phyto c真係有d 貴600蚊得30ml

大宅

Elenalan 發表於 19-6-15 12:19
...

如果真的要用,是否搽olive serum 先?thx!

水晶宮

2020勳章

siukei 發表於 19-6-15 13:13
如果真的要用,是否搽olive serum 先?thx!

如果皮膚太乾又冇舒緩抗敏需要,建議揀b5 gel, 因Olive Serum有Zinc Gluconate輕度收歛調節水油平衡作用。如堅持用哂2支,就先用Olive Serum再用b5 gel, 或mix來用

大宅

Elenalan 發表於 19-6-15 13:16
如果皮膚太乾又冇舒緩抗敏需要,建議揀b5 gel, 因Olive Serum有Zinc Gluconate輕度收歛調節水油平衡作用。 ...

好詳細,明白了!

另外是否可以指明要什麼samples? 還是他們會自動給的?thx again!

水晶宮

2020勳章

siukei 發表於 19-6-15 14:42
好詳細,明白了!

另外是否可以指明要什麼samples? 還是他們會自動給的?thx again!

我冇試過指定要咩samples,你可試下

伯爵府

Kellywong819 發表於 19-6-1 17:29
踏入中女,對自己既護膚牌子有一定既要求。以下係我最愛既護膚品。各位姐妹有無好用既護膚品介紹下。

...

介紹,想知用咗幾耐,有咩效

伯爵府

Elenalan 發表於 19-6-2 14:39
Retinol係酸性環境運作,所以同LAA夾,部分產品如Phyto C Selenium有VC+VA+VE, 呢類配方就方便懶人,但pH ...

jm,見你對精華好有研究
請教你用完精華,用咩cream 或者oil lock d水份
我都用得貴貴地的skincare,但一早訓醒仲係覺得未如理想d皮膚
同你有無瘡印同有無做醫美

水晶宮

2020勳章

chanchanmichell 發表於 19-6-15 14:55
jm,見你對精華好有研究
請教你用完精華,用咩cream 或者oil lock d水份
我都用得貴貴地的skincare,但一 ...

我早上精華後用面霜,晚上精華後如有需要就用油。面霜多數用低敏成份簡單(e.g. Physiogel Cream Daily Moisture Therapy (藍色),La Roche Posay Cicaplast Baume B5, Etude House Soon Jung Intensive Cream), Facial oil我主要用jojoba oil和squalane。補濕鎖水產品盡量成份簡單平價。
我隔晚用左旋C和retinol, retinol我喜歡cream狀,因為retinol前後不適合搽其他skincare, 用cream狀亦冇咁乾(因retinol有去角質效果)。
2年前有打過4次resurfscing laser嫩膚但之後皮膚敏感/濕疹唔適合打。我好少生暗瘡,有斑(淺層曬斑和深層荷爾蒙斑都有),但呢幾年勤力搽skincare, d斑淡左8成以上。平時有做人手facial, 補濕導入facial, HydraFacial, 打了三次plasma skin regeneration。

男爵府

2020勳章

Elenalan 發表於 19-6-15 20:53
我早上精華後用面霜,晚上精華後如有需要就用油。面霜多數用低敏成份簡單(e.g. Physiogel Cream Daily Moi ...

左旋c係邊支?

水晶宮

2020勳章

拉比2018 發表於 19-6-15 21:25
左旋c係邊支?

我用緊舊版Cosmetics Skin Solutions C+E Serum, 新版叫Supreme CE Serum

大宅

Elenalan 發表於 19-6-14 23:16
CE serum早或晚搽一次(洗面/toner後,b5gel/補濕serum前); Olive Serum係抗敏舒緩[可當補濕serum用); copp ...

請問CE Ferulic(早上用)同copper peptide(晚上用)可同時期用?
YOLO

大宅

Elenalan 發表於 19-6-15 20:53
我早上精華後用面霜,晚上精華後如有需要就用油。面霜多數用低敏成份簡單(e.g. Physiogel Cream Daily Moi ...

請問plasma skin regeneration有什麼作用的?

TNS唔知點解唔再出,我依家諗緊之後由Hydrafacial轉做咩treatment/facial
YOLO

水晶宮

2020勳章

麻油麵 發表於 19-6-15 22:32
請問CE Ferulic(早上用)同copper peptide(晚上用)可同時期用?

CE Ferulic要同copper peptides分開早、晚用,因為copper和L ascorbic acid一齊會成為oxidizing agent令LAA氧化失效。

首頁
34567...26

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊