懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我廿五歲,尋日做nifty前照超音波,照到頸皮3mm,胎兒較腫。我一直感冒,我想知會否是感冒影響胎兒?當感冒好番後bb會否有改善?希望大家可以幫我(emoji)因爲以我所知,唐氏應該係染色體既問題。好自責又好心痛。
我依加等nifty報告。好漫長又訓唔到,希望有人可以幫下我開解下我,令我安心一點。

男爵府

2021勳章

Wonky 發表於 19-6-1 20:05
我廿五歲,尋日做nifty前照超音波,照到頸皮3mm,胎兒較腫。我一直感冒,我想知會否是感冒影響胎兒?當感冒 ...

吾好咁担心著,放鬆d先
我10週6 3.8。 11週3出t21報告 all pass
11週6 3.8-4.2
安排左17週6抽羊水再check
檢查清楚便可以了
3.5以上先叫高

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

大宅

Wonky 發表於 19-6-1 20:05
我廿五歲,尋日做nifty前照超音波,照到頸皮3mm,胎兒較腫。我一直感冒,我想知會否是感冒影響胎兒?當感冒 ...

我十週時都係頸皮2.9mm, 最後T21都無事, 所以唔洗太擔心

洋房

mslo 發表於 19-6-1 20:59
吾好咁担心著,放鬆d先
我10週6 3.8。 11週3出t21報告 all pass
11週6 3.8-4.2

等到17週6好痛苦(emoji)

大宅

回覆樓主:

我13W時BB頸皮4mm, 本身已經抽了絨毛晶片,一切正常,所以醫生叫我吾需要太擔心係唐氏或染色體問題,因為每週頸皮都有個range的分別,不過我仍然約了母胎學專家劉子健醫生做早孕期結構檢查,睇下會吾會如醫生所講,有其他器官問題!樓主無需太過擔心,一步一步來,況且你個讀數吾係高,概然做咗檢查了,就等報告吧,擔心冇用!傷風感冒,就算食藥都影響吾到BB㗎,我之前一胎有睇過醫生仲哮喘,醫生話D藥劑量好低,冇事的!比D信心自己同BB

男爵府

2021勳章

Wonky 發表於 19-6-1 22:10

等待係好辛苦的
我都灰過幾日 灰到我食吾到 瞓吾到
仲担心到由無嘔 變到成日嘔
幾日後 我突然醒覺
為母則強 我都book左劉教授 月中做初期結構
與其担心 多疑 不如搵個自己安心的教授睇睇
做個最好準備 況且你都未到警界線
我仲比Oscar 人嚇親 話胎有水腫

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

大宅

Wonky 發表於 19-6-1 22:10

點解等咁耐?

別墅

政府醫院的唐氏綜合症篩查通常係準媽媽懷孕11至13週做,早度其實好多假陽性
加上呢個test 只有8成準,所以真係唔駛咁擔心

男爵府

2021勳章

monchhichijoyce 發表於 19-6-2 10:24
點解等咁耐?

因為胎位後 風險較高
及抽羊水先係100%
所以我等耐d抽羊水
順道自我感覺良好一下
輕鬆一個月
再者我約教授拎下專業意見
因為政府醫生太負皮了 成日嚇人嘅

洋房

Jaycebobo 發表於 19-6-2 07:04
我13W時BB頸皮4mm, 本身已經抽了絨毛晶片,一切正常,所以醫生叫我吾需要太擔心係唐氏或染色體問題,因為每 ...

多謝你既支持☺️我想問早左早期結構 之後仲洗唔洗做?

大宅

Wonky 發表於 19-6-2 12:07
多謝你既支持☺️我想問早左早期結構 之後仲洗唔洗做?

20w都要做個詳細的,因為到時發育成熟D,會照得詳細好多㗎!

首頁

尾頁

跳至